Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Lupénka u dětí

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 9837x )

Lupénka se může vyskytnout v kterémkoliv věku, velmi vzácně i v novorozeneckém věku, nejčastěji se objevuje v pubertě a těsně před pubertou.

www.vyzivadeti.cz

Příčinou lupénky je neznámá dědičná porucha imunitního systému, při které se tvoří nadměrné množství nových kožních buněk, zatímco odumřelé se hromadí na povrchu kůže. Pokud onemocněním trpí oba rodiče, existuje až 75% pravděpodobnost, že jím onemocní i jejich dítě. První projevy se u dětí vyskytují ve 2 % případů před 2. rokem života, u 6,5 % dětí před 5. rokem, v 10 % před 10. rokem a ve 27 % před 16. rokem života.

Čtěte také: Na nejčastější otázky spojené s lupénkou odpověděl prof. Petr Arenberger

Rizikové faktory, spouštěče

Kromě dědičné dispozice mohou nástup onemocnění odstartovat infekční onemocnění – streptokoková angína, zánět středního ucha, v pubertě hormonální změny, ale vzplanutí může vyvolat i mechanické tření kůže, prudké oslunění anebo detergenty v mýdlech. Lupénka může doprovázet metabolické vady, může být vyvolána léky, ale také vlivem stresu.

Čtěte také: Záněty středního ucha mohou ohrozit sluch i vyjadřování dětí - jak jim předejít?

Formy lupénky u dětí

U dětí se nejčastěji vyskytuje gutátní, chronický a záhybový typ lupénky. Někdy mohou být postiženy vlasy, klouby, ale i nehty.

  • Gutátní lupénka - kožní projevy jsou velikosti 2-10 mm, jsou oválné s typickými šupinkami na kůži. Kožní projevy jsou zejména na trupu a na končetinách, ale i na obličeji a ve vlasaté části hlavy. Tyto projevy na kůži trvají přibližně 3-4 měsíce, spontánně ustupují a onemocnění se může vrátit po 3-5 letech.
  • Plaková lupénka - kůže je pokrytá suchými červenými skvrnami (skvrnami) se šupinami. Plaky se nejčastěji objevují ve vlasové části pokožky, na kolenou, v oblasti loktů. Tyto plaky jsou bolestivé, svědí a často krvácí.
  • Záhybová lupénka - kožní projevy jsou nejčastěji v oblasti kožních záhybů se šupinkami.
  • Lupénková artritida - zánět kloubů při lupénce se objevuje asi u 5-7% pacientů. Prognóza postižení kloubů je dobrá, lupénka u dětí nezpůsobuje deformity kloubů.

Neinfekční zánět kůže (Psoriasis vulgaris), který se projevuje vyvýšenými červenými plochami pokrytými bělavými šupinami odumřelých buněk, má sice u dětí i dospělých obdobné projevy, avšak léčba má svá specifika.

Možnosti léčby lupénky u dětí

Terapie u dětí je velmi komplikovaná. Na růst a další vývoj dítěte by mohly mít negativní vliv chemické látky obsažené v lécích, jenž by organismus vstřebal. Léčba zároveň musí respektovat věk dětí a jejich rozdílný metabolismus v souvislosti s obsahem účinných látek. U malých dětí je dodržování předepsaného léčebného procesu a ochota spolupracovat při léčbě plně závislá na rodičích.

  • Kojenci: Psoriatická ložiska se často vyskytují v oblasti, kde má miminko plenky. Léčba bývá konzervativní a používají se především zvlhčovače pokožky a lokální ošetření v podobě krémů a mastí, které se aplikují na začervenalá místa pro zmírnění svědění. Také se osvědčila celková léčba v podobě koupele s přidáním ovesné mouky, jež zvláčňuje a hydratuje suchou kůži.
  • Děti v předškolním a školním věku: Lupénka bývá v chronické formě na obličeji, kštici, akutní pak na rukou, nohou či v podpaží, trupu, v tělesných záhybech, objevuje se pod prsy nebo v tříslech a vyznačuje se velmi svědivými plochami. U mírné formy může pomoci sluneční záření, u středně těžkých případů pomáhá terapie umělým ultrafialovým světlem (A nebo UVA a B nebo UVB), při němž se kůže vystavujeme různým světelným vlnám.
  • Dospívající: Kromě světelné terapie pomáhá dostat onemocnění pod kontrolu podávání léků. Bohužel z důvodu možných dlouhodobých nebo opožděných nežádoucích účinků některé způsoby léčby používané u dospělých jedinců nejsou ani pro ještě adolescenty vhodné. Například lokální steroidy se podávají pouze se zvýšenou opatrností.

Biologická léčba

Biologika jsou moderní účinné léky se selektivním účinkem, to znamená, že působí pouze tam, kde chceme. Jsou určené pro pacienty se středně těžkou až těžkou lupénkou, u kterých selhala nebo je kontraindikována předchozí lokální léčba, standardní systémová léčba nebo fotoléčba. Pokud má pacient formu lupénky, která ho ohrožuje na životě, může se mu biologická léčba nasadit hned. Nově je léčba schválená také pro děti od 4 let a dospívající, u nichž je možné ji podávat i bez předchozí standardní systémové léčby, a to po selhání lokální léčby a fototerapie.

Léky se podávají v 1 – 2týdenních intervalech injekčně, pacient přitom dochází na pravidelné kontroly zdravotního stavu zhruba jednou měsíčně, včetně kontrolních odběrů krve. Biologická léčba dokáže lupénku dobře léčit, ale ne zcela vyléčit – tedy nedokáže odstranit příčinu onemocnění. Proto se musí podávat dlouhodobě. Při její aplikaci se však pacient dokáže kvalitou života vrátit do doby před vypuknutím nemoci.

Úspěšná terapie závisí na řádném poučení rodičů i dětí o průběhu choroby a léčebných možnostech. Je velmi nutné vyvolat pozitivní přístup k chorobě i její léčbě. Výsledkem je pak spokojené dítě i celá jeho rodina.

Čtěte také: Co při léčbě lupénky hradí pojišťovna

Jak předejít opakovanému vzplanutí nemoci?

Malé děti i teenageři by se měli naučit pravidelné a pečlivé péči o pokožku. Pokud budou kůži promazávat každý den ve stejnou dobu, snižuje se pravděpodobnost, že na ošetření zapomenou a nezanedbají ho ani po zlepšení příznaků. Zároveň by měli znát spouštěče onemocnění, aby nedocházelo k opakovanému vzplanutí nemoci v době zklidnění příznaků. Doporučujeme šetrné mytí kůže, volné oblečení, rozumný pobyt na slunci, zajistit dítěti klidné prostředí a naučit ho zvládat stresové situace. Kritickým obdobím bývá puberta. Nejen kvůli hormonálním změnám, ale i kvůli experimentování s kouřením a alkoholem, které také dokážou lupénku vyprovokovat.

Čtěte také: 8 věcí, které pomohou předejít vzplanutí lupénky

Zdroj: www.dermanet.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece
Neumim zobrazi vpravo jansencilag

Mohlo by vás zajímat

Lupénka

Chtěla bych vědět, zda existuje homeopatický lék na lupénku. Hana

Lupénka

Lupénka, latinsky psoriasis, je chronické zánětlivé kožní onemocnění, postihující cca 2-3% středoevropské populace.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce