Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Lípa srdčitá, Lípa velkolistá

(MUDr. Miroslava Kolínková | přečteno: 39704x )

Lípa je mohutný strom, vysoký až 25 metrů, hojně rozšířený po celé Evropě. Stromy mohou být až mnoho set let staré.

shutterstock.com

(Tilia cordata Miler, Tilia platyphyllos Scopoli)



Příprava čaje

Polévkovou lžíci lipového květu přelijeme vroucí vodou, ale již dále nevaříme, necháme vyluhovat a po 10-15 minutách slijeme. Lze ho podávat samostatně nebo s citronem. Nemusíme doslazovat, protože lípový čaj má přirozeně nasládlou chuť. Pokud chceme sladit, výborný je k tomuto účelu lipový med.

Užívaná část

květ Květ    (Flos tiliae)

Sběr a sušení

Celé květenství i s blanitým listem se sbírá za suchého počasí v době, kdy je asi polovina květů rozkvetlých, tedy od začátku května, nejlépe odpoledne mezi 14-16 hodinou. Rychle se suší ve stínu na vzdušném místě. Při zapaření listy tmavnou a při sušení na slunci ztrácí typické aroma. Správně usušený květ si zachovává svoji barvu, vůni a slizovitou chuť.

Jak vypadá

Lípa je mohutný strom, vysoký až 25 metrů, hojně rozšířený po celé Evropě. Stromy mohou být až mnoho set let staré. Listy jsou řapíkaté, mají charakteristický tvar. Za listy vyrůstají květenství. Každé květenství obsahuje přibližně 5-10 květů a žlutozelený podpůrný jazykovitý listen. V době květu strom pronikavě medově voní. Plody jsou téměř kulovité nažky. Lípa kvete od května do července. Patří mezi nejvýznamnější medonosné rostliny. V době květu jsou lípy doslova obaleny včelami.

Kde se rostlina vyskytuje

Lípa je velmi rozšířená hlavně v alejích, parcích, stráních, ale také ve městech a to v celé Evropě.

Co lipové květy obsahují

Lipový květ obsahuje celou řadu důležitých látek. Je to hlavně sliz, flavonové glykosidy, třísloviny, silice a látky podobné vitaminu E.

Jaké jsou účinky a jak se používá v tradiční medicíně

Látky obsažené v lipovém květu podporují produkci potu, žluči a moči se současným zklidňujícím a spasmolytickým účinkem. Regulují produkci žaludečních a střevních šťáv.

Dříve: Užívání lípy jako léčivé rostliny bylo rozšířeno již v antice. I když v té době se nepoužíval květ, ale kůra. Ta se využívala k léčbě lepry (malomocenství) a ztráty vlasů. Teprve později přišel na řadu květ, hlavní nemoci, proti kterým sloužil byly epilepsie, kašel a problémy se zahlením, zažívací obtíže a onemocnění ledvin.

Dnes: Používá se jak vnitřně, nejčastěji ve formě čaje (nálevu), tak zevně.

Vnitřně: Při chorobách z nachlazení (rýma, kašel, zánět průdušek, chřipka, angína), - podporuje pocení, rozpouští hleny a snižuje dráždivost ke kašli. Dále při narušené funkci žlučníku a křečích v oblasti střev a trávicího ústrojí.

Zevně: Lipový čaj připravíte stejně jako k vnitřnímu použití. Při výskytu lupů jej můžete použít k oplachování vlasů.

Na co si dát pozor

Květ poskytují tři druhy lípy - lípa malolistá, lípa velkolistá a lípa obecná, která je zřejmě křížencem obou předchozích. Jiné lípy jsou pro sběr nevhodné.

Pozn.: Lipový květ je také často součástí bylinných směsí, nejčastěji v kombinaci s heřmánkem, černým bezem, listem maliníku nebo květem tužebníku.

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Petra

Navštivte http://www.prodejbylin.cz/lipa_kvet/index.html .


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Echinacea

Echinacea je rostlina domácí na prériích Severní Ameriky, ale dá se vypěstovat i u nás. Odpradávna ji používaly k léčbě staré indiánské kultury a daly jí jméno sluneční klobouk...

Ženšen neboli všehoj ženšenový

K nejznámějším exotickým bylinám patří ženšen, původem z Číny. V překladu ženšen znamená "síla země v podobě člověka". Tvar kořene totiž připomíná lidské tělo.

Jitrocel kopinatý

Pro období podzimu jsou typická onemocnění horních cest dýchacích provázená kašlem, někdy i zvýšenou teplotou. I když existuje léků na kašel celá řada, mnozí z nás sáhnou po osvědčené medicíně našich babiček - jitrocelovém sirupu.

Meduňka lékařská

Meduňka rozhodně nepatří mezi byliny, které by nás vytáhly z deprese a navodily bujarou náladu, ale zapůsobí celkově uklidňujícím účinkem.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce