Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Nezanedbávejte preventivní prohlídky ani v dospělosti

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 14804x )

Na preventivní prohlídky chodíme pravidelně se svými dětmi, v dospělosti však na ně pravidelně dochází jen 20 % z nás. Přitom preventivní prohlídky mohou včas upozornit na zdravotní problém a umožnit vám spolu s vaším lékařem včas zahájit odpovídající léčbu.

shutterstock.com

Na jaké preventivní prohlídky máte nárok?

  • Všeobecná preventivní prohlídka u praktického lékaře – jednou za 2 roky
  • Stomatologická prohlídka – dvakrát ročně
  • Preventivní gynekologická prohlídka u žen – od 15 let jedenkrát ročně

Kromě preventivních prohlídek fungují v České republice tzv. screeningové programy, které mají odhalit rané stadium onkologického onemocnění. Tedy v době, kdy se zatím nevyskytují žádné příznaky ani pacienti nepociťují žádné potíže,“ uvádí MUDr. Milena Mrnková, primářka Centra individuální péče Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, a doplňuje „Z hlediska šance na úspěšnou léčbu hraje však včasné zachycení počátečního stadia nemoci klíčovou roli.“

Preventivní prohlídky u praktického lékaře

Preventivní prohlídka u praktického lékaře zahrnuje celkové vyšetření, které by měl každý absolvovat jednou za dva roky.
Součástí je doplnění osobní i rodinné anamnézy, při níž se klade zvláštní důraz na výskyt kardiovaskulárních a nádorových onemocnění, zvýšeného krevního tlaku, diabetu, poruch metabolismu tuků a na výskyt závislostí. Kontroluje se očkování proti tetanu,“ vysvětluje MUDr. Milena Mrnková.

Dále lékař provádí komplexní fyzikální vyšetření:

  • pohledem – dutina ústní (jazyk, hrdlo), žíly a tepny v dolních končetinách, kůže
  • pohmatem – štítná žláza, uzliny, prsa, břicho, šourek (bolestivost v oblasti ledvin)
  • poslechem a poklepem – srdce a plíce
  • měřením – krevní tlak
  • zjištění váhy, výšky, obvodu pasu
  • orientační vyšetření zraku a sluchu
  • orientační vyšetření moči papírkem
  • daná laboratorní vyšetření dle věku (cholesterol, tuk a cukr v krvi)
  • vyšetření per rektum a zhodnocení onkologických rizik (klinické vyšetření varlat u mužů a klinické vyšetření prsů u žen od 25 let)

*Uvedené informace jsou orientační a u každého lékaře se může způsob a obsah preventivní prohlídky mírně lišit.

Preventivní prohlídky u praktického lékaře zahrnují i tzv. onkologickou prevenci

Výskyt onkologických onemocnění často stoupá s věkem, proto se do preventivních prohlídek u praktického lékaře zařazují i vyšetření, která pomáhají odhalit možné riziko rozvoje onkologického onemocnění.

Praktický lékař, potažmo gynekolog, má proto povinnost odeslat všechny ženy od 45 let jednou za dva roky na mamografický screening neboli preventivní vyšetření mléčné žlázy. Díky mamografickému vyšetření mohou lékaři včas odhalit počáteční stádia rakoviny prsu. Rakovina prsu je v České republice každoročně diagnostikována u 6 000 nových pacientek a přibližně 2 000 žen na tuto nemoc každým rokem umírá.
„Ideální je, aby žena docházela na vyšetření vždy na stejné akreditované pracoviště. Má zde uloženy záznamy a lékaři je mají k dispozici pro porovnání. Ani po absolvování tohoto vyšetření bez pozitivního nálezu by však žena neměla zanedbávat pravidelné samovyšetření prsů,“ dodává MUDr. Milena Mrnková.

Všem pacientům nad 50 let praktický lékař vydá test na okultní krvácení ve stolici, díky kterému mohou lékaři odhalit skryté krvácení ve stolici. To může znamenat počáteční stádia rakoviny tlustého střeva a konečníku. Rakovina tlustého střeva je třetím nejběžnějším druhem rakoviny u mužů a čtvrtým nejběžnějším druhem rakoviny u žen. Vyšetření se provádí ve věku od 50 do dovršení 55 let v ročním intervalu. Od 55 let pak na něj pacient dochází jednou za dva roky. Jako alternativa k testu okultního krvácení může být pacientovi ve věku 55 let nabídnuta možnost podstoupit endoskopické vyšetření střev – kolonoskopie, a to v intervalu 10 let.

Přehled preventivních vyšetření v dospělosti

tabulka prevence

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Pavla Voznicová (20): málem mne zabila embolie plic

V devatenácti letech člověk většinou kypí zdravím, a když zajde k lékaři s tím, že se zadýchává a má trochu oteklou nohu, asi nečeká nic zásadního. I Pavla šla ke své ošetřující lékařce s relativním klidem. Do svých devatenácti let se léčila jen s lehkým průduškovým zánětem a kromě léků na astma neužívala nic jiného než hormonální antikoncepci. Právě ta ale spustila problém, který ji mohl stát život.

Na odhalení zánětu slepého střeva neexistuje spolehlivá metoda

Automechanik Jakub nikdy nestonal. V nemocnici byl jednou – na operaci tříselné kýly a pak na chirurgii, když si zlomil zápěstí. Obě setkání s lékaři dopadla dobře, bez následků. I proto vyrazil s důvěrou ke svému praktickému lékaři, když mu začalo být špatně od žaludku.

Preventivní kontrola: co by měla zjistit

Každé dva roky byste měli zajít ke svému praktickému lékaři a nechat si udělat preventivní kontrolu. To asi víte - ale víte přesně, co by lékař měl při této kontrole zjišťovat?

Nezanedbávejte preventivní prohlídky ani v dospělosti

Na preventivní prohlídky chodíme pravidelně se svými dětmi, v dospělosti však na ně pravidelně dochází jen 20 % z nás. Přitom preventivní prohlídky mohou včas upozornit na zdravotní problém a umožnit vám spolu s vaším lékařem včas zahájit odpovídající léčbu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce