Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Nalepovací nehty: útok na vaše zdraví

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 22795x )

Dlouhé, pestře zdobené a také nebezpečné. Takové jsou podle Ministerstva zdravotnictví umělé nehty, které najdete většinou u stánků, na tržnicích. Pocházejí z valné většiny z Koreje a z Číny.

Ministerstvo zdravotnictví ČR

Hygiena objevila hned několik výrobků, které mohou ohrozit vaše zdraví. Ve fotogalerii najdete jejich popis a také to, čím jsou nebezpečné. Pokud bychom to shrnuli, pak je to buď absence povinných údajů o výrobci, dovozci a prodejci. Není to jen formální nedostatek – právě tyto údaje jsou velmi potřebné ve chvíli, kdy by se po jejich aplikaci objevila nějaká alergická reakce či zdravotní potíže. Právě dovozce by měl vědět podrobnosti o složení, což by mohlo ovlivnit způsob léčby.

Další nehty zase obsahují zdraví škodlivý dibuthylftalát, který nesmí být součástí kosmetických výrobků. Neměl by totiž přijít do kontaktu s kůží. Vstupuje do organismu, kde může nepříznivě ovlivňovat zdraví a reprodukci.

Není tedy lepší nechat si narůst vlastní nehty?

Rozhodně ano, ale ne každý má to štěstí, že má pevné a zdravě vypadající nehty. Co vlastně ovlivňuje vzhled našich nehtů? Může to být jen nedostatek vápníku nebo vitamínů v těle, ale i závažnější nemoci.

Co vyčtete ze svých nehtů:

  • Skvrny a žíhání bílé barvy znamenají nedostatek vápníku, zinku, ale i následky zranění nehtů. Bílé skvrnky mohou být důsledkem atopického ekzému, kvasinek či dermatomykózy (nehtových plísní). Mohou být také důsledkem některých druhů chudokrevnosti.
  • Bílé čáry po délce mohou ukazovat na nemocné srdce.
  • Barevné (hnědé až černé) skvrny mohou být příznakem kožního nádoru - melanomu.
  • Zabarvení do modra mají astmatici.
  • Křehké a lámavé nehty značí nedostatek vápníku, zinku, ale také příliš vyschlé nehty po práci s alkoholem, odlakovači, odmašťovači. Výjimečně jde o známku nedostatečné činnosti štítné žlázy.
  • Rýhy napříč nehtem jsou již častější příčinou nefungující štítné žlázy.
  • Extrémně ploché, ale i klenuté nehty prozrazují nedostatek železa.
  • Tzv. olejová skvrna na nehtu může vzniknout kvůli lupénce. Tato choroba může způsobit i zhnědnutí nehtů.

Jak ovlivnit vzhled a kvalitu nehtů?

Nehtům, stejně jako celému tělu, svědčí dostatečný přísun vitamínu C – zmizí díky němu i záděry. Posílíte je dostatečným množstvím biotinu, který je v mléce, sóje, neloupané rýži, ale i v květáku nebo játrech. Svědčí jim zelená, žlutá nebo oranžová zelenina – brokolice, papriky… Potřebují provitamin A, hořčík a zinek.

Zajímavosti o nehtech

  • Složením se podobá vlasu, z největší části je tvořen kreatinem.
  • Nehet roste průměrnou rychlostí 1 mm za týden.
  • Nehty rostou rychleji v mládí, v těhotenství nebo během teplých letních měsíců.

Máte osobní zkušenost s nalepovacími nehty? Čekáme na ně v diskusi nebo na mail.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Karla

Mě to povídejte, dodnes si léčím následky těžké alerické reakce z podobných nehtů - tedy spíš toho lepidla. Koupila jsem si je před plesem, protože se barvou strašně hodily k mým šatům. Už po pár hodinách mě začaly strašně pálit moje vlastní nehty, nateklo mi nehtové lůžko a já si je nakonec musela strhnout na záchodě při plesu. Od té doby mi nehty rostou daleko slabší a strašně vlnkované. Lituju chvíle, kdy jsem takovou blbost udělala. Chci varovat ostatní! Karla Mrázková

Vlasta

Já si nechávám dělat nehty gelové,pravda není to levná záležitost, ale jsem ráda,že můžu mít dlouhé a upravené nehty aspoň teď skoro ve stáří.Celý život jsem po nich toužila, ale nehty se mi lámaly a nikdy jsem neměla to štěstí,abych je měla zdravé a dlouhé. Takže já jsem spokojená, zatím nemám žádné problémy a už si neumím ani představit chodit s nehty krátkými a neupravenými. Ještě tak se zbavit pigmentových skvrn na hřbetech ruky. To by byla fakt bomba.

Tereza

Také po nich toužím,ale odradila mě kamarádka,která si je nechala udělat a nejen,že musela každý měsíc na doplnění,ale každou chvíli se ji některý ulomil a tak celou dobu něco řešila místo toho,aby měla krásné nehty.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 5. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Afrodisiakum Magic Power Coffee nečekaně snižuje tlak

Původně to mělo být zaručeně účinné přírodní afrodisiakum, ale odborníci prokázali, že to může být zabiják. Ve spojení s některými léky může totiž nečekaně a velmi zásadně snížit krevní tlak.

Z takových misek děti nekrmte!

Krmit děti z podobných misek je nebezpečné - uvolňuje se z nich velmi nebezpečný formaldehyd! Maminky by je měly rozhodně odstranit z dosahu dětí, protože vzhledem k barvám a tvarům je svádějí i k okusování!

Hlavní hygienik: tyhle laky nepoužívejte

Dva laky na nehty musí zmizet z prodeje. Obsahují totiž v kosmetických výrobcích zakázaný dibutylftalát a benzylbutylftalát, které ohrožují hlavně reprodukční schopnost lidí.

Tenhle bryndák ohrožuje vaše dítě

Jestli jste pro své miminko koupili tenhle bryndák, tak ho vraťte do obchodu nebo vyhoďte. Kousátko, které je jeho součástí, uvolňuje do těla dítěte škodlivé ftaláty, které ohrožují funkce ledvin a jater, zvyšují riziko vzniku alergií či astmatu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce