Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Rodiče, chvalte dítě za každou suchou noc

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 9324x )

U dětí ve věku pět a více let se noční pomočování (enuréza) považuje za zdravotní problém, včasná a cílená léčba je důležitá nejen kvůli duševní pohodě dítěte, ale také kvůli minimalizaci rizika zdravotních potíží v jeho pozdějším životě.

shutterstock.com

Jak rodiče prožívají a řeší noční pomočování svých dětí ukázala nedávná internetová anketa. Největší část respondentů (37 %) by tolerovala noční pomočování bez odborné pomoci do 3 let dítěte, další čtvrtina respondentů do 4 let. Do 5 let dítěte by noční pomočování tolerovalo 18 % a nad 5 let jen 5 % respondentů.

Jak by se respondenti zachovali, kdyby našli ráno postýlku svého šestiletého dítěte zase mokrou a museli ji opět převléknout? Převážná většina (77 %) by dítě uklidnila, řekla mu, že se nezlobí a pochválila by ho za každou suchou noc. V roce 2009 by se tímto správným způsobem zachovala jen 44 % respondentů. Na otázku, zda by se rodiče styděli, kdyby se jejich šestileté dítě pomočovalo, odpověděla polovina respondentů záporně, čtvrtina kladně. Celých 86 % dotázaných rodičů by takovou situaci řešilo s lékařem nebo jiným odborníkem. Rodiče, kteří měli vlastní zkušenosti s nočním pomočováním u dětí, si dělali nejvíce starost o psychiku dítěte (73 %), práce s úklidem a praním trápila jen 6 %. Nejvíce respondentů řešilo situaci úpravou pitného režimu (40 %) a buzením v noci na vyčůrání (32 %), informace hledali nejčastěji u lékaře (41 %) nebo na internetu (31 %).

MUDr.Zdeněk DítěMUDr. Zdeněk Dítě, FEAPU, dětský urolog a odborník na komplikované a rezistentní případy enurézy k výsledkům ankety dodává: „Většina respondentů si uvědomuje závažnost a dopad obtíží na postižené dítě a je připravená řešit tyto problémy ve spolupráci s lékařem. Většina respondentů také chápe důležitost úpravy režimu pití a močení, má dobré znalosti o problematice nočního pomočování a tendenci přistupovat k problému aktivně. Svoji roli v tom nepochybně hraje skutečnost, že respondenti intenzivně vnímají podíl psychických problémů jako příčiny i následku pomočování. Nejčastěji se obávají o psychiku dítěte, nejvíce z nich klade důraz na šetrný přístup k enuretikovi.“

Noční pomočování není chyba rodičů ani dítěte. Ve většině případů není pomočování zapříčiněno psychikou, ale funkční nebo organickou poruchou, jako je například nedostatek vazopresinu (látka snižující tvorbu moči), či genetickou dispozicí. K úspěšnému zvládnutí enurézy je rozhodující součinnost všech zainteresovaných, tj. rodičů, dětského lékaře, pedagogických pracovníků a dalších osob, se kterými dítě tráví čas. Nejhorší, co mohou dospělí z enuretikova okolí udělat, je vtipkovat na toto téma, uštěpačně komentovat noční příhodu nebo ji vyčítat. Je nutné vysvětlit dítěti citlivě a adekvátně věku jeho potíže.
Pokud malí enuretici nemají oporu ve svých rodičích a učitelích, pociťují velkou životní nepohodu. Většina enuretiků se navenek projevuje nejistým chováním a často se straní kolektivu, což okolí brzy odhalí a může této situace zneužít. Dítě pak často bývá terčem posměchu a šikanování. Proto je velmi důležité tento problém nepřehlížet, netajit ho, ale pátrat po jeho příčině, najít způsob, jak dítěti usnadnit jeho situaci a pomoci mu tento nelehký boj vyhrát.

„Dítě by mělo ráno a v průběhu dopoledne pít o něco více než ostatní děti a od 17-18 hodin už by pít nemělo. Celkový příjem tekutin za 24 hodin by měl být stejný jako u ostatních dětí. Ideálním nápojem je voda, neslazené nápoje, ředěné ovocné šťávy. Rodiče chybují, když dávají dětem kofeinové (cola) nebo šumivé nápoje před spánkem, protože zvyšují produkci moče a dráždí močové cesty. Do jídelníčku enuretiků je vhodné zařadit dostatek ovoce, zeleniny, jogurtů s laktobacily, celozrnného pečiva. Předejde se tak zácpě, která se může spolupodílet na nočním pomočování,“ radí dětský urolog MUDr. Zdeněk Dítě. „Pokud jde o správný režim močení, dítě by mělo chodit na toaletu pravidelně a včas, již při neurgentním nucení, nemělo by močení předržovat. Močit by mělo v klidu, beze spěchu a pečlivě domočovat,“ dodává MUDr. Dítě.

Přečtěte si také

Dlouhé sezení u počítačových her dělá z dětí agresivní hrbáče

Očkování pro a proti

Nejčastější otravy u dětí: léky, chemikálie a rostliny 

Napište nám do diskuse nebo na [email protected].

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce