Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Návštěva urologa - neexistuje důvod pro ostych a obavy

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 7176x )

K nejčastějším příznakům urologických onemocnění patří potíže při močení (jako je častější nucení na močení ve dne nebo v noci, neschopnost udržet moč, slabší proud moči, bolesti při močení), případně bolesti v podbřišku nebo v bederní krajině. Příznakem závažného onemocnění může být i nález krve v moči. Objeví-li se tyto příznaky u žen či mužů, měli by vyhledat urologa, který je vyšetří a zjistí příčinu.

shutterstock.com

Urologie je operační lékařský obor zabývající se diagnostikou, prevencí i léčbou onemocnění ledvin, vývodných cest močových (močovodů, močového měchýře, močové trubice) a mužského pohlavního ústrojí (hlavně prostaty a varlat).

Nejčastější problémy v českých ambulancích

  • Záněty močových cest – příčinou je bakterie nebo nachlazení. Neléčený zánět se šíří do ledvin, do měchýře, prostaty, močové trubice
  • Únik moči – inkontinence (setká se s ní během svého života až 16 % evropské populace)
  • Problematické močení – nejčastěji kvůli prostatě. Močení bolí, je pomalé a neúplné
  • Nezhoubné zvětšení prostaty (již kolem 50 let věku postihuje přes 50 % mužů, se vzrůstajícím věkem procento stoupá, 40–50 % mužů má s tímto onemocněním spojené potíže)
  • Kameny v močových cestách – urolitiáza (postihuje více než 4 % populace, u poloviny nemocných, kteří měli kámen v močových cestách, se navíc vznik nového kamene do několika let opakuje)
  • Slabá erekce – problém je v nedokrvení penisu kvůli stresu, únavě, ucpaným cévám, nízkému testosteronu a problémům se srdcem.
  • Nález hrudky na varleti – vyšetřete si varlata. Jemným pohmatem palce a ukazováčku hledejte podezřelé útvary. Pokud najdete, je čas jít na urologii.
  • Nádorová onemocnění – rakovina prostaty (nejčastější mužské nádorové onemocnění, v ČR žije zhruba 60 000 mužů s touto diagnózou), rakovina ledviny (v ČR má nejvyšší výskyt na světě), rakovina močového měchýře, rakovina varlat

K nejčastějším příznakům urologických onemocnění patří:

  • Potíže při močení (jako je častější nucení na močení ve dne nebo v noci, neschopnost udržet moč, slabší proud moči, bolesti při močení)
  • Bolesti v podbřišku nebo v bederní krajině
  • Nález krve v moči

Objeví-li se tyto příznaky u žen či mužů, měli by vyhledat urologa, který je vyšetří a zjistí příčinu.

Čtěte také: Krev v moči nelze podceňovat

Průběh urologické prohlídky

  • Rozhovor s lékařem – Zeptá se na sexuální život, problémy s močením, bolesti a celkovou kondici. Buďte upřímný.
  • Fyzikální vyšetření – tedy prohmatání břicha, u mužů vyšetření prostaty konečníkem, u žen základní gynekologické vyšetření – a stanovení základní anamnézy včetně užívaných léků.
  • Laboratorní vyšetření moči k vyloučení mikroskopické krve v moči a močové infekce (kultivace moči). 
  • Z krevních testů se vykonává u mužů preventivní test na rakovinu prostaty – tzv. stanovení PSA a event. ledvinných krevních testů.

Čtěte také: Jaké jsou příznaky infekce močových cest?

Dle potíží je dále možné další vyšetření

  • Ultrazvuk ledvin a ultrazvukové vyšetření močového měchýře zobrazuje stav těchto orgánů a slouží k jejich celkovému zhodnocení.
  • Vyplnění dotazníku a mikční a pitné karty za 48 hodin. Cílem je zjistit přesné záznamy o přijatých tekutinách, množství a frekvenci močení. Do deníku je vhodné zapisovat i takové poznámky, jako zda jste schopni dokončit činnost, než jdete na toaletu (třeba domýt nádobí), jestli udržíte moč, když začnete mít pocit na močení, a další záznamy, které považujete za významné.
  • Cystoskopie k vyloučení rakoviny močového měchýře.
  • Urodynamické vyšetření – vyšetření k zjištění a přesné klasifikaci dysfunkce močení, kterou trpíte; většinou se volí až při neúčinnosti primární tabletové léčby nebo při rozhodování o radikálnějším postupu – např. před operacemi.

Individuálně může lékař doplnit i další vyšetření – ať už je to rentgen, počítačová tomografie (CT), cystografie (naplnění měchýře kontrastní látkou), nebo jiné gynekologické, neurologické či interní vyšetření.

Čtěte také: I zdánlivě zdravý člověk může mít rakovinu prostaty

Cystoskopie

V případě, že je třeba vyloučit rakovinu močového měchýře či přítomnost kamenů měchýře, je třeba provést cystoskopii, tedy endoskopické prohlédnutí močového měchýře. Ta se však rozhodně u každého pacienta neprovádí, a i tak se v dnešním provedení jedná jen o minimálně obtěžující vyšetření.

  • U žen je vyšetření podobné jako cévkování, navíc je na konci přístroje optika, kterou se prohlédne močový měchýř. Vyšetření je nebolestivé, jediné, co můžete pociťovat, je plnost močového měchýře.
  • U mužů se v dnešní době cystoskopie provádí výhradně měkkým endoskopem, tedy slabou cévkou, na jejímž konci je opět optika. Zavádí se pod optickou kontrolou, takže též nebolestivě, před vyšetřením se navíc dá do močové trubice znecitlivující gel. Absolvovat toto vyšetření a mít jistotu, že nemám rakovinu měchýře, je jistě výhodou.

Urodynamika

V některých případech, nepotvrdí-li se jiná příčina hyperaktivity, se již v této fázi zahajuje léčba „slabšími" léčebnými přípravky s cílem utlumení hyperaktivního močového měchýře, tedy anticholinergiky I. generace. Jindy však lékař potřebuje znát, jak přesně močový měchýř funguje při plnění, jakou má kapacitu a jaké pocity máte při určité náplni měchýře. Tomuto vyšetření se obecně říká urodynamika a zahrnuje různá měření funkce močových cest k vyloučení či potvrzení hyperaktivního močového měchýře.

Plnicí cystometrie

Dále připadá v úvahu tzv. plnicí cystometrie. Jejím úkolem je určit, jakou reálnou kapacitu má váš močový měchýř, jaké pocity máte v průběhu plnění (senzitivita) a jak se chová sval měchýře v průběhu plnění, tzn. nezvyšuje-li v průběhu plnění tlak uvnitř měchýře (aktivita). Principem tohoto bezbolestného vyšetření je simulování postupného pomalého plnění měchýře do jeho kapacity. K tomuto je třeba zavést do měchýře velice tenkou cévku, na konci opatřenou snímačem, a tenkou cévku či malý balonek do konečníku. Močový měchýř se pomalu plní nedráždivou tekutinou, plnění se ukončuje při dosažení kapacity měchýře či nahlášení nepříjemných pocitů. Toto vyšetření může být velice důležité pro klasifikaci a verifikaci poruchy a možnost nasazení již rovnou vyšší, a tím pádem lepší generace anticholinergik.

Čtěte také: Nádory ledvin - příčina vzniku není zcela známá

Jedním ze základních rysů oboru urologie je zavádění endoskopických metod. Dnes je většina urologických operací prováděna endoskopicky – konkrétně se jedná o výkony v horních močových cestách pro kameny, operace v močovém měchýři nebo na prostatě, laparoskopické či robotické výkony na ledvinách, prostatě nebo měchýři. Ani k odstranění ledvinového kamene už není nutná otevřená operace, provádí se endoskopické odstranění nebo drcení tzv. rázovou vlnou. Přesto je samozřejmě nejlepší prevence. Vzniku i opakování kamene je možné se bránit – základním preventivním opatřením je dostatečný příjem tekutin. Pravidelný a vhodný pitný režim významně podporuje všechny životně důležité funkce organizmu, je nezbytnou součástí prevence celé řady onemocnění včetně těch velice závažných.

Prof. MUDr. Marek Babjuk, CSc.,
přednosta Urologické kliniky Fakultní nemocnice Motol a 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, předseda České urologické společnosti ČLS JEP

Zdroj: musimcasto.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zlepšení pleti po užívání antibiotik

Dobrý den. Kde začít? Mám problém s nečistou pletí. Taková pleť by měla být mastná, ale ne některých místech se mi šupinatí jako suchá pleť. Stav se zhorší obzvláště před menstruací. Dělají se mi bílé hnisavé pupence hlavně na čele, bradě a krku. Hormonální antikoncepce nezabrala, vyzkoušela jsem už několikerou kosmetiku, ale zatím žádné zlepšení. Pleť mám krásnou jedině tehdy, když užívám antibiotika při nějaké nemoci (např. angína) . To se pak aspoň na chvíli kochám. Navštěvovala jsem i kožního lékaře, ale ani jeho léčba není úspěšná. Na to , že je mi už 33 je na pubertu dost pozdě. Zkuste poradit , co s tím. Andrea.

Infekce močových cest

„Infekce močových cest může probíhat od banálního, nenápadného zánětu, kterého si v podstatě ani nevšimnete, až po nebezpečné hnisání ohrožující Vaše ledviny.

Vylučovací urografie

Vylučovací urografie je rentgenové vyšetření ledvin, močovodů a močového měchýře pomocí tzv. kontrastní látky. Lze takto zjistit některé z onemocnění vývodných močových cest.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce