Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Krevní skupiny a Rh faktor

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 28492x )

Krevní skupinu si nevybíráme, je naším dědictvím po obou rodičích. Pro běžný život není znalost krevní skupiny důležitá. Pro lékaře je znalost krevní skupiny naprosto zásadní, protože pokud člověk dostane krev jiné skupiny, dojde k vysrážení a rozpadu krvinek, což vede k velmi vážnému ohrožení zdraví, v krajním případě ke smrti.

shutterstock.com

Krevní skupina je popis vlastností červených krvinek jedince, respektive sacharidů a proteinů na jejich buněčné membráně. Je známo přibližně 50 systémů krevních skupin, dva nejdůležitější jsou AB0 a Rh faktor. Krevní skupina je určena antigeny na povrchu červených krvinek. Nepřítomnost některého z těchto antigenů vede k přirozené produkci příslušných protilátek.

Čtěte také: Krev – tekutina našeho života

Na základě zastoupení těchto znaků může člověk v rámci AB0 systému příslušet ke skupině A, B, AB nebo 0 a v rámci Rh systému může být takzvaně Rh pozitivní či negativní. V české populaci je nejhojněji zastoupena skupina A. Celosvětově jsou nejrozšířenější krevní skupiny 0 a A. Skupiny B a AB patří obecně mezi méně časté. Z hlediska Rh systému je 85% obyvatel České republiky Rh pozitivních.

K čemu se znalost krevních skupin využívá?


Stanovení krevní skupiny AB0 a Rh faktoru představuje nejdůležitější předtransfuzní test. Krevní transfuze neidentické krevní skupiny by vedla k okamžité imunologické reakci a shlukování a rozpadu krvinek darované krve. Darovaná krev by byla organismem odmítnuta a výsledný produkt chemické reakce by způsobil akutní zdravotní problémy, které by mohly vést až k hemolytické anemii, selhání ledvim, šoku a smrti.

Čtěte také: Autotransfuze aneb darujte si krev

Stanovení krevní skupiny včetně Rh faktoru patří také mezi důležitá vyšetření u těhotných a to vzhledem k riziku vzniku hemolytického onemocnění novorozence u Rh negativních žen.

Lidé s určitou krevní skupinou mají větší nebo menší náchylnost k určitým nemocem jde však jen o nepatrně vyšší riziko než u ostatních lidí.

  • Skupina 0 - častější výskyt vředové choroby žaludku a dvanáctníku a nižší výskyt karcinomu žaludku.
  • Skupina A - častější výskyt některých karcinomů tlustého střeva a rekta, prsou, dělohy, vaječníků, ischemická choroba srdeční a nemoci žlučových cest
  • Skupina B - astma bronchiale
  • Skupina AB - nádory slinných žláz, chronická leukemie nebo cukrovka.

Jak zjistím svoji krevní skupinu?

Automaticky se zjišťuje krevní skupina při každé operaci a při dárcovství krve. Krevní skupina musí být dále určena v každém těhotenství, takže pokud jste zrovna těhotná, tuto informaci najdete ve své těhotenské průkazce. Krevní skupinu svých dětí se dozvíte po porodu, dnes mají novorozenci krevní skupinu zapsanou v průkazce zdravotní péče. Krevní skupinu by měl mít obvodní lékař uvedenou ve vaší zdravotní dokumentaci, a pokud tomu tak není, můžete si ji nechat zjistit. Ale pokud jste na tom zdravotně dobře, zajděte na nejbližší transfuzní stanici a darujte krev. Krevní skupinu zjistíte rychle, zadarmo a ještě uděláte dobrý skutek.

Rh faktor a těhotenství

Typ Rh faktoru má velmi významnou úlohu v těhotenství. Pokud totiž otěhotní Rh negativní žena s Rh pozitivním mužem, počaté dítě dědí Rh faktor otce. Mezi matkou a dítětem dochází k nesourodosti těchto Rh faktorů se závažnými důsledky. Během porodu se dostanou Rh pozitivní krvinky dítěte do Rh negativní krve matky a ta si proti nim vytvoří protilátky. Tatáž situace nastává i při přerušeném těhotenství.

Čtěte také: Cestování těhotných? Bezpečnostní pásy umisťujte pod břicho

Při dalším těhotenství, pronikají matčiny protilátky do krevního oběhu plodu, napadají a rozkládají tu krvinky, dochází k hemolýze. Dítě je v důsledku toho nejen chudokrevné, ale navíc onemocní těžkou novorozeneckou žloutenkou a poškodí se jeho některé vnitřní orgány včetně mozku. Za takových okolností je nutné neprodleně provést především krevní transfúzi, během níž se krev novorozence vymění za zdravou, která protilátky neobsahuje.

Těmto problémům se v praxi předchází především tím, že se při existenci Rh negativního faktoru těhotné ženy zjišťuje i Rh faktor otce. Pokud je Rh faktor otce pozitivní, je potřebné těhotné ženě pravidelně odebírat krev a sledovat u ní tvorbu jejích protilátek proti Rh faktoru dítěte. Cílem je zajistit včas provedení příslušných opatření, tj. prevenci vzniku protilátek matky proti Rh faktoru krvinek plodu.

Při prvém porodu je nutné rodičce vstříknout nejpozději do 72 hodin od narození dítěte nitrosvalovou injekci lidského imunoglobulinu anti-RhO. Tím jsou odstraněny díky imunoglobulinům z krevního oběhu matky ty červené krvinky, které obsahují Rh pozitivní faktor plodu, tak je odrušen podnět tvorby mateřských protilátek proti Rh faktoru dítěte. Injekce imunoglobulinu se podává Rh negativním ženám i v případě přerušení těhotenství. Při dalším porodu Rh pozitivního dítěte se tento postup opakuje. Díky tomuto přístupu se minimalizuje nutnost výměnné transfúze krve dítěte a předchází se jeho poškození.

Ovšem ještě za jedné okolnosti by hrozilo dítěti nebezpečí – a to tehdy, pokud by matka s Rh faktorem negativním v dřívějšku obdržela transfúzí Rh pozitivní krev. Proto je třeba této okolnosti věnovat velkou pozornost.


 

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Sekundární prevence v prenatální péči

Sekundární prevencí nazýváme soubor prenatálních vyšetření, jejíž cílem je zjistit, zda se plod vyvíjí správně. Tato informace je důležití jak pro rodiče, tak i pro lékaře, kteří se budou po porodu o dítě starat.

Dědičné poruchy a vrozené vývojové vady

Downův syndrom, Turnerův syndrom, poškození plodu zarděnkami, nebo některými léky užívanými v těhotenství - to všechno jsou choroby, které řadíme mezi dědičné poruchy a vrozené vývojové vady.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce