Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Za mokrou postel nemůže stres, ale nemoc

( Renata Vyšínová | přečteno: 10321x )

Ve spánku se pomočuje kolem patnácti procent pětiletých a deseti procent šestiletých dětí. Jejich rodiče si většinou myslí, že to je jen důsledek stresu, nebo strachu. Jde ale o nemoc, která se musí léčit, protože jinak se může stát celoživotním problémem.

shutterstock.com

Noční pomočování je vždy nepříjemné pro celou rodinu. Trpí jím nejen samotné dítě, ale i všichni kolem něj. Světový dnes enurézy, tedy nočního pomočování, který je letos vyhlášen na 25. 11., má připomenout závažnost tohoto problému. Bohužel si většina rodičů myslí, že pomočování je důsledek strachu či stresu dítěte, takže samo odezní. Právě těm – a je jich podle průzkumů až kolem 80 procent – má říci, že to je nemoc, kterou je zapotřebí léčit, nikoli čekat, až sama přejde.

Přečte si víc o nočním pomočování.

Statistiky ukazují, že ve spánku se pomočuje 15 procent pětiletých a 10 procent šestiletých dětí. Téměř polovina rodičů problém ignoruje a téměř třetina odkládá rozhodnutí jednat až do chvíle, kdy se dítě pomočuje nejméně pětkrát za týden. Existuje mylný názor, že děti z pomočování „vyrostou“, ovšem údaje týkající se dospělých osob ukazují opak. Provedené studie naznačují, že 2,5 procent všech osob do 40 let věku stále trpí tímto onemocněním, více než 50 procent z nich se pomočuje třikrát týdně nebo častěji.

Německá skupina lékařů ve své studii dokázala významnou souvislost mezi pomočováním v dětském věku a nykturií v dospělosti. Výsledkem šetření u 1201 respondentů je tento závěr: Včasná a cílená léčba nočního pomočování je nesmírně důležitá - nejen kvůli duševní pohodě dítěte, ale také kvůli minimalizaci rizika budoucích zdravotních potíží v jeho pozdějším životě.

Z nočního pomočování děti nevyrostou, musí se léčit.

S tímto názorem souhlasí také MUDr. Zdeněk Dítě z Urologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze: „Celou řadou rodin a bohužel – často i praktických lékařů - je problém zlehčován, neboť neohrožuje život pacienta. Noční pomočování nesmí být přehlíženo, protože přináší těžkou psychickou a socioekonomickou zátěž, někdy až psychiatrické problémy. Dítě starší pěti let by se již nemělo v noci pomočovat, nutná je návštěva lékaře. Prvním krokem k řešení nynějších a prevenci budoucích potíží dítěte by měla být návštěva u ošetřujícího lékaře, případně dětského urologa nebo nefrologa.“

Noční pomočování je neuvědomělé vypuštění moči během spánku u dětí starších pěti let, které netrpí žádnou vadou centrální nervové soustavy. Jednou z nejčastějších příčin je nerovnováha mezi kapacitou močového měchýře a množstvím moče vytvořené v průběhu noci. U většiny pomočujících se dětí je dočasně nevyzrálá budící reakce mozku na signály, které mu naplněný měchýř vysílá.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Inkontinence moči

Moč se vylučuje po uvolnění svěrače močové trubice a stažení svalů močového měchýře. Porucha tohoto mechanismu je spojena s inkontinencí.

Ultrazvukové vyšetření malé pánve

Ultrazvuk malé pánve je nebolestivé vyšetření orgánů v malé pánvi. Mezi vyšetřované orgány patří močový měchýř, slepé střevo, děloha, vaječníky a u mužů prostata.

Uroflowmetrie

Uroflowmetrie je metoda, pomocí které se měří rychlost proudu moči za určitou časovou jednotku. Výsledná naměřená hodnota závisí na stavu dolních cest močových.

Inkontinence žen pohledem gynekologa

MUDr. Jaromír Mašata, Gynekologicko-porodnická klinika, 30. května 2002

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce