Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Mokrou postel řešte do pěti let

( Renata Vyšínová | přečteno: 24003x )

Noční pomočování se může stát cejchem, který děti vyřadí z kolektivu. I proto odborníci doporučují začít jej spolu s lékařem řešit ideálně kolem pátého roku věku dítěte, před nástupem do školy. I když je léčba většinou úspěšná, vyžaduje trpělivost dítěte i celé rodiny. To potvrzuje i Renata, maminka osmiletého chlapce, dřívějšího enuretika.

shutterstock.com

Vzkaz lékaře rodičům: umíme pomoci, ale přijďte včas

Ošetřujícím lékařem chlapce z našeho příběhu je doc. MUDr. Jiří Dušek, CSc., vedoucí oddělení dětské nefrologie, Pediatrické kliniky FN Motol, Praha. Enurézou se zabývá dlouhodobě a sleduje nejnovější trendy. „Poslední výzkumy dokazují, že enuretici mají méně kvalitní spánek než zdravé děti, což má negativní vliv na soustředění, rychlost učení, odhad, zpracování informací, inteligenci, zrakovou paměť, prostorovou psychomotorickou koordinaci, odříkávání naučeného textu… Pokud se ale vyřeší pomočování, pak dojde i k vylepšení spánku a tím pádem i všech ostatních problémů s učením a pamětí,“ shrnuje MUDr. Dušek nejnovější poznatky.

„Aby pomočování během spánku bylo považováno za lékařskou diagnózu (enuresis nocturna), musí se týkat dítěte staršího pěti let s mokrou nocí minimálně jednou za měsíc. Většinou, v 75 % případů, jde o vývojově podmíněnou poruchu, která vznikla pomalejším dozráváním mechanizmů regulujících tvorbu a vylučování moče. Enurézu lze účinně a efektivně řešit. Ideálně po pátém roce života, složitější formy léčí urologové podle jejich závažnosti již dříve,“ říká MUDr. Zdeněk Dítě z Urologické kliniky 1. LF UK a VFN, Praha a dodává: „Léky se většinou podávají těsně před spaním ve formě tablet rozpustných pod jazykem. Může je předepsat dětský lékař, dětský nefrolog nebo dětský urolog. U dětí se sníženou funkční noční kapacitou měchýře se k nácviku probouzení používá signalizační zařízení, tzv. enuretický alarm upevněný do spodního prádla. Tato varianta léčby není tolik oblíbená, protože zvukový signál upozorňující na pomočení probudí celou rodinu včetně sousedů.“

Pravděpodobnost postižení potomka stoupá s četností výskytu symptomu v rodině. Bylo prokázáno, že nočním pomočováním je postiženo až 43 % dětí, u nichž jeden rodič trpěl enurézou a 77 % dětí, u nichž se v dětství pomočovali oba rodiče. Ačkoliv enurézou trpí i velmi inteligentní děti, vyskytuje se ve zvýšené míře u opožděných jedinců. Je velmi zajímavé, že pravděpodobnost výskytu enurézy zvyšuje i prostředí, ve kterém dítě vyrůstá.

Psychické důsledky nočního pomočování zasahují do celého vývoje osobnosti. Zejména neléčené děti se straní kolektivu nebo jsou vrstevníky odmítány. Britský psycholog Richard Butler uvádí, že u starších dětí je pomočování doprovázeno pocity viny, hanby a ztráty sebeúcty, bývají terčem posměchu. Tyto děti většinou nechtějí nebo neumí s někým o svém problému hovořit, straní se společnosti a pociťují rozpaky také před sourozenci. Jejich strach z případného odhalení zabraňuje jezdit s ostatními na delší výlety, spát u kamarádů…

 Znáte tenhle problém na vlastní kůži? Budeme rádi za vaše zkušenosti a rady. Zapojte se do diskuse. Můžete nám také napsat.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Inkontinence moči

Moč se vylučuje po uvolnění svěrače močové trubice a stažení svalů močového měchýře. Porucha tohoto mechanismu je spojena s inkontinencí.

Prostata - Zbytnění prostaty

Nejčastějšími projevy zbytnění prostaty jsou obtíže při močení. Zbytnění prostaty může močení ovlivnit mnoha způsoby.

Gynekologické vyšetření

Gynekologické vyšetření zahrnuje vyšetření zevních a vnitřních pohlavních orgánů ženy. Mezi zevní pohlavní orgány patří zevní rodidla.

Uroflowmetrie

Uroflowmetrie je metoda, pomocí které se měří rychlost proudu moči za určitou časovou jednotku. Výsledná naměřená hodnota závisí na stavu dolních cest močových.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce