Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Léto mužské plodnosti nepřeje

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1194x )

Cestování do oblíbených prázdninových destinací za vidinou zaslouženého odpočinku může mít neblahý dopad na mužskou plodnost. V kolonách, kterým se kvůli letním opravám českých silnic lze jen stěží vyhnout, jsou řidiči i pasažéři vystaveni nejen vysoké koncentraci zplodin výfukových plynů, ale i vysokým teplotám. Ty mají negativní vliv na kvalitu spermií.

shutterstock.com

Civilizační zátěž, která nepříznivě působí na mužskou plodnost, bohužel příliš ovlivnit nemůžeme. O to důležitější je vyhnout se dalším rizikům, která celou situaci ještě zhoršují,“ varuje specialista na reprodukční medicínu MUDr. Pavel Otevřel z kliniky Reprofit. Zejména v letních měsících, kdy teplota atakuje hranici 30 °C, by si muži měli dávat pozor na zahřívání svých partií v oblasti klína. Módní upnuté kalhoty nebo těsné spodní prádlo doporučují odborníci v letních měsících ponechat ve skříních. Vášniví cyklisté, kteří se v létě hojně věnují oblíbenému sportu, by si měli dopřát vždy dostatek času na rekonvalescenci, aby nedocházelo ke stálému přehřívání varlat. To samé platí také pro motorkáře, protože při dlouhých jízdách tráví hodně času vsedě, a k tomu ještě v neprodyšných kožených kalhotách.

„Ve varlatech je obvykle o 2 °C nižší teplota, než je ta tělesná. Vyšší teplota ve varlatech působí negativně na vývoj spermií a způsobuje pokles jejich počtu. Stejně tak díky trvalému vystavení znečistěnému životnímu prostředí může docházet ke zvýšení oxidačního stresu ve varlatech a k následnému poškození správné funkce spermií. Pokud je tento proces podpořen zvýšenou teplotou, může být výsledný efekt ještě horší,“ vysvětluje Mgr. Soňa Kloudová, Ph.D., vedoucí laboratoří kliniky Reprofit.
„V některých případech se například kvůli častému saunování, sezení, opakovaným horkým koupelím nebo po prodělaném horečnatém onemocnění můžeme setkat i s těžšími poruchami počtu spermií. Tento stav naštěstí není nevratný. Po několika měsících, kdy se muži problematické činnosti vyhnou, se kondice jejich spermií většinou zlepší,“ dodává Mgr. Soňa Kloudová.

Obecně reprodukční specialisté nedoporučují dlouhé posedávání, ať už v práci, za volantem, na palubě letadla nebo doma u televize. Za vůbec nejhorší považují práci s notebookem na klíně nebo dlouhé jízdy autem při zapnutém vyhřívání sedadel. Tyto činnosti by měly být pro muže toužící po potomcích úplné tabu.
„Je prokázané, že plodnost mužů i žen snižují také výfukové zplodiny, především z dieselových motorů, které se koncentrují hlavně v místech s hustým provozem,“ dodává MUDr. Pavel Otevřel. Dlouhé prázdninové cestování by proto muži měli kompenzovat nošením prodyšného oblečení, minimalizací stresu a pokud tráví dovolenou v teplých přímořských lokalitách, tak i průběžným ochlazováním se ve vodě.

Podle statistik kliniky Reprofit se ideálními hodnotami spermiogramu může pochlubit jen přibližně 10 % jejich klientů. Řada z nich by přitom ještě před 70 lety byla považována za neplodné. Zatímco dnes bere WHO jako normu 15 milionů spermií na mililitr, dříve byla spodní hranice 20 milionů. Při hodnocení se kromě počtu spermií hledí také na jejich pohyb a morfologii neboli správný tvar.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Chtěli bychom miminko, ale ... část 1.

Pokud právě vy jste se v těchto slovech (nebo myšlenkách) poznali, jste těmi pravými, pro koho jsme připravili toto téma. Protože autorka textu není lékařka, nýbrž terapeutka, která se zabývá touto problematikou z psychosociálního hlediska, nebudeme se zde zabývat měřením bazálních teplot, počtem vajíček, transfery… ale spíše tím, co znamenají problémy s početím potomka pro konkrétní páry a jak zvládnout úskalí léčby.

Chtěli bychom miminko, ale ... část 2.

Mimotělní oplodnění je jednou z metod asistované reprodukce a jeho psychická náročnost plyne jednak z faktu, že páru je již jasné, že všechny ostatní přirozenější způsoby počet v jeho případě byly neúspěšné, jednak z faktu...

Chtěli bychom miminko, ale ... část 3.

Jsme spolu už 5 let a teď jsme se začali léčit v CAR. Asi to ještě nějakou dobu potrvá, než budeme mít vlastní dítě. O tom, že máme tyto problémy nevědí ani naši nejbližší...

Chtěli bychom miminko, ale ... část 4.

Léčím se již 7 let, v posledním roce jsem 2x byla na IVF, ale neúspěšně. Jednou jsem sice otěhotněla, ale ve 5. týdnu jsem potratila...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce