Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Menstruační kalhotky: alternativní řešení vašich dnů

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1109x )

Menstruace je součástí života každé ženy. Ještě donedávna byly velkou vymožeností menstruační vložky s křidélky, pak přišla revoluce v podobě menstruačního kalíšku. V poslední době se na trh dostaly menstruační kalhotky.

snuggs.cz

Co jsou menstruační kalhotky?

Menstruační kalhotky se vyrábí pomocí speciální textilie, která se skládá z několika high-tech vrstev. Tyto vrstvy dokážou absorbovat až dvakrát více krve než běžná vložka. Jsou tedy nepropustné, ale zároveň prodyšné a pokožka tak může volně dýchat. Díky moderním technologiím jsou všechny tyto části překvapivě tenké, takže o nich téměř nevíte, na rozdíl od klasické vložky. Tím je zajištěn maximální komfort při jejich nošení. Nespornou výhodou těchto kalhotek je také to, že se dají vyprat a můžete je tedy použít opakovaně. 

Jak se používají menstruační kalhotky?

Narozdíl od tamponů a vložek je použití menstruačních kalhotek opravdu jednoduché a pohodlné – používají se prostě jako klasické kalhotky. Podle potřeby a síly menstruace vám mohou vydržet 8–12 hodin. Když jste na cestách, je určitě dobré s sebou mít víc kusů, abyste v případě potřeby pouze vyměnila použité za čisté. Kalhotky pak jen vyperete a můžete používat znovu.

Kalhotky by se měly nejprve vyzkoušet spíš doma a ve slabších dnech menstruace. Teprve pokud k nim žena získá důvěru a „sžije se s nimi“, může je začít používat i více nebo výhradně.

Pro koho jsou vhodné

Díky menstruačním kalhotkám se můžete cítit jako v běžném spodním prádle i během svých dní. Pokud vás trápí nepravidelná perioda menstruace, můžete menstruační kalhotky pohodlně nosit, když se začne blížit její začátek. Kalhotky jsou určitě skvělým tipem pro ženy, které používají látkové vložky, protože oproti nim se neshrnují. Jedná se také o vhodnou pomůcku k menstruačnímu kalíšku. A obecně bychom je doporučili mladým slečnám. Ty především totiž mívají pocity studu třeba při převlékání na hodiny tělocviku a řeší diskrétnost. S kalhotkami není nic vidět a odpadá i častá výměna, která je u vložek nutností.

Jak vybrat menstruační kalhotky?

U konkrétní značky si pečlivě prostudujte tabulku velikostí a vyberte tak, aby byly dostatečně komfortní, ale zároveň nebyly příliš volné. Většina značek dělí menstruační kalhotky do tří kategorií podle absorpčních schopností:

  1. pro slabou a střední menstruaci
  2. pro silnou menstruaci
  3. pro extra silnou menstruaci

Kolik kusů budete potřebovat, záleží především na síle vaší menstruace a na tom, zda chcete používat i jiné pomůcky, např. menstruační kalíšek. Alespoň pro začátek je vhodné pořídit si menstruační kalhotky jen jedny, pečlivě vybrat které a vyzkoušet je. Pro další běžné používání pak stačí dvoje až troje. To sice znamená vyšší investici při ceně asi od sedmi set korun za jedny, ale ve srovnání s jednorázovými pomůckami se peníze brzy vrátí. Dnes je trh s menstruačními kalhotkami poměrně široký, můžete si tedy vybírat i z různých střihů a barev.

Jak o menstruační kalhotky pečovat?

  • Použité kalhotky stačí jednoduše vypláchnout proudem tekoucí vlažné vody, omýt lanolinovým mýdlem.
  • Pak je můžete v klidu přidat k ostatnímu prádlu do pračky. Nebo je nechte uschnout a vyperte až s pozdější várkou prádla.
  • Čemu byste se ale měly vyhnout je zbytečné drhnutí a ždímání a také běžné prací prostředky. Ideální je kalhotky prát v sáčku na jemné prádlo a v šetrném pracím přípravku. 
  • Pokud se rozhodnete pro ruční údržbu, nejlépe vám poslouží už zmíněné lanonilové mýdlo.
  • A když už jsme u toho praní, ještě jedna důležitá věc, před prvním nošením je nutné kalhotky vyprat, aby se aktivovala savá vrstva.

Mohou se menstruační kalhotky nosit na noc?

Ano, ideálně však používejte přímo noční model se silnější savou vrstvou, která je vedena v pruhu po celé zadní části kalhotek. Nemusíte se tak ničeho obávat – tato malá změna od běžného designu kalhotek vám zaručí bezpečí i vleže.

A co Vy, už jste vyzkoušeli menstruační kalhotky? Napište nám do diskuse.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Premenstruační syndrom

Před 3měsíci jsem ukončila kojení - kojila jsem 14měsíců.Teď mám pocit,že se děje něco s mými hormony. Pociťuji tlak v prsou, a to už 14 dní před menstruací,mám neustále na "krajíčku" a ke všemu mi zhoustlo ochlupení na dolních končetinách.Existuje nějaký přírodní prostředek na urovnání hormonální hladiny?Je naděje,že se ochlupení dolních končetin vrátí do "normálu"? Je mi 29let, jsem matkou 2dětí a nechci užívat žádnou hormonální antikoncepci.

Oddálení menstruace zbytky stejně účinných léků

Dobrý den, prosím Vás, potřebuji nutně vědět, zda mohu k oddálení menstruace asi o 11 dní brát pár dní tabletky Orgametril, mám jich málo, nevyzbudou mi na celou dobu, tak bych je dobrala zbytkem tabl.Norethisteron, a potom také zbytkem tabl. Utrogestan. Je to možné takto zkombinovat, když jsou léky na stejné bázi a na stejný účel? Doufám že ano, protože bych ráda tyto zbytky zužitkovala a nevyhazovala, nové léky jsou drahé. Pokud mi nehrozí vyloženě gynekologické problémy, ráda bych to tak učinila,co mi radíte? Děkuji moc za odpověď.

Předmenstruační problémy

Zdravím - moje dcera /28/ má nepříjemné předmenstruační problémy /nafouklé břicho,tlak v žílách na nohou,napětí v prsou...atd.../užívá pupalku dvouletou - to problémy trochu zmírnilo - prosím o radu,co jiného lze ještě udělat /či užívat/,aby se tyto problémy snížily na minimum....předem moc děkuji Charvátová Květoslava

Menstruační cyklus

Menstruačním cyklem nazýváme pravidelné opakované krvácení z rodidel ženy, pojem menstruace pak označuje období jednotlivých krvácení.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce