Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Léčba bércových vředů

(MUDr. Sabina Švestková | přečteno: 43815x )

Cílem léčby bércových vředů je odstranit příčiny, které toto onemocnění vyvolaly, což je ve většině případů velmi obtížné. Kompenzaci přidružených chorob a celkovou léčbu rozhodně přenechejte svému ošetřujícímu lékaři...

Cílem léčby bércových vředů je odstranit příčiny, které toto onemocnění vyvolaly, což je ve většině případů velmi obtížné. Kompenzaci přidružených chorob a celkovou léčbu rozhodně přenechejte svému ošetřujícímu lékaři.

Místní léčba

Účinné je tzv. vlhké ošetřování ran, kdy je použitím vhodných materiálů na ráně vytvořeno příznivé vlhké mikroklima a dochází k urychlení hojení rány. Moderní krytí určená pro vlhké ošetřování ran se k ráně nepřilepí a při převazu nedochází k poškození nově vytvořené tkáně, takže výměna obvazu je prakticky bezbolestná. S jejich pomocí je možné bez problémů udržovat vřed trvale ve vlhkém prostředí a díky rozdílným fyzikálním vlastnostem a účinkům je navíc zajištěna možnost výběru a použití právě probíhající fáze hojení rány.

Nezávisle na druhu rány je proces hojení možno rozdělit do tří fází.

  • fáze čistící,
  • fáze granulační ,
  • fáze epitelizační.

Jednotlivé fáze se časově překrývají a nelze je od sebe oddělit.

Ve fázi čistící podporuje vhodně zvolené léčebné krytí čištění vředu odsáváním nadbytečného sekretu s choroboplodnými zárodky; slouží také jako ochrana rány před infekcí, povzbuzuje přirozenou obranyschopnost a schopnost hojení a umožňuje odstranění odumřelé tkáně bez poškození buněk.

Ve fázi granulační podporuje krytí novotvorbu tkáně tím, že vyrovnává hladinu vlhkosti, chrání ránu před vysycháním, funguje jako bariéra proti choroboplodným zárodkům a chrání granulační tkáň před mechanickým drážděním.

Ve fázi epitelizační urychluje obvaz dělení buněk tím, že udržuje prostředí rány vlhké a zabraňuje předčasné tvorbě strupu.

Zevní komprese

Mechanismus účinku zevní komprese je jednoduchý. Obvaz obepíná končetinu po celém jejím obvodu natolik pevným tlakem, že se chorobně rozšířené žíly opět zúží a díky tomu se žilní chlopně stávají domykavými, mohou se opět uzavírat, a tím se zvýší rychlost proudění žilní krve a normalizuje se zpětný návrat krve směrem k srdci.
Obnovou žilního návratu se z poškozené tkáně postupně odvádějí i odpadní látky a přebytečná tkáňová tekutina, takže otoky se zmenšují a zlepšuje se hojení bércových vředů. Kompresivní obvaz současně slouží i jako pevná podpora svalů dolní končetiny a tím zlepšuje výkon přirozené žilní pumpy, svalů a kloubů. Ve spojení s aktivním pohybem proto kompresivní obvaz přináší pacientovi již po prvním přiložení znatelnou úlevu. Platí, že čím více se v obvazu pohybujete, tím větší je úspěch léčby.

Kompresivní obvaz by se měl přikládat ráno vleže ještě před svěšením končetin z postele dolů, tedy ještě před tím, než se žilní systém opět naplní. K samotnému přiložení obvazu by měl být kotník postaven do pravého úhlu.

Účinný kompresivní obvaz musí končetinu velmi pevně obepínat, aby se zúžily rozšířené žíly. Přitom platí, že čím méně je obvazový materiál poddajný, tím silnější je tlak, který působí dovnitř na žíly. Tlak, který obinadlo vyvíjí, by měl být nejsilnější v oblasti kotníku a směrem ke kolenu by měl pomalu polevovat. Končetina se zásadně obvazuje celá, včetně chodidla, od prstů a přes patu.

Dobře přiložený obvaz by měl poskytovat pocit bezpečné opory a bolesti by měly ustat. Nestane-li se tomu tak, nebo objeví-li se dokonce nová bolest, která ani po chvilkovém přecházení nezmizí, je nutno obvaz sejmout a přiložit znovu.

Kompresivní obvazy mají za úkol vykonávat na žíly dolních končetin přesně dávkovaný tlak, aby mohly žilní chlopně opět vykonávat svoji ventilovou funkci. Přitom je důležité, aby se přes den při pohybu vytvářela vysoká komprese, a aby přes noc nízký tlak pomáhal relaxovat.

Nejúčinnější a nejzdravější jsou takzvaná obinadla s krátkým tahem. Svojí relativně malou tažností vyvíjejí tlak, který postačuje k tomu, aby ovlivnil patologické poměry i v hlubokém žilním systému. Navíc se dobře přizpůsobují změnám obvodu končetiny po zahájení léčby.

Aby bylo možné zaručit trvalý léčebný úspěch, musí být zevní komprese důsledně používána i po zhojení vředů, protože jen tak lze zajistit i nadále správnou funkci žilního systému.

Dobré rady

Cvičení a pohyb. Nezbytnou součástí léčebného režimu musí být i přiměřená fyzická aktivita. Při práci svalové pumpy při pohybu totiž dochází ke zlepšení oběhových poměrů v končetinách. Zařaďte do svého programu pravidelné procházky, lehká cvičení, dle možností i jízdu na kole

Zkuste si během dne alespoň 30krát stoupnout na špičky, zhoupnout se ze špičky na patu nebo kroužit nohama v kotnících. Uvádíme i další účinné a jednoduché cviky.

Elevace končetin. Při onemocnění žilního systému dolních končetin pomáhá zvednutí dolních končetin nad úroveň srdce v době klidu, spánku a odpočinku. Položte si nohy 3-5krát denně na dobu 5 až 10 minut do zvýšené polohy. Prospěšné je i podložení postele v nohách o 10 cm

Strava a tělesná hmotnost. Dbejte o pestrost stravy a udržujte si přiměřenou tělesnou hmotnost. Důležité je i pravidelné vyprazdňování

Masáže studenou vodou. Masáže studenou vodou trénují cévní systém a přispívají ke zlepšení návratu krve k srdci. Sprchování je prospěšné i u vředů, protože proudem vody jsou odstraněny povlaky i zbytky mastí

Co je škodlivé?

  • Dlouhé stání a sezení.
  • Působení vyšších teplot (sauna, horké lázně a koupele). Nikdy nepokládejte nohy na přímé zdroje tepla.
  • Když škrtí oděv, zvláště punčochy a ponožky.
  • Škodlivé je i nošení vysokých podpatků, ale vhodné nejsou ani boty úplně nízké, bez podpatků. Noste pohodlnou obuv.
  • Kouření.
  • Vyvarujte se drobných poranění.

Nezapomínejte na péči o kůži! Charakter kůže se s přibývajícím věkem mění. Pokožka se nerovnoměrně ztenčuje, ztrácí svoji pevnost a pružnost, tuk a vlhkost se snáze ztrácí, kůže se stává sušší a citlivější. Pravidelným ošetřováním kůže na dolních končetinách lze zvýšit její odolnost, což je důležité v prevenci infekce, ekzémů i bércových vředů.

Vředy u diabetiků nacházíme na dolních končetinách v oblasti působení tlaku nad kostními výčnělky, např. na ploskách nebo na spodních stranách prstů, také v místech naléhání nevhodné obuvi. Tyto vředy jsou nevelké, ale hluboké, často je lemuje prstenec ztvrdlé kůže. Spodina může být krytá odumřelou tkání, nebo je chabá, špekovitá bez větší sekrece.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Ludmila Pivodová
14x

Dobrý den, mám dotaz: zda při domácím ošetřování bércových vředů dochází k šíření infekce do prostoru i na ošetřující osobu. děkuji za odpověď

Michal Šulič
17x

Příspěvek byl odstraněn administrátorem diskuse z důvodu porušení Pravidel diskuse Ordinace.cz.

monika šubrtova
8x

muj tatínek má bércový vřed doslechla jsem se že existuje léčba larvama prosím víte někdo kde se tato léčba provádí děkuji


Celkový počet příspěvků v diskusi: 4. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Léčba bércových vředů 2

Cílem léčby bércových vředů je odstranit příčiny, které toto onemocnění vyvolaly, což je ve většině případů velmi obtížné. Kompenzaci přidružených chorob a celkovou léčbu rozhodně přenechejte svému ošetřujícímu lékaři.

Žilky na nohou

Ráda bych se dozvěděla, proč se mi na nohou trhají žilky. Chybí mi snad nějaké vitamíny? Věrka

Bércový vřed

Co to je? Bércovým vředem nazýváme delší dobu se nehojící ránu dolní končetiny, od kolena níže. Vzniká většinou po menším, drobném poranění kůže jako drobná ranka, ale postupně se může změnit v rozsáhlý kožní defekt, který přechází do chronického stadia. Nezřídka se vyskytují pacienti, kteří se s tímto onemocněním léčí i několik let.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce