Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Jak se chránit proti nákaze? Pomůže vitamin D

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1149x )

Podle posledních studií je klíčovým faktorem pro odolnost proti infekcím dostatek vitaminu D. Ten má silný vliv na funkci protiinfekčních bariér ve střevech, plicích, kůži a placentě, které chrání tělo před napadením viry, bakteriemi a toxiny.

shutterstock.com

V okamžiku silné imunity nemusí ani jedinec napadený virem cítit, že v jeho těle probíhá tvrdý boj. Jedná-li se o vir nebo bakterii, kterou organismus zná z minulosti, ví, jak se bránit. Při útoku zcela nového a neznámého viru to neví, proto je nezbytné budovat preventivně imunitní obranu. 

Moderní vědecké práce dnes stále více obracejí pozornost na úzký vztah vitaminu D k buňkám imunitního systému. Na aktivaci imunitních procesů v lidském těle je nutná vyšší hladina vitaminu D než 100-125 nmol/l. A potom bývá i průběh choroby rychlejší a příznaky jsou mírnější. Například analýza téměř 11 000 účastníků ve 25 randomizovaných kontrolovaných studií ukázala celkový ochranný účinek vitaminu D při akutní infekci dýchacích cest.

Vitamin D aktivuje buňky imunitního systému

Déčko pomáhá aktivovat bílé krvinky, konkrétně zabijácké NK-buňky, (z angl. natural killers), jejichž hlavní náplní je obrana proti virovým, parazitárním a bakteriálním infekcím.
„Nedostatek vitaminu D je od zimy problémem i zdravých lidí. Zjistilo se, že téměř 60 % populace všech věkových skupin trpí deficitem, z toho polovina je na extrémně nízké úrovni,“ varuje doc. RNDr. Eva Račanská, CSc. z Farmaceutické fakulty UK v Bratislavě. Dodává, že při imunologických vyšetřeních se zjistilo, že pacienti s nízkou hladinou vitaminu D v krvi mají menší počet buněk imunitního systému a jsou častěji nemocní a unavení. Podávání déčka je velice příznivé pro zdraví lidí trpících nemocemi spojenými s poruchou imunity.

Zdrojem déčka je UVB záření ze slunce

Zdroj déčka je z 90 % UVB záření ze slunce, které dopadá do oblasti mírného pásma od poloviny dubna hodinu kolem poledne. V této době je zpravidla většina populace v práci nebo doma a tudíž bez šance vystavit se slunečním paprskům. Největší přísun UVB záření je až od června do srpna přibližně od 10 do 14 hodin. V těchto časových intervalech se může tvořit vitamin D a stačí se slunit až 20 minut bez ochrany, potom je samozřejmě nezbytné namazat se krémem s dostatečně vysokým faktorem. Po zbytek roku je záření UVB vzhledem k velmi nízkému úhlu slunce nad obzorem pohlceno ozónovou vrstvou či se od ní odráží a na zem do mírného pásma nedopadá. UVA záření je naopak k dispozici celý rok. Nedostatečný pobyt na slunci ve správný čas a jiné faktory jako věk, fototyp nebo smog, zapříčiňují, že si organismus nevytvoří dostatečné zásoby na zbytek roku. Ty bývají u populace už od zimy tak mizivé, že se organismus stává snadným cílem pro viry a bakterie.

Suplementace doplňky

V potravinách najdeme jen málo vitaminu D a v případě, že si tělo nevytvořilo v létě dostatek déčka, je možné stravou pokrýt jenom 10 % denní dávky. Zdrojem vitaminu v potravě je zejména losos, tuňák, úhoř nebo například olej z tresky za předpokladu, že je konzumujete denně.  Dlouhodobějším dodáváním vitaminu D ve formě doplňků stravy je možné výrazně posílit imunitu a snížit pravděpodobnost onemocnění. Na trhu je nepřeberné množství, pro vyšší účinek je vhodnější volit přírodní verze. (D3 Extra Biomin). Jsou pro tělo přirozenější a oproti syntetickým mají vyšší vstřebatelnost a méně dalších přidaných chemických látek, které nemusí organismus dobře snášet.

Bojovník na všech frontách

Funkce vitaminu D jsou značně rozsáhlé. Spolu s vitaminem K2 podílí na správném vstřebávání a ukládání vápníku do kostí a zubů. Bez káčka může dojít k jeho nechtěnému ukládání do cévních stěn a měkkých tkání. Déčko má velice výrazný vliv i na zdraví kardiovaskulárního systému a regulaci krevného oběhu. Podporuje růst buněk a také je mu lékaři přisuzovaná schopnost chránit před infekcemi i před prochladnutím a chřipkou. Dostatečná zásoba déčka v těle je prevencí úzkostných a depresivních stavů, které nejsou na jaře neobvyklé. Ne nadarmo se říká, že slunce je nejlepší lékař.

Zdroj: www.jsemstalekost.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Aby vás imunita v zimě podržela

Stačí se v posledních dnech rozhlédnout kolem sebe. Lidí, kteří bez kapesníku nedají ani ránu, přibývá.

Imunitu nelze zvýšit polknutím pilulky

Hodně pijte, spěte, zamyslete se nad složením svého jídelníčku, choďte na procházky a vyhýbejte se nemocným.

Obranyschopnost těla nezlepší jen multivitamíny

Jak je možné, že někdo má pětkrát do roka rýmu a druhý neonemocní ani v době chřipkové epidemie?

Posílení imunity

Mám problémy s imunitou jsem často nemocná a potřebovala bych léky na posílení imunity můžete mi nějaké doporučit? Předem děkuji Růžena Seppová

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce