Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Novoroční ohňostroj: zábavná podívaná i příčina závažných poranění očí

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 337x )

Silvestrovské oslavy si každoročně zpestřuje zábavní pyrotechnikou mnoho Čechů. Kvůli neodborné manipulaci se ale zábava často promění v horor, kdy veselí končí na pohotovosti. Ožehnutí, ale také amputace prstů, masivní krvácení z tržných ran nebo zranění očí – to jsou nejčastější silvestrovské úrazy vzniklé při odpalování ohňostroje.

shutterstock.com

Na silvestrovskou noc se každý rok připravují stovky policistů, hasičů i zdravotníků. Největší riziko úrazů s sebou nese nesprávná manipulace s pyrotechnikou, stoupá množství popálenin i požárů. Při bujarých oslavách mívají hasiči až čtyřnásobný počet výjezdů. Nejčastěji dochází ke zraněním rukou a prstů, ve statistikách se ale hned na další příčce pravidelně umisťují hlava a také oči.

Jaké nebezpečí představují novoroční ohňostroje pro zrak


„Při odpalování rachejtlí je velmi důležité dodržovat bezpečnostní pokyny uvedené na dané pyrotechnice a zdravý selský rozum. Důležité je respektovat správnou vzdálenost při odpalování, nedívat se zblízka do rachejtle a být obezřetný při padání popela. Pyrotechnika je nebezpečná zejména svou vysokou teplotou. I nepatrné odlétávající jiskry mohou oko vážně poranit. Nemalé nebezpečí také souvisí s vysokou rychlostí rachejtle. Když do oka narazí přímo, bývá záchrana oka velmi komplikovaná, často i nemožná,“ varoval Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Ani sebeopatrnější manipulace ale není zcela bez rizika


„Rozžhavený popílek může spadnout do oka a popálit ho. Popel kromě kůže na očním víčku mnohdy popálí i spojivku či rohovku. Právě popálení rohovky patří k těm nejhorším komplikacím, které může způsobit trvalé poškození očí, v krajním případě slepotu. Popálení samozřejmě doprovází velmi nepříjemná bolest,“ dodal Pavel Stodůlka.

Jak postupovat při poranění oka


Vedle žhavého popela ohrožuje zrak diváků světelných show štiplavý kouř.
„Kouř z pyrotechniky je velmi agresivní, oči potom mohou pálit a být zarudlé. Ulevit od pálení a zarudnutí očí mohou umělé slzy. Ty jsou rychlou pomocí i v případě, že se do oka dostane popel nebo malý úlomek z rachejtle. Pokud dojde ke zranění oka, je vždy nejlepší co nejdříve vyhledat očního lékaře,“ doporučil Pavel Stodůlka.

Nebezpečný může být i obyčejný špunt od sektu

Před otevíráním je třeba sekt důkladně vychladit, zátka pak vyletí s menší prudkostí.
„Sekt před otevíráním rozhodně neproklepávejte. Zátku směrujte od sebe a všech ostatních v blízkosti. Když špunt do oka narazí přímo, může dojít i k odchlípnutí sítnice nebo posunutí oční čočky. To může v některých případech vést až ke ztrátě zraku. Pokud taková situace nastane, zakryjte oko sterilním obvazem a okamžitě vyhledejte lékaře,“ poradil Pavel Stodůlka.

Zdroj: gemini.cz

banner_ks_poradna.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Využití laseru v očním lékařství

Uplatnění laserových technologií znamenalo výrazný pokrok v mnoha oblastech medicíny, což beze zbytku platí i o oftalmologii. Pokroky v očním lékařství a medicíně vůbec jsou dlouhodobě úzce spjaty s vývojem nových přístrojů, jejichž zavedení do praxe následně umožňuje vypracování progresivních diagnostických a terapeutických postupů. Nejinak tomu bylo i s lasery, které záhy zaujaly významné místo v léčbě mnoha očních nemocí a v poslední době se uplatňují i při vyšetřování.

REFRAKČNÍ VADY (krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, presbyopie-vetchozrakost)

Mezi lidmi jsou refrakční vady spíš známé jako oční nebo optické vady.

Šilhání

Šilhání je porucha, při které postavení očí není paralelní, ale oči se buď sbíhají k sobě nebo rozbíhají od sebe. Přesnější, ale poněkud méně srozumitelná definice říká, že při sledování určitého bodu se osy očních bulbů neprotínají v tomto bodě.

Ječné zrno

Ječné zrno je zánět mazové žlázky v očním víčku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce