Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Zájem o homeopatii roste, pacienti hledají šetrnou léčbu

( Romana Žatecká | přečteno: 8522x )

Homeopatie, která se v Česku začala dostávat ke slovu až po roce 1989, si našla cestu k pacientům a částečně i do ordinací lékařů. Dubnový průzkum portálu Ordinace.cz ukázal, že roste počet těch, kdo ji vyzkoušeli a začali komplexněji používat. Ale ani uplynulých 24 let nesmazalo ostrou hranici mezi jejími příznivci a odpůrci.

shutterstock.com

„Lidé mají většinou špatné zkušenosti s chemickými léky, obávají se vedlejších účinků a často jsou v rozpacích ze skutečnosti, že léky užívají dlouhodobě a neregistrují zlepšení svého zdravotního stavu. Nebo k homeopatovi přicházejí proto, že přes veškerá provedená vyšetření s negativními nálezy se stále necítí dobře a s jejich potížemi si klasičtí lékaři nevědí rady,“ konstatuje MUDr. Zuzana Čajková z Ordinace klasické homeopatie v Olomouci.

Ordinace.cz provedla průzkum mezi pacienty v dubnu 2013 a stejný v srpnu 2012; porovnáním dat zjistila:

  • Roste počet těch, kdo vyzkoušeli homeopatickou léčbu. Přivedla je k ní nejčastěji nemoc (hlavně u dětí), hledání alternativ ke klasické léčbě. Již tradičně je homeopatie volbou těhotných.
  • Roste zájem pacientů o přírodní léčbu stejně jako jejich znalosti o homeopatii.
  • Nejsilnější informační vliv na pacienty mají lékaři/lékárníci a internet všeobecně.
  • Přesto je stále vysoké procento těch, kdo uvádějí, že informací dostatek nemají.
  • Pacienti stále mají zájem o možnost úhrady homeopatik ze zdravotního pojištění a uvítali by znalosti homeopatie o svého lékaře.
  • Homeopatika pacienti nejčastěji užívají pro děti, ve vlastním případě pak pro řešení chřipek, nachlazení, kašle, alergií – oproti roku 2012 se rozšířil okruh konkrétních zdravotních problémů, na která pacient užívá homeopatika.

Co české pacienty přimělo užívat homeopatika:

TOP 2012: Nemoc/alergie, chřipka, kašel (16%), zdravotní problémy dětí (10%), doporučení či  zkušenost blízkého (8%), obava z vedlejších účinků klasické léčby (6%), neúspěch běžné léčby (4%), těhotenství (4%), zvědavost (3%).

TOP 2013: Nemoc (15%), dětské nemoci (12%), hledání alternativ (8%), opakující se virózy (8%), těhotenství (4%), doporučení či zkušenost z rodiny (4%), nechuť k chemii (2%).

Příznivci homeopatik uvádějí, že sahají po těchto přípravcích na počátku nemoci, podle potřeby, když mají pocit, že homeopatika „stačí“, preventivně a když vědí, že nezanedbají nic vážnějšího. Celkem 82 % by uvítalo, kdyby se s homeopatií častěji potkávali v ordinacích lékařů.

„Myslím, že to reálné je, ale já to zásadně nepodporuji,“ komentuje závěr Prof. RNDr. Lubomír Opletal, CSc., z Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové. „Pacienti se zajímají o jakoukoliv léčbu, která zmírní jejich zdravotní komplikace, případně jim vrátí zdraví, bude se jim zdát jako neškodná a budou na ni mít. Bohužel, terapeutický terén nedovede využít komplementárních metod medicíny, jak by si zasluhovala, ale stále dělí věci na černé a bílé. Obrazem jednoho takového dělení je i homeopatie,“ dodává prof. Opletal. 

„Jestliže jsou pacienti spokojeni, tak je to správná volba,“ konstatuje Doc. MUDr. Jan Plzák PhD., Klinika otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku, 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze, Fakultní nemocnice v Motole. Dodává, že v jeho ordinaci se pacienti o homeopatika zajímají a považuje za reálné, že si tyto přípravky cestu do ordinací klasických lékařů najdou. „Každý má právo volby,“ komentoval zjištění, že pacienti sahají po homeopatikách proto, že odmítají chemické preparáty, chtějí omezit vedlejší účinky nebo běžná léčba je dlouhodobě neúspěšná. „V oboru kardiologie šanci pro homeopatika nevidím,“ shrnuje MUDr. Jaromil Gillár, kardiolog-internista z Liberce.

„Dost pacientů mne v lékárně žádá o něco k organismu šetrnějšího. Případně přicházejí s tím, že klasická léčba nezabírá a hledají jinou cestu. U homeopatik je možnost kombinace s klasickou léčbou a doplňky stravy, účinky se neovlivňují,“ říká Mgr. Darina Vašíčková z lékárny Harmonia ve Vyškově. „K homeopatii mám vztah – přivedla mne k ní PharmDr. Pokladníková, která patřila k průkopníkům homeopatie na Svitavsku, věnovala se jí aktivně přes 20 let. Díky jejím homeopatickým úspěchům jsem se s problematikou více seznámila, absolvovala intenzivní půlroční kurz a dnes ji nabízím jako další alternativu léčby vedle klasických přípravků,“ dodává Mgr. Dagmar Drábiková z Lékárny Harmonia ve Svitavách. A potvrzuje praxí výsledky průzkumu Ordinace.cz: „V posledních dvou let se povědomí o homeopatii  obecně výrazně rozšířilo, ne všichni na ni slyší, ale přibývá pacientů, kteří vyzkoušeli a jejich odezva je pozitivní. Na všechny nejběžnější potíže, se kterými se v lékárně setkáváme, existuje homeopatická varianta, pak už je na zkušenostech lékárníka, jak si s danou problematikou poradí a co v expedici preferuje.“

Homeopatika na internetu

Největší internetová lékárna www.lekarna.cz, která má také homeopatika v nabídce, potvrzuje sezónní vlny zájmu o tyto přípravky. V průměru si zde objedná homeopatika tisíc nakupujících za měsíc. Pacienti i zde preferují Oscillococcinum a investují nejčastěji do velkého balení.

V průzkumu Ordinace.cz odpovídalo celkem 199 respondentů (v roce 2012 celkem 175 respondentů), vzorek respondentů potvrdil znalost homeopatie ve všech věkových skupinách. Mezi odpovídajícími převažovaly ženy (79 %). Průzkum ukázal., že homeopatie vzbuzuje stále mnoho diskuzí, ale roste o ni zájem jak mezi odborníky, tak laiky. Pacienti se s ní mohou setkat i u lékařů specialistů a v některých nemocnicích, s oblibou ji používají také někteří veterináři.

Ordinace.cz je portál o zdraví určený laické veřejnosti, jehož průměrná měsíční návštěvnost je 350 tis. uživatelů. 

Přečtěte si také 

Přehled historie homeopatie v České republice najdete zde

Kompletní výsledky průzkumu názorů pacientů najdete zde

Úplně znění odpovědí lékařů a lékárníků na otázky vyplývající z průzkumu najdete zde.

Napište nám do diskuse nebo na redakce@ordinace.cz.

Partnerem tohoto projektu je Boiron, největší světový výrobce homeopatických přípravků.
Boiron

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

LDL-aferéza

LDL-aferéza je přístrojová léčebná metoda, která umožňuje selektivní odstranění cholesterolu z krve pacienta. Je v současné době nejúčinnější a přitom bezpečnou metodou léčby zvýšené koncentrace cholesterolu v krvi - hypercholesterolémie.

Toxoplazmóza

Původce onemocnění: Toxoplasma gondii. Parazit se složitým vývojovým cyklem a řadou morfologicky odlišných stádií. Infekčním stádiem je oocysta, která se vytváří pouze ve střevě nakažené kočky (event. jiných kočkovitých šelem) a je vylučována trusem.

Závislost na hrách způsobuje obezitu, ale i problémy se srdcem

Dětí, které tráví hodiny u počítače, je stále víc. Bohužel si tím škodí psychicky i fyzicky. Lékaři varují, že pravidelné vysedávání před monitorem má vliv na vznik obezity, ale i na problémy se srdcem.

Káva

Matečnou rostlinou kávového semena jsou různé druhy kávovníků. Semeno se zbaví dužiny, suší se a praží při 200 - 250 °C. Při pražení káva dostane typické aroma známé všem, kteří mají kávu rádi.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce