Inzerce https://www.lekarna.cz/do-prirody-bez-obav/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=do-prirody-bez-obav

Máte některý z příznaků koronaviru nebo jste se setkal s nakaženým? Co dělat?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 4671x )

Jak se správně chovat, pokud má člověk příznaky koronaviru anebo se setkal s někým nakaženým?

shutterstock.com

Mám příznaky koronaviru

K hlavním příznakům tohoto onemocnění patří zvýšená teplota, kašel, dušnost, bolest svalů a kloubů, únava. Dalším příznakem může být ztráta chuti a čichu. Ne však každý s těmito příznaky je nakažen koronavirem. V takovýchto případech je nutné racionálně zvážit, zda jste mohli přijít s nákazou do kontaktu.

Pokud má někdo příznaky onemocnění, měl by kontaktovat svého praktického lékaře (mimo pracovní dobu praktického lékaře pohotovost). Ten následně rozhodne, zda vás pošle na odběr.

Dostanete-li doporučení nebo žádanku k provedení testu od lékaře musíte vyhledat vhodné odběrové místo. Seznam odběrových míst je k dispozici na stránkách MZČR. Zde naleznete veškeré důležité informace.

Jak se dopravit na odběrové místo?

Pokud jste v domácí karanténě, necestujte na odběrové místo veřejnou nebo sdílenou dopravou. Nejlépe je využít dopravu vlastním autem, mnoho odběrových míst nabízí tzv. drive in, tedy odběr přímo z auta. Pokud se dopravujete na odběrové místo vlastním autem, jeďte sami a nebo s doprovodem maximálně jedné osoby, použijte ochranu úst a nosu. 

Vzorek je odebrán v centru, které se skládá ze stanu a technické buňka, která představuje zázemí pro personál. Pacient přijede vozidlem do stanu, z auta nevystupuje. Po kontrole všech povinných údajů, je proveden odběr. Tímto způsobem je minimalizována možnost přenosu případné nákazy.

Jak odběr probíhá

Odběr je proveden speciální jednorázovou štětičkou, která se zavede do nosu, případně i do krku. Výtěr z nosohltanu je velice nepříjemný, bolestivý ale ne. Samotný výkon, pokud dotyčný spolupracuje, trvá do 30 vteřin, do minuty je hotovo. Alespoň 1-2 hodiny před odběrem si nečistěte zuby, nejezte a nepijte.

Jedná o test PCR na průkaz nukleové kyseliny, který prokazuje, zda je daný jedinec infikován, tzn. jestli má virus v těle.

Mám podezření na nákazu a chci provést test

Pokud nemáte příznaky onemocnění a doporučení nebo žádanku od lékaře, vyšetření není indikováno. Lze ho provést na mnoha odběrových místech a testování si musíte uhradit sám.

Byl jsem testován a čekám na výsledek. Kdy ho obdržím a jaký bude další postup?

Informace o výsledku testu vám podá lékař nebo KHS, prosím čekejte. Při větším vytížení laboratoří či odběrových míst může sdělení výsledku trvat déle, i několik dní. Pokud jste zároveň v domácí karanténě, dodržujte nadále její pravidla.

Pokud máte výrazné zdravotní potíže (dušnost/pocit ztíženého dýchání bez souvislosti s kašlem, horečka více jak 38 stupňů, suchý kašel), volejte linku 155 a postupujte podle instrukcí operátora.

Co mám dělat, když je test:

Pozitivní: Zůstaňte v domácí izolaci a vyhýbejte se kontaktu s dalšími osobami. Kontaktujte telefonicky praktického lékaře a postupujte podle jeho instrukcí. Především zachovejte klid, v 80-90% případů případů onemocnění COVID-19 jen s mírnými příznaky, není nutná hospitalizace.

Léčba je pouze symptomatická: klid na lůžku, dbát na dostatečný přísun tekutin, při teplotě nad 38°C léky snižující horečku (př. Paracetamol 500 mg 1 –2 tbl po 6-8 hod pro dospělé), při suchém kašli antitusika (např. Tussin 30 kapek 3x denně pro dospělé).

Informujte známé, se kterými jste přišli do kontaktu v několika posledních dnech o vašem stavu. Pokud i oni budou vyhodnoceni jako rizikový kontakt, budou muset podstoupit test.

V izolaci budete po dobu, kterou určí Váš ošetřující lékař, minimálně však 10 dnů. V případě akutního zhoršení vašeho stavu telefonicky kontaktujte lékaře infekčního oddělení, v odůvodněných případech bude rozhodnuto o převozu na infekční oddělní.

Negativní: Pravděpodobně proděláváte jiné infekční onemocnění než covid-19. I to však může být přenosné. Proto je po dobu trvání příznaků zůstat doma a postupovat dle pokynů ošetřujícího lékaře. Nemusíte držet domácí karanténu, ale nezapomínejte na dodržování základních hygienických doporučení.

Byl jsem v úzkém kontaktu s nakaženou osobou. Co mám dělat?

Nejdříve je třeba vyhodnotit, zda šlo o rizikový kontakt! K tomu je třeba zjistit, zda jste byli v kontaktu s osobou žijící ve stejné domácnosti jako pacient s covid-19, zda proběhl fyzický kontakt (například potřesení rukou) s pacientem s covid-19 či nechráněný přímý kontakt s infekčními sekrety pacienta s covid-19. Dále pak mohlo jít o osobní kontakt, pobyt v uzavřeném prostředí (místnost, vozidlo, čekárna) s osobou s covid-19 na vzdálenost menší než 2 metry a po více než 15 minut, nebo také se zdravotnickým nebo sociálním pracovníkem poskytující péči o pacienta s covid-19 apod. 

Pokud ano, kontaktujte telefonicky svého praktického lékaře a dodržujte karanténu. Existuje totiž jistá pravděpodobnost, že jste se mohl také nakazit. Odběr Vám bude proveden v rozmezí 1 - 5 dnů od kontaktu s nemocnou osobou. Pokud bude váš výsledek testu negativní - přijde vám SMS s touto informací. Pokud bude pozitivní, kontaktuje vás hygienická stanice.

Zásady domácí karantény

1. Zůstaňte doma (požádejte jinou osobu o pomoc s nákupem potravin, léků, využijte on-line dodání zboží, nákup musí být ponechán za dveřmi)

2. Izolujte se od ostatních osob ve vaší domácnosti

  • využijte samostatné místnosti, často větrejte, zavírejte dveře
  • do společných prostor vycházejte jen v nezbytných případech pokud zde nejsou přítomni ostatní a vždy noste ústní roušku
  • používejte oddělenou koupelnu / WC ( pokud to nelze, používejte zařízení jako poslední, řádně ukliďte)
  • jídlo jezte ve svém pokoji, použité nádobí umyjte a osušte vlastní utěrkou, můžete používat myčku nádobí na program s vyšší teplotou
  • nesdílejte domácí potřeby s jinými osobami ( nádobí, ložní prádlo, ručníky ..)

3. Před návštěvou lékaře nejprve kontaktujte ordinaci telefonicky

4. Noste ústní roušku (kontakt s ostatními lidmi, návštěva zdravotnického zařízení)

5. Při kašli a kýchání si kryjte ústa a nos jednorázovým kapesníkem, následně si umyjte ruce mýdlem

6. Myjte si ruce mýdlem (po dobu nejméně 20 sekund) – vždy po kašli, kýchání, smrkání, před jídlem, nedotýkejte se očí, nosu a úst nemytýma rukama.

7. Praní prádla (pomocí pracího prostředku, vhodné jsou teploty nad 60°C, pokud možné přežehlit, při manipulaci používejte jednorázové rukavice a plastovou zástěru a očistěte všechny povrchy v okolí pračky), po manipulaci umyjte ruce mýdlem a vodou

8. Odpady (včetně roušek a kapesníků) uložte do plastového pytle, zavažte a vyhoďte do komunálního odpadu

9. Úklid domácnosti – umývejte a dezinfikujte často dotýkané povrchy (kliky, stoly, kohoutky, splachovače, ovladač, telefon, počítačová klávesnice) používejte běžně dostupné čistící prostředky (savo, domestos…)

10. Nezvěte si domů návštěvy - pokud musíte mluvit s někým, kdo není členem vaší domácnosti, udělejte to telefonicky.

11. Sledujte příznaky onemocnění u sebe nebo u osoby, o kterou pečujete: Pokud se zhoršuje zdravotní stav vás nebo osoby, o kterou pečujete, např. máte dýchací obtíže, kontaktujte telefonicky svého lékaře, při výrazném zhoršení volejte 155 ( oznamte podezření na COVID 19)

Zdroj: koronavirus.mzcr.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Koronavirus: Mytí rukou je důležitá součást prevence

Správné mytí rukou je jednou ze základních prevencí před šířením nákazy, včetně viru chřipky nebo COVID-19. Většina lidí si však myje ruce špatně.

Jak se chránit proti nákaze? Pomůže vitamin D

Podle posledních studií je klíčovým faktorem pro odolnost proti infekcím dostatek vitaminu D. Ten má silný vliv na funkci protiinfekčních bariér ve střevech, plicích, kůži a placentě, které chrání tělo před napadením viry, bakteriemi a toxiny.

Psychologové doporučují, jak se vypořádat s epidemií

Milí Češi a Moraváci na jedné karanténní lodi, víme, že jste ve stresu a pod tlakem. Neexistuje sice žádná zázračná rada, jak na dálku zatočit s úzkostí, psychickými potížemi či virem samotným, ale jako kliničtí psychologové a psychoterapeuti jsme pro vás připravili stručný soubor doporučení, který vám v tyto dny snad přijde k duhu.

Povinná karanténa pro občany, kteří se vrací z Itálie

Ministerstvo zdravotnictví dnes vydalo nové mimořádné opatření, a to vzhledem k výraznému šíření onemocnění COVID-19 na území Itálie (cca 4 000 případů) a skutečnosti, že dominantní počet nakažených osob v České republice se nakazilo při svém pobytu na území Itálie. Podle našich informací je v Itálii t. č. 16,5 tisíce Čechů.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce