Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Návštěva lékaře a léčba křečových žil

(MUDr. Aleš Fibír | přečteno: 37127x )

Našli jste na svých dolních končetinách křečovou žílu?

Co Vás čeká u lékaře?

Nečekejte nic hrozného. Lékaři popište podrobně svoje obtíže. Neměli by jste vynechat ani příznaky, o který si myslíte, že důležité nejsou. Důležité být totiž mohou. Při vlastním vyšetření potřebuje lékař vidět celé dolní končetiny bez punčoch či ponožek. Nestačí jen vyhrnout sukni nebo nohavice.

Lékař Vás bude vyšetřovat pohledem a pohmatem. Netvařte se také překvapeně, když Vám začne přikládat na dolní končetiny škrtidlo a nutit Vás ke stoji, lehu či k chůzi. Jedná se o funkční testy upřesňující míru postižení.

Z přístrojových metod Vás může potkat maximálně vyšetření ultrazvukem, které je schopné detailněji určit stupeň postižení. To může provést lékař i v ordinaci (pokud má k dispozici ultrazvukový přístroj), ale spíše Vám vystaví žádanku a odešle na jiné pracoviště, kde tato vyšetření provádějí. Vyšetření je nebolestivé, takže bát se nemusíte. Přinejhorším Vás upatlají gelem na ultrazvukové sondy, který je naštěstí čirý a nezanechává skvrny.

Léčba může být konzervativní nebo chirurgická. Konzervativní (neoperační) léčba je pouze podpůrná. Je vhodná v počátečních stadiích onemocnění. Tato léčba pouze zmírňuje obtíže, ale příčinu onemocnění neřeší, ani Vám neodstraní již přítomné křečové žíly. Je založena na režimových opatřeních (omezení pobytu vestoje během dne, vhodná je naopak chůze nebo plavání), stlačení (kompresi) postižené dolní končetiny elastickou punčochou a na užívání léků (venofarmaka).

Podpůrné punčochy, které si můžete běžně koupit, jsou jen pomocné. Mají sice většinou odstupňovanou kompresi, ale tlak není dostatečný. Nejvhodnější jsou klasické zdravotní elastické punčochy ve II.kompresní třídě. Používají se nejčastěji lýtkové (od prstů pod koleno, vhodné jako udržovací) a stehenní (od prstů po tříslo, nejlépe se samodržícím lemem, vhodné jako pooperační).

Obojí volitelně s otevřenou nebo uzavřenou (méně vhodná) špičkou. Punčochové návleky (od prstů do pasu, pro obě končetiny) se také vyrábějí, ale nejsou příliš komfortní. Pojišťovna hradí 1 pár punčoch na půl roku. Poukaz Vám vystaví lékař. U punčoch se samodržícím lemem nebo s krajkou očekávejte malý doplatek

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Léčba bércových vředů 2

Cílem léčby bércových vředů je odstranit příčiny, které toto onemocnění vyvolaly, což je ve většině případů velmi obtížné. Kompenzaci přidružených chorob a celkovou léčbu rozhodně přenechejte svému ošetřujícímu lékaři.

Žilky na nohou

Ráda bych se dozvěděla, proč se mi na nohou trhají žilky. Chybí mi snad nějaké vitamíny? Věrka

Bércový vřed

Co to je? Bércovým vředem nazýváme delší dobu se nehojící ránu dolní končetiny, od kolena níže. Vzniká většinou po menším, drobném poranění kůže jako drobná ranka, ale postupně se může změnit v rozsáhlý kožní defekt, který přechází do chronického stadia. Nezřídka se vyskytují pacienti, kteří se s tímto onemocněním léčí i několik let.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce