Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Nechte si před létem zkontrolovat znaménka

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 972x )

Letní počasí přímo vybízí k opalování a dalším aktivitám venku. Bohužel mnozí lidé stále podceňují ochranu před UV zářením, počet nových případů zákeřné rakoviny kůže v Česku tak neustále narůstá. Odborníci tak apelují na všechny, aby ochranu před sluncem nepodceňovali a kromě péče o pokožku si také pravidelně nechali zkontrolovat svá pigmentová znaménka. Kromě ochrany je totiž ze všeho nejdůležitější přijít k lékaři včas.

Dobrá rada
shutterstock.com

Melanom je nejagresivnější formou rakoviny kůže

Maligní melanom je nádor, který vychází z pigmentotvorných buněk. Na jeho vzniku se podílí především ultrafialové záření, a to zejména jeho UVB složka. Svou roli zde ale sehrává i genetika. Jedná se o velmi agresivní nádor, který má tendence velmi rychle metastázovat.

Nejčastěji se nachází na kůži, ale nejsou vzácností případy, kdy se objeví v oku, nehtu či na sliznici.

Až polovina ze všech melanomů vzniká na podkladu pigmentového znaménka. Proto je tak důležité pravidelně kontrolovat kůži celého těla a sledovat veškeré změny svých znamének. Mnozí lidé si myslí, že riziková jsou pouze taková znaménka, která svědí, krvácejí nebo mokvají. Ve skutečnosti se jedná již o pozdní příznaky zhoubného melanomu a k lékaři je zapotřebí přijít dříve.

Někdy se melanom může začít tvořit i na zdravé pokožce bez znamének. Barevná skvrna se pozvolně zvětší a začne i přibývat na tloušťce.

Pokud není melanom včas odstraněn, může začít prorůstat hlouběji a zakládat metastázy v jiných orgánech. Nejčastěji se jedná o dceřiná ložiska v kůži, lymfatických uzlinách, ale také v mozku, střevech a plicích.

Vždy je tedy lepší neotálet a včas vyhledat dermatologa

Preventivní prohlídka nebolí a je lépe 100x vyšetřit zbytečně než jednou pozdě. Už při tloušťce 1 mm melanom zakládá dceřiná ložiska jinde po těle (metastázy) a v té době je již zpravidla nevyléčitelný. Zatímco do tloušťky 1 mm stačí k úplnému vyléčení znaménko prostě jen vyříznout. Pravidelnou kontrolu znamének dermatologem by měl každý absolvovat minimálně jednou ročně.

Jak rozeznat podezřelé znaménko od neškodného?

Podezřelá znaménka mají z 50 % hnědou barvu, mají rozpité okraje, průměr větší než půl centimetru nebo jsou vystouplá nad povrch kůže. Zbylé nádory mohou být ve tvaru uzlíku a jejich barva může být i růžová, modrá, černá či kombinace těchto barev. Často jsou proto nádory zaměňovány za bradavici nebo modřinu. U mužů se tyto nádory nejčastěji nacházejí na trupu, zátylku či skrytě v oblasti vlasů, u žen na nohou.

Dermatologové doporučují orientovat se podle tzv. ABCDE testu, který odpovídá anglickému označení jednotlivých kritérií. Pravděpodobně neškodné znaménko je symetrické, ohraničené, má jednotnou barvu, v čase se příliš nemění a jeho průměr je zhruba do půl centimetru.

Asymetrie (asymmetry) – právě nesymetrický tvar znaménka může být ukazatelem, že něco není v pořádku. Pokud jsou tedy vaše pihy či znaménka kulatá nebo oválná a navzájem si velmi podobná, pak jsou s největší pravděpodobností neškodná.

Ohraničení (border) – ideálně by mělo být všude stejné a ostré. Může se ale stát, že ohraničení znaménka bude rozpité nebo z něj budou vystupovat výběžky. V takovém případě je dobré obrátit se na odborníka nechat si kůži zkontrolovat.

Barva (color) – běžná znaménka mívají jednotnou barvu. To je ještě o něco důležitější, než jaký odstín mají – mohou se pohybovat ve všech odstínech hnědé. Pokud je však jedno znaménko vícebarevné, raději si ho nechte zkontrolovat.

Průměr (diameter) – malé pihy do průměru pěti milimetrů vás mohou nechávat v klidu. Větší péči si zaslouží ta znaménka a pihy, které tento rozměr přesahují.

Vývoj v čase (evolving) – všímejte si u svých znamének toho, zda jsou stále stejná. Pokud se v čase mění – například získávají jiný odstín, zvětšují se nebo se stanou plastickými, měli byste zpozornět.

Dalším z příznaků, že s některým z vašich znamének nemusí být vše v pořádku, je to, pokud se výrazně liší od všech zbývajících. Můžeme hovořit o tzv. příznaku ošklivého káčátka. I v tomto případě je ideální vyhledat lékařskou konzultaci.

Nechte si znaménka zkontrolovat odborníkem

Vývoj podezřelého znaménka v čase bývá velmi obtížný pro domácí sledování. Dermatolog si ho ale může pomocí digitálního dermatoskopu vyfotit při každé návštěvě. Fotky následně přístroj porovná a během pár sekund vyhodnotí, zda se znaménko mění, či nikoli.

Pokud se nechcete objednávat ke svému dermatologovi, můžete využít i bezplatné akce, jako Stan proti melanomu, kde vám znaménka zkontrolují odborníci z vinohradské nemocnice v Praze.

Stan proti melanomu

  • 17. května 2022 v Praze na Václavském náměstí (10-18 hodin)
  • 23. května Brno, Nám. Svobody (10-18 hodin)
  • 24. května Ostrava Shopping Park Avion (10-18 hodin)

Navštívit stan by měly osoby

  • se světlou kůží a přítomností pih s měnícím se pigmentovým znaménkem
  • s větším množstvím mateřských znamének (> 50)
  • v jejichž rodině se melanom vyskytl
  • které se v dětství spálily
  • pravidelně trávící dovolenou u jižních moří nebo blízko rovníku
  • s nově vzniklým pigmentovým znaménkem po 35. roce věku

Co vás čeká?

  • bezplatné vyšetřování pigmentových znamének
  • tým specialistů z Dermatovenerologické kliniky na Královských Vinohradech a FN Ostrava
  • speciální analýza digitálním dermatoskopem
  • nejnovější videodermatoskop se stonásobným zvětšením, se dvěma monitory a Full-HD rozlišením
  • výsledek vyšetření ihned
  • distribuce informačních letáčků k této problematice, edukace, poradenství
  • prezentace problematiky fotoprotekce a melanomu ve veřejných sdělovacích prostředcích

Rakovina kůže není jen melanom  

  • Basaliom

Nejčastější typ kožního nádoru, který ve velké většině případů nemetastazuje a setkáváme se s ním nejčastěji u starších osob, okolo 70–80 let věku, v místech, která jsou nejčastěji exponována slunci. Nicméně není výjimkou ani u mladších jedinců.

Basaliom ohrožuje pacienty převážně svým místním růstem, metastázuje ale extrémně vzácně. Je u něj doporučována včasná terapie – u menších ložisek kryalizace, často však chirurgické odstranění s následnými periodickými preventivními kontrolami.

Může se stát, že basaliom recidivuje v místě jizvy po původní excizi nebo vznikají nová ložiska jinde na těle.

  • Aktinická keratóza

Tyto projevy jsou prekancerózami (předstupeň nádoru), v 10–15 % případů z nich vzniká spinaliom. Proto by měly být aktinické keratózy léčeny, abychom se vyvarovali přechodu ve spinaliom. Aktinické keratózy postihují zejména osoby středního a staršího věku na místech exponovaných slunečnímu záření – obličej, krk, ušní boltce, hřbety rukou a kštice. Aktinická keratóza se projevuje jako načervenalé, šupící se ložisko s drsným povrchem.

  • Spinaliom

Spinaliom je druhý nejčastější kožní nádor. V malém procentu případů, zhruba 2–3 %, může metastázovat, a tím zhoršovat následnou prognózu nádoru. Metastázy zakládá nejčastěji v místech příslušných uzlin.

Nejčastěji se vyskytuje na obličeji, hlavě, ušních boltcích a dalších místech, která jsou hojně exponována slunci. Nicméně u žen vyššího věku hrozí také riziko vzniku spinaliomu na ženských pohlavních vnějších orgánech.

Ani basaliom, ani spinaliom nejsou při včasné diagnostice a terapii nebezpečné. Ve většině případů nemetastazují, proto nejsou tolik nebezpečné jako maligní melanom. V případě neléčení však mohou rozsáhle prorůstat do okolních tkání, spinaliom pak někdy může vytvářet metastázy.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce