Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Křečové žíly - základem je prevence

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3694x )

Jen málo stačí, aby se dovolená změnila v noční můru – noc v autě, dlouhá cesta v letadle, celodenní prohlídka Louvru, na kterou jste se půl roku těšili. Místo oddychu vás budou čekat nateklé, bolavé nohy a pocit, že neuděláte ani krok. I když příznaky po několika hodinách odpočinku zmizí, mohou se zase rychle objevit.

Dobrá rada
shutterstock.com

Důvodem je pozvolně se zhoršující žilní zánět – základ metliček, křečových žil, trvalých otoků, a dokonce kožních změn a bércových vředů. Příznaky tzv. chronického žilního onemocnění zná 7 z 10 z nás. První příznaky často přichází již kolem 20 let a křečové žíly a metličky pak nejsou žádnou výjimkou již u třicátnic. Už při prvních nepříjemných pocitech je přitom čas zajít k lékaři.

Čtěte také: Chronické žilní onemocnění - příznaky řešíme pozdě

Jak již bylo řečeno, základem chronického žilního onemocnění je zánět – a je všeobecně známo, že zánět má rád teplo. Proto je důležité se právě teplu vyhýbat, nohy vám nezkrásní ani opalováním – spíše naopak. A jaké jsou další tipy pro nohy bez metliček a křečových žil?

8 tipů pro krásné nohy

  • V létě si dopřejte častěji osvěžení např. osprchováním nohou studenou vodou nebo brouzdáním v horském potoce – povzbudíte tak žilní funkci a pocit těžkých nohou rázem zmizí.
  • Zapomeňte na strečové oblečení a vysoké podpatky – ale pozor, ani balerínky nejsou nejvhodnější. Ideální je podpatek 3 cm vysoký (a už víte, jak doma vysvětlit, že potřebujete nové botky). Tzv. skinny a slim džíny mohou dokonce zvyšovat riziko žilní trombózy především u těch, kdo k tomuto onemocnění mají sklony. Nebezpečí pak hrozí zejména při dlouhém cestování. Vyvarovat byste se měli i i tzv. tvarovacího prádla. Tím, jak stahuje, omezuje žilní oběh a krev stagnuje v dolních končetinách.
  • Nechte se namasírovat – začněte u chodidel a pokračujte vzhůru na stehna. Pokud není nikdo nablízku, ulevit svým nohám můžete sama.
  • Nezapomínejte na tzv. polohování - zkrátka si dejte nohy na stůl tak často, jak jen to je možné.
  • Už při prvních příznacích (nohy jako z olova, otékání) si naplánujte návštěvu u praktického lékaře – ten vás případně pošle na další vyšetření, doporučí či předepíše léky (venofarmaka zlepšující zdraví žil) a poradí se změnou denního režimu.
  • Komprese je stále in – zatímco naši prarodiče se museli spoléhat na obinadla, my si můžeme vybrat z různých kompresních pomůcek. Předepsat je přitom může i lékař, který vám současně poradí s výběrem. Tzv. kompresivní punčochy fungují tak, že mírně tlačí na končetinu a tím podporují oběh krve.
  • Rozhlédněte se kolem – je léto, tak se schválně podívejte, jak jsou na tom s metličkami a křečovými žílami sousedky a spolucestující v autobuse. Rychle zjistíte, že v tom nejste sama (a při rozhlížení se podívejte i na svého partnera – i když ženy trpí žilním onemocněním častěji než muži, ani u nich není výjimkou).
  • Využijte moderní technologie – na internetu se podívejte např. na stránku www.zilniporadna.cz, pokud dáváte přednost telefonu, pomůže vám aplikace „Bolí Vás nohy?“.
  • Pohyb, pohyb, pohyb – kromě chůze, běhání a kola existují i speciální cviky zlepšující cirkulaci krve v problematických místech.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Varixy

Jedná se o onemocnění při kterém dochází k tvorbě vakovitě rozšířených, vinutých žil, které způsobují větší či menší zdravotní nebo jen kosmetické komplikace.

Žilky na nohou

Ráda bych se dozvěděla, proč se mi na nohou trhají žilky. Chybí mi snad nějaké vitamíny? Věrka

Vyrážky, akné a křečové žíly

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s MUDr. Hanou Hořínkovou z Dermatovenerologické kliniky VFN, která proběhla ve čtvrtek 29. listopadu 2001 mezi 12. a 14. hodinou na www.ordinace.cz.

Bércový vřed

Co to je? Bércovým vředem nazýváme delší dobu se nehojící ránu dolní končetiny, od kolena níže. Vzniká většinou po menším, drobném poranění kůže jako drobná ranka, ale postupně se může změnit v rozsáhlý kožní defekt, který přechází do chronického stadia. Nezřídka se vyskytují pacienti, kteří se s tímto onemocněním léčí i několik let.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce