Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Cigaretu nahradí náplast nebo žvýkačka

( Renata Vyšínová | přečteno: 13064x )

Odhodlání přestat kouřit mnohdy nestačí. Jestli právě hledáte metodu, která vám pomůže stát se nekuřákem, nabízíme vám jejich přehled, i s komentářem primářky plicního oddělení Nemocnice v České Lípě MUDr. Magdaleny Popelkové.

shutterstock.com

Zbavit se závislosti na nikotinu je dlouhodobá a docela nákladná záležitost. Jen málo "vyvolených" umí přestat ze dne na den. Většina kuřáků potřebuje pomoc. A ta něco stojí. "Počítejte s odvykací dobou minimálně 3 měsíce (někdy se léčba musí prodloužit až na 6 měsíců). Ve finále ušetříte: zkuste si za každou ušetřenou krabičku dávat peníze stranou a časem bude velmi příjemné zjištění, kolik ušetříte peněz," říká MUDr. Popelková.

Odnaučit se kouřit je nákladné:

  • nejdřív platíte za cigarety i odvykací prostředky
  • postupně snižujete počet cigaret, za cigarety platíte čím dál méně a současně platíte za odvykací přípravky
  • později už nekouříte a platíte jen za odvykací přípravky
  • nakonec už ani nekouříte a ani nepotřebujete odvykací přípravky

Jestliže je tedy vaší motivací snaha ušetřit, dlouho vám nevydrží. Snad vám pomůže si uvědomit, že pokud kouříte "dvacku" denně, padne na kuřivo za dvacet let přes půl milionu korun.

Pomocníci ve snaze nekouřit – očima odborníka

Vlastní vůle většinou nestačí, takže je dobré si vybrat něco, co vám s odvykáním pomůže. Záleží na tom, co vám vyhovuje nejvíc. Jednotlivé metody komentuje primářka plicního oddělení Nemocnice v České Lípě MUDr. Magdalena Popelková :

Elektronická cigareta (e-cigareta)

Nejvíc se podobá pravé cigaretě – žhne, kouří se z ní. Do těla se ale kromě nikotinu nedostávají žádné karcinogeny. Na trhu je v mnoha variantách, dokonce si lze pořídit i elektronickou dýmku.

Názor odborníka:

Je to alternativní metoda, do samotného odvykacího programu v centrech zařazena není. Ale i tak se dá použít, pokud se nemůžete svého zlozvyku zbavit přirozenou cestou. Při použití elektronické cigarety do sebe nedostáváte škodliviny, které vznikají při kouření cigaret. Dostáváte zpravidla čistější nikotin, na který máte za léta kouření vybudovaný návyk. Problémy s použitím elektronické cigarety bývají často technického rázu (někdy bývá poruchová baterie, brzy se vybije). Problém je i s distribucí, sehnat ji je obtížnější, v lékárnách se vyskytuje jen zřídka. Lze ji sehnat na internetu, což je obtížnější, takže často kuřák začne znovu kouřit klasické cigarety – s jejich sháněním nemá problém. Elektronickou cigaretu nikdy nekupujte na tržištích. Pokud nemá e-cigareta certifikát, není jistota, co vlastně obsahuje!

Cigaretové žvýkačky nebo náplasti

Žvýkačky nebo náplasti uvolňují do těla nikotin a zmírňují tak abstinenční příznaky vzniklé vysazením cigaret. Můžete si tedy dávkovat přísun – a postupně ho snižovat tak, abyste po několika týdnech mohli být bez závislosti.

Názor odborníka:

Náplast na 24 hodin – nyní v distribuci jen ve 2 koncentracích 21 mg a 14 mg ( dříve byly i 7 mg) – postupně se z ní uvolňuje nikotin, takže nenastává "hlad" po nikotinu. To ale někdy nemusí stačit (např. oslava, pobyt mezi kuřáky apod.), občas je třeba "přiživit" buď nikotinovou žvýkačkou, nebo nikotinovým inhalátorem.

Náplast na 16 hodin – v koncentracích 25 mg, 15 mg a 10 mg, jsou silnější, ale působí kratší dobu. Vynechává se doba spánku – také se dá kombinovat s inhalátorem nebo nikotinovou žvýkačkou.

Nikotinová žvýkačka 4mg a 2 mg – zároveň ve 3 příchutích. Užívání je velmi individuální, důležitá je správná technika užívání – nežvýkat dlouho, nechávat mezi dásní a tváří uvolňovat.

Nikotinový inhalátor – napodobuje kouření cigarety, dodává nikotin téměř okamžitě stejně jako žvýkačka, ale zároveň umožňuje jíst, pít (to se žvýkačkou nejde), inhalátor je vhodný třeba pro "pivaře", na oslavy, návštěvy restaurací.

Všechny nikotinové přípravky lze použít samostatně, nebo se mohou vzájemně kombinovat.

V příštím díle se dočtete o tom, jak zabírá hypnóza nebo akupunktura.

Chcete přestat kouřit, ale nevíte jak na to? Třeba nejdete odpověď v našem chatu, kde diskutovala právě MUDr. Popelková s našimi čtenáři.

Celý seriál
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Vydržíme nekouřit?

MUDr. Evou Králíkovou, CSc.,Ústav hygieny a epidemiologie, 3. ledna 2002

Pasivní kouření zvyšuje riziko rakoviny děložního čípku

Doktorka Cornelia L. Trimble se svými kolegy z The Johns Hopkins School of Medicine v Baltimoru ve státu Maryland zjistila, že dokonce i pasivní kouření zvyšuje riziko vzniku nádoru děložního čípku.

Tabák

Většina kuřáků se domnívá, pokud si je ochotna připustit škodlivost kouření, že nikotin je z celé cigarety nejškodlivější.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce