Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Nebojte se vyšetření prostaty

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 10975x )

Rakovina prostaty je nejčastějším zhoubným onkologickým onemocněním u českých mužů, pomineme-li méně závažné kožní nádory. Nemoc přitom nemá v počátcích žádné znatelné příznaky a odhalit ji může pouze vyšetření. Je potřeba, aby se jej muži nebáli podstoupit. A to i přesto, že plošný screening rakoviny prostaty, tedy plošné vyšetřování populace za účelem detekce nádorového onemocnění v jeho časných stadiích, zdravotní pojišťovny v České republice neproplácí.

shutterstock.com

Plošný screening rakoviny prostaty v ČR neexistuje, proto by si měl nechat každý muž po dosažení padesáti let pravidelně vyšetřit prostatu a udělat krevní test. „Naštěstí máme k dispozici jednoduchý test, kterým umíme s poměrně velkou pravděpodobností rakovinu odhalit ještě v době, kdy je omezena na prostatu a můžeme ji zcela vyléčit. Jedná se o testování hladiny takzvaného prostatického specifického antigenu, zkráceně PSA, v krvi. U pacientů s rakovinou prostaty je hladina PSA zvýšená,“ uvádí MUDr. Otakar Čapoun, který působí na Urologické klinice VFN a 1. LF UK v Praze.

Včasné zachycení nemoci zlepšuje pacientovu šanci na přežití

U rakoviny prostaty v současnosti neexistuje žádná primární prevence nebo doporučení, jak nádoru předejít. Zbývá prevence sekundární, čili včasné zachycení. Padesátiletí a starší muži mají při preventivní prohlídce u praktického lékaře jednou za dva roky na vyšetření prostaty nárok. Pokud potíže nemají, vyjde je zákrok zhruba na 200 Kč. Má-li muž již diagnostikované potíže, hradí vyšetření pojišťovna. Mimo nebezpečí však nejsou ani mladší ročníky. Pokud se muži mezi přímými příbuznými rakovina prostaty objevila, měl by se nechat jednou ročně vyšetřit již od čtyřiceti let. Hlavním přínosem screeningových testů je zlepšení prognózy onemocnění a v indikovaných případech také možnost provedení včasné a velmi účinné radikální léčby.
„Je pravdou, že kolem padesátky roste riziko zhoubného onemocnění. Pro muže je ale výhodnější, aby si nechali první vyšetření udělat už ve čtyřiceti letech,“ radí MUDr. Otakar Čapoun a dodává: „Pokud se ukáže zvýšená hladina PSA, je nutné pravidelné sledování už od tohoto věku. Další vyšetření je nutné, pokud se při následných měřeních potvrdí rychlý nárůst PSA. Dvě stě korun může někomu připadat jako vysoká částka, ale v porovnání s cenou lidského života je zanedbatelná. Vyšetření rakoviny prostaty přitom může snížit počet úmrtí až o 20 % a je důležité, aby se ho muži přestali bát podstoupit.“

Zvýšená hladina PSA však sama o sobě rakovinu prostaty neznamená, může být způsobena i jinými procesy v prostatě. Proto tento test definitivně nepotvrzuje skutečné zhoubné bujení.
„Pacientům s vyšší hodnotou PSA provádíme obvykle biopsii – odběr malého vzorku tkáně, který následně vyšetříme pod mikroskopem, abychom odhalili případné změny buněk. Teprve biopsie diagnózu potvrdí, nebo vyvrátí. Bez primárního vyšetření ale k tomuto kroku nedojde,“ uzavírá MUDr. Otakar Čapoun.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Úloha výživy v prevenci nádorových onemocnění

Neexistuje snad žádná oblast výživy, která by byla tak bohatá na informace, jako oblast vztahu výživy k rakovině a současně žádná oblast, kde by se vyskytovalo tolik dezinformací, poskytujících klamnou naději pro pacienty s nádorovým onemocněním. Všechny údaje o nových zaručeně účinných protinádorových látkách, získané na laboratorních zvířatech, hlavně na hlodavcích, je třeba brát se značnou rezervou.

Vakcína proti nádoru děložního čípku neochrání všechny ženy

Původcem nádoru děložního čípku je virus. Nemoc se vyvíjí několik let a mezitím lze včas počínající potíže odhalit.

Mýty a fakta o rakovině děložního čípku

Rakovina děložního čípku je způsobena infekcí onkogenními typy viru HPV. Každé sexuálně aktivní ženě hrozí, že se nakazí HPV infekcí.

Brokolice, ne omáčka na pizzu, snižuje riziko rakoviny

border="1" hspace="4" Konzumace většího množství brokolice nebo salátu ze syrového zelí může pomoci ochránit muže před

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce