Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Lyžování na Slovensku - na jakou péči máte nárok

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5426x )

Jakou zdravotní péči bez nutnosti přímé úhrady dostaneme na Slovensku při úrazu nebo onemocnění? Chtěli bychom letos jet lyžovat do Tater, takže by nás zajímalo, na jakou péči bychom měli nárok a také jaká je na Slovensku spoluúčast.

shutterstock.com
Podstatnou informací pro lyžařský pobyt ve Vysokých Tatrách je to, že horská služba není hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Proto rozhodně doporučujeme sjednat si komerční cestovní pojištění, a to takové, které ji zahrnuje a kryje také rizika spojená s lyžováním či vysokohorskou turistikou. Komerční pojištění se vztahuje i na některé další věci, které nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění (např. spoluúčast), navíc ho můžete spojit i s úrazovým pojištěním či pojištěním odpovědnosti apod.

Jestliže byste na Slovensku potřebovali lékařskou péči, ať už při úrazu nebo onemocnění, můžete se rozhodnout až podle situace, zda předložíte doklad o cestovním zdravotním pojištění, nebo svůj český průkaz pojištěnce, který je zároveň Evropským průkazem zdravotního pojištění. Ten se hodí, zejména kdyby váš případ spadal do výluk z komerčního pojištění. Obě varianty lze tedy kombinovat.

Průkaz EHIC by měla akceptovat všechna zdravotnická zařízení, která mají smlouvu s některou ze slovenských veřejných zdravotních pojišťoven. Těmi jsou Všeobecná zdravotná poisťovňa, Dôvera či Union. U lékaře si budete muset vybrat jednu z nich jako tzv. výpomocnou pojišťovnu, která péči o vás zaplatí a následně ji přeúčtuje vaší české pojišťovně. Nárok na ošetření budete mít jak při úrazu, tak i při náhlém onemocnění nebo zhoršení zdravotního stavu (nevolnost, závratě, horečky, náhlá bolest zubů, ale i zdravotní potíže související s již existujícím chronickým onemocněním).

Čtěte také: Podchlazení a omrzliny - příznaky, pomoc a prevence

Pokud zvolíte ošetření "na pojišťovnu", budete muset zaplatit případnou spoluúčast. To na Slovensku naštěstí nejsou nijak vysoké částky. Neplatí se za ošetření v ambulanci ani za pobyt v nemocnici či za lékařskou péči a léky poskytnuté během hospitalizace. Při pobytu v nemocnici platí spoluúčast jen doprovázející osoba, a to 3,32 eura za noc (s výjimkou doprovodu dětí do 3 let). Za využití pohotovostní služby je spoluúčast 1,99 eura (pokud nenásleduje hospitalizace), dále se platí 0,07 eura za km jízdy při převozu dopravní zdravotní službou (ale neplatí se za převoz záchrannou službou u akutních stavů). U stomatologického ošetření jsou hrazeny pouze náklady na použitý standardní materiál; pokud byste chtěli nadstandard, cenový rozdíl si budete muset uhradit. V lékárně se platí 0,17 eura za recept a spoluúčast v závislosti na kategorii léku – léky jsou podobně jako u nás plně hrazené, částečně hrazené a nehrazené. Poplatek 0,17 eura se neúčtuje se, platí-li si předepsaný lék sám pacient.

Čtěte také: Jak je to s hlášením úrazu zdravotní pojišťovně

Pokud byste byli nuceni uhradit celou zdravotní péči v hotovosti, schovejte si originály účtů, dokladů o zaplacení a příslušné lékařské zprávy a obraťte se pak na svoji zdravotní pojišťovnu v České republice se žádostí o refundaci. K takové situaci může dojít např. proto, že u sebe nemáte průkaz EHIC, nebo proto, že jste se "na pojišťovnu" nechali ošetřit ve zdravotnickém zařízení, které není napojeno na tamní systém veřejného zdravotního pojištění. Počítejte ale s tím, že refundace neznamená, že klient předloží účtenku a dostane příslušnou částku! Žádost o refundaci musí pojišťovna posoudit ve správním řízení.

 

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce