Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Rakovině lze předejít!

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 599x )

Onkologické onemocnění patří v Evropě k nejčastějším příčinám úmrtí. I přes obrovský rozvoj onkologické léčby a prognózu, která se pro mnohé typy onemocnění rapidně zlepšuje, nejúčinnější je prevence.

shutterstock.com

Světový den boje proti rakovině (World Cancer Day) připadá jako každoročně na 4. únor. Tento významný den je iniciativou nevládní organizace UICC (Union for International Cancer Control) a jejích partnerských organizací, kterých je po celém světě více než 800. Cílem světového dne boje proti rakovině je zvýšit všeobecné povědomí o této zákeřné nemoci a oprostit se tak od některých mylných představ, které o rakovině stále panují. Jedním z mýtů je například tvrzení, že rakovině nelze předejít. To je pravda jen do jisté míry. Konkrétní vznik rakoviny je skutečně výsledkem náhody, ale spojené s nahromaděním a dlouhodobým působením nepříznivých vlivů, tzv. rizikových faktorů.

Onkologická prevence je důležitým bodem Národního onkologického programu České republiky. Podle Světové zdravotnické organizace se lze každému třetímu onemocnění rakovinou vyhnout. Stačí k tomu úprava životního stylu, tomu se říká primární onkologická prevence. U každého jednotlivce však nedokážeme nádorovému onemocněním předejít, pak je zde tzv. sekundární prevence, která spočívá v časném záchytu nádorového onemocnění preventivními vyšetřeními. V onkologii platí, že čím časněji je nádorové onemocnění zachyceno, tím lepší jsou léčebné výsledky. Současně jsou i nižší finanční náklady na léčbu a celková náročnost pro nemocného. První stadia zhoubných nádorů jsou prakticky vždy vyléčitelná, poslední (čtvrtá stadia) již obvykle vyléčit nelze. 

Odborníci dělí prevenci rakoviny na tři typy:

  • Primární prevence – obecná opatření prováděná v okamžiku, kdy ještě nic nehrozí. U nádorových onemocnění patří mezi hlavní preventivní opatření zdravý životní styl, dostatek pohybu, vyhýbání se nadměrným zlozvykům (cigarety, alkohol) a omezení rizik prostředí (znečištění, rizikové povolání).
  • Sekundární prevence – snaha zabránit hrozícímu nebezpečí. Včasné zjišťování stavů, které se vyznačují zvýšeným rizikem nádorů, a následné řešení těchto stavů. Snahou je maximálně omezit veškeré již existující ovlivnitelné rizikové faktory. Důležité je také člověka se zvýšeným rizikem sledovat, aby mohla být případná nádorová choroba odhalena včas a brzy léčena. Včasná léčba má totiž mnohem větší šanci na úspěch než léčba u velmi pokročilých nádorů.
  • Terciární prevence – soubor opatření, která se snaží snížit dopad již probíhajícího chorobného stavu.

Rodinné riziko

Vyšší výskyt onkologických onemocnění ve vaší rodině může znamenat i větší nebezpečí vzniku podobné nemoci u vás. Situaci můžete konzultovat se svým praktickým lékařem, který často nabídne preventivní vyšetření.  Opravdu dědičných je však jenom 5–10 % nádorových onemocnění.

Existuje několik varovných signálu, které na možnost dědičné formy rakoviny v rodině můžou upozornit:

  • výskyt stejného typu nádoru u vícero členů rodiny (zvlášť pokud se jedná o vzácný nádor),
  • rakovina se u členů rodiny vyskytuje v mladším věku, než je pro daný nádor běžné,
  • u jednotlivých členů rodiny se vyskytuje několik různých nádorů (např. nádor prsu a současně nádor vaječníků),
  • v případě párových orgánů (oči, ledviny, prsa) se nádor vyskytuje v obou orgánech,
  • u více než jednoho člena rodiny byl zjištěn nádor v dětském věku (např. sestra i bratr mají sarkom),
  • daný nádor se vyskytuje i u pohlaví, pro který není typický (nádor prsu u muže),
  • rakovina se vyskytuje u několika generací po sobě (dědeček, otec, syn).
Pokud je v rodině časný a opakovaný výskyt nádorů, je vhodné genetické vyšetření. Pokud bude dědičná dispozici odhalena, je dotyčný více preventivně sledován, aby se na onemocnění přišlo včas.

Zdravý životní styl

  • Strava: Výživa je jedním z nejdůležitějších zevních faktorů, který má významný vliv na vznik zhoubných nádorů. Jezte hodně celozrnných výrobků, luštěniny, zeleniny a ovoce. Omezte vysoce kalorické potraviny (potraviny s vysokým obsahem cukru nebo tuku) a vyhněte se sladkým nápojům. Vyhněte se průmyslově upravenému masu, omezte červené maso a potraviny s vysokým obsahem soli.
  • Pohyb: Fyzická nečinnost je dnes považována za rizikový faktor mnoha zhoubných nádorů, a proto je alespoň minimální „dávka“ pohybu pro naše zdraví nezbytně nutná.
  • Spánek: Prevence zhoubných nádorů může mít i tak příjemnou podobu, jako je spánek.
  • Stres: Všichni to známe, ale ne každý ví, že i psychosociální stres je rizikovým faktorem vniku nádorů.
  • Kouření: Kouření je příčinou zhruba třetiny všech onkologických onemocnění! Nekouřit je základ onkologické prevence!
  • Alkohol: Ethylalkohol patří mezi nejvýznamnější karcinogenní faktory a významně zvyšuje riziko vzniku řady nádorů již při relativně nízké konzumaci.
  • Slunce: Nadměrná expozice slunečnímu záření je významných rizikovým faktorem vzniku zhoubných nádorů kůže.
  • Prostředí: Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je znečištění ovzduší, vody a půdy karcinogenními látkami důvodem 1-4% všech zhoubných nádorů. 

Preventivní prohlídky

Není radno je podceňovat, protože při kontrole může lékař odhalit symptom začínajícího onemocnění (třeba i onkologického), které by jinak zůstalo skryto. Vzhledem k tomu, že se nádory se nevyhýbají ani mladým lidem, preventivní prohlídky nepodceňujte ani v pubertálním období. Od 18 let je doporučována jednou za dva roky preventivní prohlídka u praktického lékaře. Její součástí je vyšetření kůže, konečníku, varlat a prsů u žen. Jednoduchá vyšetření mohou odhalit podezřelé mateřské znaménko, možný nádor tlustého střeva, varlat nebo prsou.

Onkologický screening

Screening znamená celoplošné vyšetření určité části populace s cílem zachytit začínající příznaky nemoci ještě před jejím plným vypuknutím. Vyšetřuje se právě ta část osob, u které je zvýšené riziko výskytu této nemoci. Pro screening musí být k dispozici relativně jednoduchá a levná metoda, která je uplatnitelná v široké praxi. V současnosti je z onkologických onemocnění zavedeno testování pro kolorektální karcinom (postihující tlusté střevo a konečník), karcinom čípku děložního a karcinom prsu.

Kolorektální screening

ČR je ve výskytu kolorektálního karcinomu mezi evropskou špičkou. Protože je riziko nástupu nemoci hlavně ve vyšším věku, na vyšetření se zvou osoby starší 50 let. Testuje se dvojím způsobem. Pro osoby od 50 do 54 let se jednou ročně doporučuje vyšetření TOKS – test okultního (skrytého) krvácení do stolice. Metoda spočívá v odběru vzorku stolice pacientem a v následném prokazování krve v ní. Pozitivní výsledek jenom poukazuje na potřebu zvýšené opatrnosti, neznamená to hned potvrzení rakoviny. Pro to jsou potřeba další testy. Od 55 let je pak doporučováno preventivně absolvovat jednou za 10 let kolonoskopické vyšetření. Také je ale možné ve dvouletém intervalu pokračovat v TOKS.

Screening pro prevenci rakoviny děložního čípku

Screening pro prevenci rakoviny děložního čípku je součástí gynekologické prevence, která se provádí u žen od 15 let věku každý rok. Čípek (neboli cervix) je spodní část dělohy, která je viditelná speciálním zařízením (kolposkopem). Gynekolog je schopný ze zvětšeného obrazu čípku zhodnotit jeho stav a riziko nádorového procesu. Při gynekologické prohlídce se provádí také stěr z cervixu, který je následně odeslán k analýze. 

Mamografický screening 

Screening pro karcinom mléčné žlázy se provádí mamograficky. Mamograf je speciální rentgen, který umožňuje zobrazení prsu ve dvou směrech. Karcinom prsu je nejčastější příčinou onkologického úmrtí žen ve věku 20 až 54 let. Preventivní mamografické vyšetření mléčné žlázy se provádí od 45 let jednou za dva roky. Testování mladších žen však není možné kvůli technické limitaci metody, u nich se proto využívá ultrazvuk. 

Screening nádorů prostaty

Vyšetřování PSA v krvi  a vyšetření per rectum. Tento screening dosud nemá jednotnou podobu danou vyhláškou ministerstva zdravotnictví a každá ze zdravotních pojišťoven k němu a jeho úhradě přistupuje poněkud odlišně. 

Screening melanomu (zhoubného nádoru kůže)

Vyšetření odborným lékařem (dermatologem). Opět není dána jednotná podoba screeningu, dá se ovšem vycházet z pravidel pro základní preventivní vyšetření u prakt. lékaře, 1x za 2 roky. Preventivní vyšetření kůže jsou také často prováděna v rámci různých zdravotně-preventivních akcí a kampaní ve spolupráci dobrovolných neziskových organizací a odborných lékařů.

Samovyšetřování

Při správném samovyšetření varlete nebo prsu je někdy možné najít různé hmatné bulky. Není potřeba se hned lekat, protože často (hlavně u prsu) jde o hormonálně podmíněné neškodné útvary. Je však důležitá jejich diagnostika lékařem.

Prevence je tedy podstatnou součástí péče a umožňuje dianostikovat onemocnění ještě v raném stadiu vývoje. To je výhodné, protože časná léčba má často lepší prognózu. Umožňuje také nasadit méně agresivní terapii, což pro pacienta znamená méně vedlejších příznaků.

Zdroj: lecba-rakoviny.cz, linkos.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Užívání vitaminu E jako prevence

Vas nahled na pravidelne denni uzivani E vitaminu /dnes jiz vitamin 400/ jako jeden z prostredek jak pomoci muzum starsich od 50 let v prevenci v budoucnu nastupivsich uropotizi. Ma se vitamin E brat na lacno nebo toto neni podstatne? Udajne se ma vytvaret antivitamin E pokud jsou brany vitaminy E na lacno.

Vakcína proti nádoru děložního čípku neochrání všechny ženy

Původcem nádoru děložního čípku je virus. Nemoc se vyvíjí několik let a mezitím lze včas počínající potíže odhalit.

Brokolice, ne omáčka na pizzu, snižuje riziko rakoviny

border="1" hspace="4" Konzumace většího množství brokolice nebo salátu ze syrového zelí může pomoci ochránit muže před

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce