Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Léky na neduhy 21. století mohou být i homeopatické

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 10251x )

Nespavost může mít mnoho podob a každá z nich je nepříjemná. Mohla by být homeopatie cestou ven ze začarovaného kruhu? Jak říká MUDr. Tomáš Janíček, místopředseda Homeopatické lékařské asociace, homeopatie je vděčnou metodou u všech funkčních poruch. Tedy těch, kde ještě nenastaly orgánové změny.

shutterstock.com

Co dělat, když večer nemohu usnout? A pokud usnu, ve tři ráno jsem nedobrovolně opět vzhůru. Uvedený příklad přesně popisuje, na co všechno se hodí homeopatický lék Nux vomica. Ten je totiž lékem první volby u těch, kteří jsou přetížení, předráždění a ve stálém napětí. Od zaťatých svalů v zátylku trpívají bolestmi hlavy. Neumí relaxovat, a tak nedovedou vypojit ani na noc. Jsou natolik zaměstnaní starostmi a duševní činností, že nejsou schopni bez prášku na spaní vůbec usnout, zvlášť když přetahují vhodnou dobu ke spánku. A pokud se nakonec propadnou do mrákot, tak se budí typicky mezi 3. a 4. hodinou nad ránem a znovu jim naskočí „myšlenkový trysk“ o tom, co neudělali a co je třeba udělat. Z toho pak vyplývá ranní otupělost a únava. Bývají to lidé na zodpovědných pozicích se sedavým způsobem života. Když připočítáme jejich oblibu kávy a další povzbuzujících prostředků a nadměrného překořeněného jídla a alkoholu, tak asi nikoho nepřekvapí jejich nezvladatelný útlum po jídle. Já léku Nux vomica s oblibou říkám „lék na neduhy 21. století“. Občas by ho potřeboval snad každý. A jaké je dávkování? Protože jde o psychické potíže, tak je vhodná vyšší tzv. potence léku, a to 15CH v dávce 5 granulí večer. Do úpravy spánkového režimu je berte několik dní pravidelně, pak jen podle potřeby po náročném dni.

Podívejme se na trochu odlišnou situaci: člověk nemže usnout kvůli neobvyklému psychickému vzrušení, a je jedno, jestli jde o radostné očekávání (svatba) nebo vědomí velkého úkolu, který ho druhý den čeká.

Asi každý někdy zažil něco podobného, když si dal svou první kávu večer a pak nemohl usnout. Podle zákona podobnosti je tedy v těchto případech vhodným lékem homeopaticky ředěná Coffea cruda 15CH. Pomůže při stavech nespavosti po rozrušení z náhlé radosti, nebo z očekávání něčeho příjemného: „Copak asi bude pod stromečkem?“ Typická je přitom přecitlivělost na všechny podněty, především zvukové.

Dalším problémem špatného spánku mohou být „noční můry“. Lze i tento stav zmírnit homeopaticky?

Stává se to především u dětí, ale někdy i u dospělých s velkou obrazotvorností a představivostí. Tyto typy mívají rády „svoje jisté“, a když něco naruší jejich pocit bezpečí, tak reagují mj. nočními můrami. Zde je vhodným lékem Stramonium 15CH v dávce 5 granulí večer. Bývají to děti, které potřebují světlo při usínání, protože mají strach ze tmy, tedy z něčeho neurčitého. Na rozdíl od nočních děsů po prožitém děsivém konkrétním zážitku (např. po havárii nebo po nějakém bolestivém zákroku apod.). Lékem takového panického strachu je Aconitum napellus 15CH v dávkování po 5 granulích, podle potřeby i několikrát opakovaně během prvních hodin.

Abych ale nezapomněl zásadní poznámku: Homeopatikum zlepší váš okamžitý stav, dá šanci „sebrat síly“, ale pokud ji nevyužijete ke změně ve svém stylu života, tak za nějakou dobu budete tam, kde jste byli. Nespavost, bolesti hlavy a další potíže jsou signály zoufalého těla, že je třeba změny. Není to tedy žádné zlo, ale velice důležitá informace. Pokud ji budete ignorovat, tak příští signál může být mnohem nepříjemnější…

Přečtěte si také

Nejen spánek, ale i nervozitu lze léčit homeopaticky. Více se dozvíte v článku Homeopatie umí pomoci i se strachem před tabulí . Jak správně užívat homeopatika se dočtete ve článku Homeopatika potřebují „volná ústa“. Zajímavou diskusi si můžete přečíst i zde Jsou homeopatika podvod?

Rada na závěr Při větších obtížích se poraďte s našimi předními odborníky v online poradně.

Máte také problémy s usínáním? Zkusili jste homeopatika?  Napište nám do diskuse nebo na [email protected].

komerční sdělení500x150_sedatif_2020_12_ordinace.cz.jpg

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Homeopatie
Partner rubriky Homeopatie

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Zmůže homeopatie paradentózu?

Fungují homeopatika i na léčbu a prevenci paradentózy? To vám zodpoví odborník?

Jsou homeopatika podvod?

Homeopatici na ni nedají dopustit, pediatři ji nezatracují a ostatní lékaři ji spíše neuznávají.

Nejčastější mýty o homeopatii

Homeopatií se dá léčit rakovina, při užívání homeopatik musíte zapomenout za žvýkačky a čištění zubů. To jsou některé z mýtů o homeopatii, které bychom rádi probrali.

Homeopatie: šetrná a účinná léčba bez vedlejších účinků

„Není to zázrak s okamžitým efektem, ale je bezpečná, bez vedlejších účinků a na některé nemoci zabírá zaručeně a velmi rychle,“ říká o homeopatii MUDr. Renáta Sikytová z Homeopatické ordinace v Dobřichovicích.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce