Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Podchlazení a omrzliny - příznaky, pomoc a prevence

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 11680x )

Již po dvaceti minutách může mráz způsobit podchlazení nebo omrzliny. Ohroženy jsou zejména malé děti, senioři a chronicky nemocní. Opatrní by měli být hlavně kardiaci, lidé s vysokým krevním tlakem a astmatici.

shutterstock.com

Nízké teploty mohou být z hlediska poškození chladem nebezpečné pro všechny, ale zvlášť ohroženy jsou malé děti, starší lidé a chronicky nemocní. Podchlazení a omrzliny jsou stavy, které přímo souvisí s extrémně chladnými dny.

Podchlazení

Podchlazení neboli hypotermie vzniká působením nízkých teplot na celý organismus. Závažné případy podchlazení přitom mohou nastat již tehdy, pohybuje-li se rtuť teploměru kolem nuly. Kromě nízké teploty se totiž na hypotermii podílejí i silný vítr, vysoká vlhkost vzduchu, zdravotní stav postiženého, nedostatečný oděv nebo působení návykových látek. V ohrožení jsou tak zejména staří lidé, děti, osoby s minimálním množstvím podkožního tuku nebo jedinci pod vlivem alkoholu a drog.

Příčiny podchlazení

Déle trvající pobyt v mrazivém, nebo chladném vlhkém a větrném prostředí (horské túry). Ke vzniku podchlazení přispívá: nedostatečné oblečení, tělesné vyčerpání, nedostatečný kalorický příjem, nemoc, úraz, nebo vliv alkoholu.

Příznaky podchlazení

  • Podchlazení je nebezpečné v tom, že příznaky často přicházejí pomalu a postupně, tím pádem si postižený tak závažné poškození organismu nejprve ani nemusí uvědomit.
  • Zpočátku dochází ke zrychlení srdečního tepu, dechu a vzniku třesavky, později se objevuje svalová slabost až ztuhlost, únava a ospalá řeč.
  • Podchlazený člověk má studenou a bledou kůži a postupně upadá do bezvědomí. V pokročilých případech hrozí zástava dechu, srdečního oběhu a následně smrt.

První pomoc při podchlazení

  • Postiženého chraňte před dalším působením chladu. Přeneste jej do tepla a zabalte do přikrývek nebo dalších vrstev oblečení, případně vyměňte mokré oblečení za suché. Podle možností zahřívejte, aby se zabránilo dalším ztrátám tepla. - je možné podat rychlý zdroj energie (čokoláda, cukr, nikdy ne alkohol) - šetrně a postupně zvyšujte tělesnou teplotu (vyhřívané přikrývky, teplé oslazené nápoje, teplé obklady, event. celková koupel) - dle závažnosti celkového stavu vyhledejte vždy odborné ošetření .
  • V žádném případě se nedoporučuje podávání alkoholu! Tyto nápoje totiž zvyšují ztrátu tepla z organismu.
  • Jestliže je postižený v bezvědomí a nedýchá, zahajte kardiopulmonální resuscitaci. Podchlazení zpomaluje tělesný metabolismus, a proto má resuscitace značnou naději na úspěch i po delší době. Pacienta co nejrychleji dopravte do nemocnice nebo zavolejte rychlou záchrannou službu.

Důležité: Zahřívání povrchu těla (ruky, nohy atd.) musí být postupné, protože stuhnuté cévy by se po náhlém zahřátí mohli poškodit.

Omrzliny

Omrzliny vznikají působením nízkých teplot na odkryté části těla. Ohroženy jsou hlavně nedostatečně chráněné nebo nezakryté části těla na periferiích: nos, uši (zejména lalůčky), tváře, brada a prsty na rukou nebo nohou. Omrzliny mohou způsobovat i nevratná poškození, která mohou v nejhorších případech vést až k amputacím. Zvýšené riziko omrzlin hrozí lidem s narušeným prokrvováním tkání způsobeným některými nemocemi - např. cukrovkou, užíváním léků (betablokátory) nebo kouřením. Stejně jako u podchlazení hraje velkou roli ve vzniku omrzlin i oblečení: nedostatečné nebo příliš těsné.

Omrzlinami jsou víc ohroženi diabetici, lidé s metabolickými poruchami, lidé s nemocemi kůže, jako je lupénka či atopický ekzem.

Příznaky omrzlin

  • Postižená část kůže je bledá až šedožlutá. Povrch pokožky je přitom chladný a necitlivý.
  • Po zahřátí dojde k zarudnutí postižené oblasti a rozvoji bolesti, mravenčení a svědění.
  • V závažných případech mohou vznikat i puchýře.

Podle dalšího vývoje omrzlin je dělíme na tři stupně:

  • 1. stupeň - kůže je voskově bílá či nafialovělá, chladná a necitlivá. Postižený má v místě pocit svírání, při oteplování palčivě píchá. Takto vypadá na místě nehody každá omrzlina!
  • 2. stupeň - kůže je bílá až žlutá, mohou se tvořit puchýře, je přechodným stadiem mezi vratným poškozením při první stupni a nevratným poškozením při třetím stupni. V místě omrznutí dochází ke ztrátě citlivosti.
  • 3. stupeň - tvrdá "vosková" kůže, nebolestivá ložiska, po několika dnech projevuje zčernáním a úplným ztvrdnutím postižené části těla - dochází k odumření tkáně.

První pomoc při omrzlinách

Lehčí omrzliny můžete ošetřit sami. Člověka s omrzlinami dopravte do tepla, sundejte mu mokrý oděv a postupně zahřívejte zasažená místa. Prsty nebo část ruky můžeme strčit do podpaží, okolí omrzlin je možné masírovat, kvůli lepšímu prokrvení – omrzliny netřeme. Pomoci může i teplá, ne však horká koupel, teplota by neměla přesáhnout 38°C. Pokud se objeví puchýře, nikdy nepropichujeme, jen sterilně překryjeme.

Pozor:

  • Nikdy omrzliny netřeme sněhem (další traumatizace), ani jiným materiálem (hrozí zanesení infekce)
  • Nikdy nepodáváme alkohol, léky, neaplikujeme masti. Kouření se zakazuje
  • Puchýře nikdy neotvíráme, chráníme je před protržením
  • Některé omrzliny se mohou kompletně projevit až po delší době

Závažnější případy vyžadují transport do lékařského zařízení, především pokud je zasažena větší plocha těla a postižené části zůstávají i po zahřátí bledé a necitlivé.

Jak se chránit před podchlazením a omrzlinami

  • Při pobytu v chladných oblastech se teple oblékejte. Dávejte přednost několika tenčím vrstvám a nikdy nechoďte ven bez čepice. Zaměřte se také na to, abyste měli v teple ruce i nohy. Kvůli omrzlinám se vyhněte příliš těsnému oblečení.
  • Vyvarujte se dlouhého pobytu mimo budovy, zejména pokud panují nepříznivé teplotní a povětrnostní podmínky.
  • Nezapomínejte na pitný režim a dopřejte si pravidelný odpočinek v teple.
  • Na tůru vyražte dobře najezeni a do batohu přibalte i jídlo a pití na cestu. V žádném případě nevyrážejte na dlouhou túru do odlehlých oblastí.
  • Ačkoliv si chcete oddechnout od stresu moderního života, raději s sebou vždy berte mobilní telefon.
  • Vyvarujte se nadměrné konzumace alkoholu nebo jiných návykových látek.
Komerční sdělení
BCH2.PNG
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Pokožka
Partner rubriky Pokožka

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Jak se léčí kožní nemoci?

MUDr. Ilonou Procházkovou, Dermatovenerologická klinika, 25. dubna 2002

Ochranný sluneční faktor (SPF)

Je pravda, ze cim vyssi ochranny slunecni faktror je na opalovacich kremech uveden, tim dele bude trvat nez se krasne opali? Predem dekuji za odpoved

Suchá kůže v těhotenství

Dobrý den, chtěla jsem Vás požádat o radu. Jsem v 7. měsíci těhotenství, váhový přírůstek je v doporuč.limitu, můj "problém" je spíše kosmetického charakteru. Ať se mažu jakýmkoliv speciálním krémem na tělo v těhotenství (zkoušela jsem např. českou Bonellu a některé zahraniční výrobky),klasickou a oblíbenou NIVEOU, mandlovým či dětským olejem, kůže na celém těle, nejen na prsou a břiše, je nepříjemně suchá a loupe se. Vím, že to není žádný vážný problém, jen nepříjemnost, ale já bych i v těhotenství pro své tělo chtěla udělat maximum. Ještě bych doplnila, že uvedené výrobky kombinuji a mažu se i několikrát denně (olej používám i do koupele a vtírám do vlhké kůže). Můžete mi doporučit nějaký konkrétní výrobek, který by byl opravdu účinný? Moc děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Olupování pokožky v zimě

V zimním období mám potíže s olupováním pokožky na obličeji (přesněji čelo). Potřebovala bych vhodný postup nebo přípravek, jak tomu zabránit.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce