Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Magnetoterapie pomáhá při zmírnění bolesti

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 11959x )

Magnetoterapie je fyzioterapeutická metoda, která využívá příznivé účinky působícího magnetického pole na lidské tělo.Její hlavní předností je snadná aplikace, minimální vedlejší účinky, poměrně vysoká účinnost hlavně u bolestivých a zánětlivých stavů.

shutterstock.com

Magnetoterapie patří mezi metody tzv. fyzikální léčby, je to metoda historicky poměrně stará, která v posledních letech zažívá poměrně značný rozkvět. Princip této léčebné techniky spočívá ve vytvoření umělého magnetického pole, které zvyšuje propustnost buněčné membrány a tak urychluje látkovou výměnu. Působením magnetického pole dochází rovněž k rozšíření cév, což má za následek lepší prokrvení, okysličení a také mírné zvýšení teploty tkáně v místě léčby, přibližně o 1°C. Prokrvení dále příznivě ovlivňuje dělení buněk, čímž usnadňuje hojivé procesy a zmenšuje otoky. Účinky magnetoterapie jsou tedy dvojího druhu; lokální, v místě působení, a celkové, kdy se zvyšuje obranyschopnost organismu a aktivuje hormonální a imunitní systém.

Účinky magnetoterapie

  • analgetický efekt – tlumí bolest
  • protizánětlivý účinek
  • urychluje proces hojení a regeneraci buněk v kostech i měkkých tkáních
  • rozšiřuje cévy a zlepšuje prokrvování v místě aplikace
  • posiluje a stabilizuje kostní tkáň, napomáhá k regeneraci kloubní chrupavky a meziobratlových plotének
  • relaxační účinek na svaly – odstraňuje svalové spasmy, blokády a křeče
  • zlepšuje detoxikační procesy v organismu
  • má euforizující účinky (zlepšuje náladu)
  • zvyšuje imunitu a celkově zlepšuje regeneraci organismu

Nejčastější indikace pro magnetoterapii:

  • bolestivé omezení svalové činnosti
  • diabetická bolestivá neuropatie, zejména při postižení dolních končetin
  • bolesti v kříži
  • artróza kyčelního kloubu, kolenního kloubu, malých kloubů
  • stavy po krevních výronech do kloubů
  • odvápnění kostí (osteroporóza)
  • záněty v oblasti svalů ramenního kloubu, syndrom ztuhlého ramene
  • ostruha patní kosti
  • tenisový loket
  • migréna
  • obrna nervů končetin
  • Bechtěrevova nemoc
  • syndrom karpálního tunelu

Kdy nelze aplikovat magnetoterapii

Přestože u magnetoterapie nejsou známé žádné vedlejší účinky, jako u každé léčebné metody existuje několik kontraindikací. Absolutní kontraindikací magnetoterapie je těhotenství, zvláště v prvních měsících, kdy nelze vyloučit vliv na vyvíjející se plod (možný vznik vrozených vývojových vad plodu). Není doporučována ani v dalších měsících těhotenství, a to ani na vzdálené oblasti těla. Dále nelze magnetoterapii použít u osob s kardiostimulátorem, kde je možné ovlivnění jeho funkce. Dalšími kontraindikacemi jsou zvýšená funkce štítné žlázy, nadledvin, krvácení do trávicího traktu, infekční onemocnění, nádory, kdy nelze vyloučit vzplanutí metastatického procesu.

Doporučována není také při menstruačním krvácení, pro možnost zesílení krvácení, plísňových onemocněních a epilepsii. Pozornost je nutno věnovat pacientům s hypertenzí či hypotenzí, kdy zejména v začátcích léčebné aplikace může dojít k výkyvům tlaku.

Jak magnetoterapie probíhá

Magnetoterapii indikuje rehabilitační lékař - individuálně, po stanovení diagnózy a vyloučení kontraindikací.

Klient se dostaví s doporučením lékaře. Procedura trvá obvykle 20 minut. Během magnetoterapie není možné používat: hodinky,  mobilní  telefony,  případně  jiné elektronické  a  magnetické  přístroje.  Magnetoterapie není návyková a nemá známé vedlejší účinky. Pacient při aplikaci necítí žádné negativní vjemy. Magnetické siločáry pronikají všemi tkáněmi těla rovnoměrně, pacient se nemusí svlékat, nevadí sádrové obvazy, a překážkou nejsou ani zavedené kovové implantáty, které jsou v dnešní době již neferomagnetické.

Aplikace probíhá vleže na lůžku nebo ve speciálním křesle. Aplikátory rozdělujeme na plošné, které se přikládají na postiženou oblast, a cívkové, které mají podobu válce o různém průměru, do nichž se vloží např. postižená končetina, nebo pacient leží na zádech uvnitř aplikátoru.

Velice důležité je, aby v průběhu léčby pulsním magnetickým polem nebyla prováděna žádná rentgenová vyšetření nebo léčba ozařováním (mimo laserovou terapii). Tyto vyšetřovací metody negativně působí na dosažené výsledky terapie. Regenerační procesy, které byly nastartovány, tím bývají přerušeny. Po delším ozařování rentgenovými nebo jinými paprsky je magnetoterapie méně účinná.

Zdroj: nemocniceprerov.agel.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Nedostatečné tlumení bolesti

Trpím syndromem EDS,mám veliké bolesti všech kloubů a z léků beru silná analgetika (tramal,DHC a jiné).Slabší (šetrnější) léky bolest netlumý.Můžete my prosím nějak pomoci ,předem Vám děkuji Šrámek EDS ehlers-danlos syndrom-cévní typ.

Bolesti žaludku a strach z gastroskopie

dobrý den, je mi 22 let mám dotaz týkající se bolestí žaludku. Těmito bolestmi trpím asi 2-3 měsíce a popravdě řečeno je to hrozné. Stává se, že mě žaludek bolí hned po ránu a bolest trvá až do večerních hodin(v noci necítím bolest). Nevím zda to s tím má souvislost, ale před měsíce (za 2 měsíce) se mi podařilo zhubnout 10kg - nemyslím si však, že je to jen tím. Příjem potravy jsem sice radikálně omezila (jedna jsem mnoho zeleniny a ovoce, tmavé pečivo, maso skoro ne), ale také jsem poctivě cvičila. Byl jsem již u lékařky, která mi dala nějaké léky (asi 4 druhy bohužel nevím názvy - vím je Malox,Spasmopan ... a další léky na nadýmání. Tyto přípravky mi ale nijak zvlášť nepomohly. Bojím se jít na Gastroskopii (všichni známí říkají: že je to hrůza - bolí to,je to nepříjemné a člověk zvrací - já zvracení nesnáším a mám z něj vždy hrůzu a depresi). Můžete mi prosím poradit co by mohlo být příčinou těchto hrozných bolestí. Jsme nekuřačka, alkohol piji pouze příležitostně v mělé míře. Děkuji za Váš čas i případnou odpověď VJ

Bolesti hlavy

Bolesti hlavy jsou jako bolesti v zádech nebo bolesti břicha velmi všeobecným příznakem a mohou být způsobeny celou řadou nejrůznějších příčin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce