Kyselina listová působí jako koenzym při mnoha důležitých metabolických reakcích. Je důležitá pro správnou krvetvorbu, spolu s vitaminem B12 a železem se podílí na tvorbě červených krvinek. Kyselina listová má také důležitou roli v metabolismu aminokyselin...
Funkce kyseliny listové
Kyselina listová působí jako koenzym při mnoha důležitých metabolických reakcích.
Je důležitá pro správnou krvetvorbu, spolu s vitaminem B12 a železem se podílí na tvorbě červených krvinek. Kyselina listová má také důležitou roli v metabolismu aminokyselin, takže se podílí prakticky na všech růstových a vývojových procesech v organismu. Účastní se rovněž biosyntézy nukleových kyselin a některých složek nervových tkání a tím zasahuje do přenosu genetické informace v buňce. Proto je tak důležité, aby těhotné ženy měli dostatek tohoto vitaminu. Důležitá je funkce kyseliny listové v metabolismu homocysteinu. Homocystein vzniká v lidském organismu při trávení a jeho zvýšená hladina v krvi je spojována se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění. Kyselina listová se spolu s vitaminem B12 a B6 podílí na přeměmě homocysteinu na neškodný methionin.
Zdroje kyseliny listové
Kyselina listová je jeden z vitaminů skupiny B. Nachází se v mnoha rostlinných a živočišných surovinách. Nejbohatším zdrojem jsou játra, tmavě zelená listová zelenina (špenát, brokolice, kadeřávek), fazole a obiloviny.
zdroje kyseliny listové
|
zdroj
|
množství v μg/100g
|
játra
|
300-1800
|
droždí
|
1500
|
brokolice
|
170-190
|
zelený salát
|
20-200
|
špenát
|
50-200
|
Projevy nedostatku
Nedostatek kyseliny listové v obecné populaci je poměrně častý, a to i v průmyslově vyspělých zemích. Mezi běžné projevy nedostatku kyseliny listové patří únavnost, ztráta energie, citlivost a bolestivost jazyka a sliznic ústní dutiny.
Závažný je nedostatek kyseliny listové u těhotných žen. Nedostatek tohoto vitaminu může způsobit defekt míšní trubice a předčasné narození dítěte, příp. potrat.
Stabilita
Kyselina listová je ze všech vitaminů nejvíce labilní. Při kulinářském zpracování potravin může dojít až k 90% ztrátě biologické aktivity tohoto vitaminu. K jeho ztrátě dochází i technologickým zpracováním surovin při výrobě potravin.
Denní doporučená dávka
Zvýšená dávka kyseliny listové je doporučována pro těhotné a kojící ženy. Ženy, plánující těhotenství, by měly zvýšit dávku kyseliny listové tři měsíce před početím.
Zvýšený příjem je nutný u lidí, trpících některými chorobami, např. rakovinou, epilepsií, infekčními chorobami obecně a u žen s hormonální antikoncepcí.
Z funkcí kyseliny listové vyplývá, že zvýšený příjem potřebují i lidé s dispozicemi k onemocněním srdce a cév, kteří mají nedostatek kyseliny listové.
Toxicita
Při pokusech na zvířatech byly u vysokých dávek (25 mg/kg) prokázány nefrotoxické a neurotoxické účinky tohoto vitaminu. Za bezpečnou dávku (UL) se považuje 1000 µg kyseliny listové denně.
Přidat nový komentář