Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Ploché nohy nepodceňujte, mohou způsobit bolesti páteře i kolenou

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2228x )

Ploché nohy rozhodně nepatří mezi banální problémy. Toto onemocnění, které patří u nohou mezi jedno z nejčastějších, může mít za následek bolesti kolen, kyčlí, hlavy, krční i bederní páteře a vyvolává i pocit těžkých lýtek.

shutterstock.com

Ploché nohy jsou nejčastější vadou nohou u dětí i dospělých. Rozeznáváme plochou nohu vrozenou, získanou rigidní a plochou nohu flexibilní, kde se jedná o svalovou nerovnováhu s vbočením patní části nohy zvláště obvyklé u dětí předškolního věku.

  • Vrozená plochá noha je poměrně vzácná deformita. Jejím podkladem je srůst některých tarzálních kostí nebo strmé hlezenní kosti. Chůze je těžkopádná a únavná.
  • Získaná plochá noha - vada je způsobená volností vazového aparátu a svalovou ochablostí, dále u syndromu hyperlaxicity nebo po úrazech. U dětí bývá vada často kombinována se změnou osového postavení hlezenních a kolenních kloubů. V kterémkoli věku porucha vazivového aparátu přispívá ke vzniku plochých nohou, objevuje se chronická únava. Velký vliv má přetěžování nohou chůzí v nevhodné obuvi, nepřiměřená sportovní zátěž anebo dlouhodobé nehybné stání, při kterém se svalstvo uvolňuje a vazivový aparát se postupně protahuje. 

Stupně postižení

Nejlehčí stupeň plochých nohou se projevuje pouze při zatížení. Snižuje se jak podélná klenba nohou, tak i střední část anatomické příčné klenby. Při zvednutí nohy od podložky se obnovuje opět normální tvar nohy. Otisk nohy na podložce je uprostřed oproti normálnímu stavu mírně rozšířen. Vada je skoro vždy oboustranná. Chůze u této vady je normální, se zatížením více na vnitřní část nohou a proto podpatky obuvi bývají sešlapány dříve na vnitřní straně. Večer mohou být pociťovány pocity tíže nohou.

U druhého stupně plochých nohou zůstávají klenby oploštěné jak při zatížení, tak i při odlehčení. Na plantogramu je už zřetelné vyplnění celého obrysu nohy. Noha je dosud přiměřeně měkká, klenbu lze snadno pasivně vymodelovat, upravuje se i při našlápnutí na vložku. Chůze může být po delší době únavná a bolestivá, mohou se objevit otoky nohou a kotníků. Výraznější bolestivost svědčí o vývoji deformační artrózy na tarzálních skloubeních.

U třetího stupně plochých nohou je nápadná deformita tvaru nohy. Ani pasivně násilím nelze klenbu nohy vymodelovat. Plantogram je zcela vyplněn a na vnitřní straně je měsíčkovitě rozšířen. Deformita je způsobena zkrácením vazů a svalovými kontrakturami, později pokročilými artrotickými změnami v tarzálních skloubeních. Projevuje se bolestivostí při chůzi a večer po námaze. 

Příčiny plochých nohou

Někdy lze za plochými nohami najít genetickou zátěž, ale jde spíše jen o vyšší riziko. Častěji jsou ploché nohy způsobeny různými infekcemi, zánělivými chorobami (např. revmatismus), narušením hormonální a metabolické rovnováhy (osteoporóza), svůj podíl mohou sehrát také cévní či nervové choroby nebo nedostatek vitaminu D. Velmi často trpí plochými nohami lidé s nadváhou nebo ti, kteří dlouhodobě nosí nevhodnou obuv s tenkou a plochou podrážkou. Nejčastěji jde v tomto případě o letní žabky nebo balerínky.

U dětí může za výskyt plochonoží předčasné a příliš časté nošení bot, například nošení bačkůrek po celý den, nazouvání botiček v době, kdy děti ještě nechodí, nebo špatně zvolená obuv v době růstu nožních kostí.

Jak poznáte, že máte ploché nohy?

Nejjednodušší metodou, kterou můžete provést přímo sami na sobě je prosté postavení na mokrou podlahu například doma v koupelně. Následně si budete moci prohlédnout otisk svých chodidel a zjistit, jakému druhu došlapu se ten váš nejvíce podobá. Za normálních okolností se noha souvisle dotýká země jen plochou chodidla u prstů a na vnější straně. Jedná se však pouze o laické vyhodnocení. Profesionální a opravdu přesnou diagnostiku Vám poskytne vyšetření přístrojem zvaným podoskop. Ploché nohy vám diagnostikuje odborný lékař na ortopedii.

Ve střehu byste měli být také ve chvíli, kdy  u sebe zpozorujete tyto varovné příznaky:

  • nadměrná unavenost po delší chůzi
  • otoky
  • pocit těžkých lýtek
  • pálení
  • trnutí nohou
  • bolest zad
  • pocit chladu
  • bolesti nožní klenby od paty až do prstů
  • otlaky na plosce
  • častější výskyt "kuřích ok" 

Léčba plochých nohou

Léčba se odvíjí od stupně postižení a subjektivních obtíží pacienta. Zpočátku je dostačující používaní vhodných vložek do bot. Vložky dokážou změnit postavení patní kosti a vnitřní podélné klenby nohy, ale rozhodně nemohou tuto deformitu vyléčit. Starší pacienti s nižšími pohybovými nároky tuto léčbu dobře tolerují. Nedílnou součástí léčby je také fyzioterapie, která může zlepšit prokrvení v oblasti nohy, a tím regenerační schopnosti tkání (ultrazvuk, magnetoterapie, atd.). Procvičování nohy a hlezna za účelem uvolnění svalových spazmů je rovněž důležité.

​Doplňující pomocný význam mají i protiotokové a protizánětlivé léky, často aplikované lokálně. Léky mohou ovlivnit míru zánětu kloubu, a tím i bolest (nesteroidní antirevmatika), ztlumit bolest (analgetika) anebo změnit přísun bílkovin pro zlepšení vlastností chrupavky. Injekční terapie je velmi důležitá ve všech stádiích. Nejčastěji se používají steroidní injekce a plasmaterapie.

Třetí stupeň je již natolik závažný, že obvykle vyžaduje chirurgickou léčbu. Jedná se o složitý systém zákroků, při němž je nutno nožní klenbu znovu vytvořit. Po chirurgické léčbě je nesmírně důležité nohu doléčit pomocí důsledného nošení ortopedické obuvi a péče o dolní končetiny – a zde je kámen úrazu. Velká část pacientů tento doléčovací proces zanedbává a jejich nesvědomitost vede k návratu obtíží.

Pokud trpíte nadváhou, snažte se zhubnout. Nadměrné zatěžování chodidel kilogramy navíc má na nožní klenbu doslova devastující vliv. Uvádí se, že každých nadbytečných 100 gramů váhy pro naše nohy znamená, že za den zvednou celou tunu navíc! Dále se obvykle doporučuje nohy sprchovat střídavě teplou a studenou vodou, masírovat je a také nožní klenbu procvičovat plaváním nebo chozením naboso v nerovném terénu – často se doporučuje třeba písek nebo i větší oblázky. Po operaci vám většinou lékař doporučí tzv. léčebný tělocvik, který sestává ze specializovaných cviků, zaměřených na posílení svalů nožní klenby.

Prevence plochonoží

Nejlepší je minimalizovat riziko vzniku plochých nohou. Nemusíte se navždy vzdát svých oblíbených žabek nebo bot na vysokých podpatcích, ale je třeba tento typ obuvi nosit jen krátkodobě a ne celý den několik měsíců po sobě.

Pořiďte si vhodnou obuv, která má anatomicky tvarovanou stélku. Ta totiž podporuje nožní klenbu. Podpatek by mě být vysoký 3 - 5 cm. Boty by měly mít dostatečně prostornou, volnou špičku, být prodyšné a vyrobené z lehkého materiálu.

Možnou prevencí před vznikem plochonoží jsou různá cvičení, která mají za cíl zapojování a posilování dlouhých a krátkých ohýbačů, oddalování palce a prstců (rozevření prstců do vějíře), chůze po nakloněné rovině – uvolňování kontrahujících se svalů. Především v případě plochonoží druhého a třetího stupně je důležité používání kvalitních vložek do obuvi, zejména těch na statickou zátěž a sport. Avšak to nejpřirozenější a nejjednodušší, co pro sebe a své nohy můžete udělat, je často chodit naboso po různorodém terénu (měkký, teplý, studený, drsný…).

Pokud chcete zlepšit klenbu u velmi malých dětí, které ještě neumí pochopit drobné pohyby nožních kloubů, stačí, když s nimi budete chodit po špičkách. Svaly, které jsou v chodidle, budou posilovat tím, že budou nadnášet celé tělíčko proti gravitaci.

Měli byste mít na paměti, že problémy s plochou nohou je třeba začít řešit co nejdříve. V nejzávažnějších případech může plochonoží výrazně ovlivnit přirozené postavení pánve a bederní páteře. Problémy plochých nohou nejsou zdaleka tak nevinnou záležitostí, jak by se mohlo na první pohled zdát, a vzhledem k jejich velkému vlivu i na poměrně vzdálené oblasti těla by se jim měla věnovat značná pozornost.

Zdroj: dostry.cz, fyzioklinika.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Bolesti v zádech a chiropraxe

Podle světových statistik 8 z 10 mužů a žen ve věku 40 let trpí trvalou bolestí v zádech anebo po nějaký čas touto bolestí trpělo. Později se číslo ještě zvětšuje. V ordinacích praktických lékařů si každý čtvrtý pacient stěžuje na bolesti v zádech. Navíc řada jiných si již na bolesti zvykla natolik, že si už ani nestěžují.

Bolest svalů a kloubů - léky

S bolestí kloubů a svalů vám pomohou četné gely, masti, ale i tablety. Většinou zaberou velmi rychle, stačí je mít je při ruce v domácí lékárničce.

Bolesti hlavy

Bolesti hlavy jsou jako bolesti v zádech nebo bolesti břicha velmi všeobecným příznakem a mohou být způsobeny celou řadou nejrůznějších příčin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce