Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Malý slovníček očních onemocnění

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 36602x )

Pro člověka je zrak asi nejdůležitější smysl, až 80 % všech informací vnímáme zrakem. Oko je jedním z nejdůležitějších smyslových orgánů člověka. Umožňuje člověku vnímat světlo, různé barvy, tvary. Přijde-li člověk o zrak, ať už částečně nebo úplně, je určitým způsobem hendikepován a jeho kvalita života je omezena. I přesto, že většina očních onemocnění je preventabilní, víme a mluvíme o nich málo. Navíc výskyt celé řady očních onemocnění roste s věkem. Dělíme je podle toho, kterou část oka zasahují nebo podle nejčastějších příčin slepoty.

shutterstock.com

Uzávěr sítnicové žíly (Retinal Vein Occlusion – RVO)

  • RVO je důsledkem vzniku ucpávky v sítnicové žíle. Ta pak brání odvodu krve ze sítnice. Může tak docházet k významné ztrátě zraku v důsledku působení otoku (edému), který se vytváří jako důsledek RVO. RVO je druhá nejčastější příčina poškození vaskulárního systému sítnice po diabetické retinopatii (poškození sítnice jako komplikace cukrovky). Výskyt RVO se v populaci pohybuje od 0,7 % do 1,6 % a postihuje celosvětově na 16 miliónů lidí. Typickými příznaky jsou zamlžené vidění nebo náhlé zhoršení znaku. RVO je většinou onemocnění lidí ve věku nad 50 let a jeho četnost roste s věkem. Nicméně RVO se může rozvinout v jakémkoliv věku. Výskyt u žen i mužů je zhruba podobný.
  • Existují dvě typy RVO podle toho, kde dojde k ucpání cévy. Centrální RVO (CRVO) vzniká, když se ucpe hlavní sítnicová žíla u optického nervu, což může vést k akutnímu těžkému poškození zraku. U tzv. větvové RVO (Branch RVO – BRVO) se uzávěr objevuje v některé z větví sítnicové žíly. RVO se může vyvíjet po delší dobu nebo se objevit zcela náhle.
  • RVO je většinou způsobena krevní sraženinou, která se utvoří v žíle sítnice a ucpe ji. Dojde tak ke snížení průchodu krve, což může vést k hypoxii (nedostatek kyslíku), prosakování tekutin, krvácení a/nebo otoku sítnice, a tak i k ztrátě zraku. Poškození sítnice pak může v důsledku vést také ke zvýšené produkci vaskulárního endoteliálního růstového faktoru (VEGF), který může vyvolat makulární edém a další komplikace RVO.
zamlžené vidění
banner_ks_poradna.jpg
kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Využití laseru v očním lékařství

Uplatnění laserových technologií znamenalo výrazný pokrok v mnoha oblastech medicíny, což beze zbytku platí i o oftalmologii. Pokroky v očním lékařství a medicíně vůbec jsou dlouhodobě úzce spjaty s vývojem nových přístrojů, jejichž zavedení do praxe následně umožňuje vypracování progresivních diagnostických a terapeutických postupů. Nejinak tomu bylo i s lasery, které záhy zaujaly významné místo v léčbě mnoha očních nemocí a v poslední době se uplatňují i při vyšetřování.

Odchlípení, čili amoce sítnice

Sítnici si pro zjednodušení lze představit jako tenkou blanku, která je zevnitř v celém rozsahu přiložena ke stěně očního bulbu. Na její vnitřní plochu nasedá sklivec, což je rosolovitá hmota vyplňující větší část vnitřku oka.

Šedý zákal čili katarakta

Šedý zákal, odborně nazývaný katarakta, je onemocnění, při kterém dochází v důsledku degenerativních změn v oční čočce ke snížení její průchodnosti pro světelné paprsky a tím ke zhoršení její průhlednosti.

Šilhání

Šilhání je porucha, při které postavení očí není paralelní, ale oči se buď sbíhají k sobě nebo rozbíhají od sebe. Přesnější, ale poněkud méně srozumitelná definice říká, že při sledování určitého bodu se osy očních bulbů neprotínají v tomto bodě.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce