Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Léčba křečových žil aneb co můžete udělat vy sami a v čem vám pomůže medicína?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1584x )

Křečové žíly jsou jedním z prvních příznaků chronické žilní nedostatečnosti, onemocnění, kterým trpí víc jak 40 procent žen i mužů. Málokdo si uvědomuje, že se jedná o dlouhodobý problém, který se bez léčby bude vyvíjet dál. Křečové žíly samy od sebe nezmizí a trvale nepomůže ani operační zákrok. Životní styl a přístup k léčbě je klíčovým aspektem k tomu, jak zdravé či nemocné vaše žíly budou. Ukažme si tedy konkrétní způsoby péče o žíly, z pohledu medicíny i z pohledu osobní prevence.

shutterstock.com

Co jsou to křečové žíly

Varixy, nebo křečové žíly, jsou označení pro rozšířené žíly dolních končetin. Vznikají ve chvíli, kdy žilní chlopně nefungují správně a celý systém dolních končetin je narušen. Žíly ztrácí svou pružnost a dochází k jejich roztahování. Krev se začne hromadit v povrchovém žilním systému a důsledkem jsou křečové žíly.

Další možností vzniku varixů je pak hluboká žilní trombóza, při níž sraženina brání v odtoku krve hlubokým systémem. Krev tak mnohem více proudí povrchovým systémem, a právě to způsobí roztažení jeho žil.

Co můžete udělat vy sami?

Vlastní péče je nesmírně důležitá. I když vám medicína umí nabídnout řešení ke zmírnění potíží, bez vlastního přičinění se neobejdete. Jaké kroky si tedy můžete “předepsat“ vy sami ke zmírnění potíží či progresu křečových žil?

  • Zařaďte pravidelný pohyb – věnujte se fyzické aktivitě každý den. Naordinujte si procházky, jógu či plavání. Pohyb pomůže rozproudění krevního oběhu.
  • Myslete na zdravý jídelníček – omezte sůl a zařaďte potraviny, které budou vašim žilám a celkovému zdraví ku prospěchu (vitamíny, vlákninu, červenou řepu nebo rutin, který zlepšuje pružnost cévních stěn a najdete ho v jablku nebo ostružinách).
  • Relaxujte s nohami ve zvýšené poloze a protahujte nohy, abyste rozproudili krev
  • Omezte dlouhé stání či sezení nebo střídejte pozice
  • Pokud trpíte nadváhou, pokuste se snížit tělesnou hmotnost
  • Nenoste vysoké podpatky a upnuté oblečení
  • Oblékejte kompresní punčochy na křečové žíly
  • Masti a léky – navštivte lékárnu a ptejte se na masti a léky, které dnes v obou případech můžete pořídit bez předpisu lékaře. Mohou významně ulevit od pocitu bolavých a těžkých nohou, brnění, ale i pomoci zabránit vzniku krevních sraženin a dalších potíží.  

Kdy s křečovými žilami navštívit lékaře?

Dlouhodobě neřešené křečové žíly mohou zvýšit riziko dalších stádií onemocnění, jako je vznik bércových vředů. Pokud tedy vnímáte, že i přes úpravu životního stylu se váš problém nelepší, pak s návštěvou lékaře neotálejte.

Léčba křečových žil z pohledu medicíny

Kombinace vašich kroků ve formě úprav životního stylu a medicíny ve formě léků je asi tím nejúčinnějším spojením k prevenci nebo zmírnění potíží s křečovými žilami. Existují ovšem i čistě chirurgické zákroky.  

  • Sklerotizace – lékař napíchne žilky speciálním roztokem, který je chemicky zničí. Žíla se po několika týdnech v těle vstřebá. Zákrok bývá rychlý, šetrný a cenově nenáročný. Po sklerotizaci je nutné nosit kompresní punčochy 1-3 týdny.
  • Laserová ablace – působením tepla laseru se povrchní žíla uzavře. Během několika týdnů se změní ve vazivový proužek. I zde je potřeba nosit kompresní punčochy 3-6 týdnů.
  • Clariverin – moderní metoda drobného invazivního charakteru. Metoda žílu zevnitř mechanicky naruší a pomocí sklerotizační látky stáhne. Zákrok je rychlý, bezbolestný a bez modřin. Po zákroku se můžete vrátit ihned k běžným aktivitám.
  • Venaseal – zde dochází k uzavírání žil pomocí speciálního “lepidla“. Tato metoda je vhodná pro všechny typy obtíží s křečovými žilami. Je moderní, bezbolestná a není potřeba anestezie ani následná komprese pomocí punčoch.
  • Flebektomie - provádí se v celkové nebo lokální anestezii. Metoda spočívá v jednorázovém odstranění křečové žíly včetně jejich větví. Po ošetření je potřeba nosit kompresní punčochy 2-3 týdny.
  • Radiofrekvence – žíla je uzavřena zavedením tenké radiofrekvenční sondy, která vyzařuje přesně danou tepelnou energii. Dojde ke smrštění a uzavření žíly a jejímu následnému vstřebání. Kompresní punčochy je nutné nosit 3-6 týdnů.
  • Klasická operace křečových žil – většinou se provádí v celkové nebo částečné anestezii. Po ošetření je potřeba nosit kompresní punčochy po dobu několika týdnů.

První volbou léčby křečových žil jste vy sami. Tedy osobní rozhodnutí k úpravě a ozdravení vašeho životního stylu. Na reálné obtíže jako je bolest, brnění či otok pomáhají velmi dobře léky dostupné v lékárně i bez předpisu. Léky s obsahem dvou látek, diosminu a hesperidinu, jsou odborníky nejvíce doporučované. Věnujte se vašim nohám včas a předcházejte budoucím problémům.

Devenal

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Léčba bércových vředů 2

Cílem léčby bércových vředů je odstranit příčiny, které toto onemocnění vyvolaly, což je ve většině případů velmi obtížné. Kompenzaci přidružených chorob a celkovou léčbu rozhodně přenechejte svému ošetřujícímu lékaři.

Žilky na nohou

Ráda bych se dozvěděla, proč se mi na nohou trhají žilky. Chybí mi snad nějaké vitamíny? Věrka

Vyrážky, akné a křečové žíly

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s MUDr. Hanou Hořínkovou z Dermatovenerologické kliniky VFN, která proběhla ve čtvrtek 29. listopadu 2001 mezi 12. a 14. hodinou na www.ordinace.cz.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce