Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Nový test na rakovinu vaječníků zvyšuje naději na úspěšné vyléčení

( Tisková zpráva | přečteno: 28210x )

Včasné zachycení rakoviny je klíčem k její úspěšné léčbě. Rakovinu vaječníků patří k záludným typům rakoviny, kdy nemocné ženy často dlouho nepociťují žádné obtíže a nemoc je odhalena často náhodou až v pozdějším stadiu. Nová diagnostická metoda ale nyní výrazně přispívá ke včasnému stanovení diagnózy a zvyšuje šanci pacientek na úspěšné vyléčení.

shutterstock.com

Rizikové skupiny

Mezi rizikové skupiny patří ženy, kde byla v minulosti rakovina vaječníků diagnostikována u některé z blízkých příbuzných. Stejně tak je vyšší pravděpodobnost výskytu karcinomu ovaria, pokud již žena sama nějaké onkologické onemocnění prodělala. Riziko se zvyšuje po menopauze. Což potvrzuje i skutečnost, že polovina pacientek je starší 63 let. Možnosti medicíny v léčbě rakoviny jsou i přes její nesporné pokroky omezené, proto má zásadní význam prevence a včasná diagnostika. Zejména u žen patřících do rizikových skupin by měl praktický lékař či specialista doporučit preventivní vyšetření – ideálně  kombinaci laboratorních a klinických vyšetření. Platí, že pro hodnocení eventuální přítomnosti karcinomu ovaria nelze informaci o ROMA skóre použít absolutně, ale vždy jako jednu z dalších vyšetřovacích metod.

Přečtěte si také

Základní informace o rakovině vaječníků najdete v tomto článku. Také je dobré věddět, že hormonální antikoncepce poskytuje ochranu před rakovinou vaječníků, ale dle některých studií jen do určitého věku – čtěte zde. Jiná studie zase prokázala, že chemická látka I3C, která je obsažena v brokolici, květáku a zelí, dokáže "opravit" DNA v buňkách, a tím zabránit jejich rakovinnému bujení – více v článku Chemická látka v zelenině umí zabránit rakovinnému bujení.

Rada na závěr

Řekněte si o preventivní vyšetření, včasné odhalení nemoci znamená velkou šanci na úspěšnou léčbu.

Bojíte se rakoviny tak, že na prevenci nedbáte? Napište nám do diskuse nebo na [email protected].

 

kapitola

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Darina

V místě pravého ovaria nejasný ohraničený útvar vel 41.29,MMS hypoechogenim okrskem vel 16.10mma kulovitým útvarem nepravidelneho tvaru věk 25.20 mm co to může být dost se bojím dekuji


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Gynekologické vyšetření

Gynekologické vyšetření zahrnuje vyšetření zevních a vnitřních pohlavních orgánů ženy. Mezi zevní pohlavní orgány patří zevní rodidla.

Hysteroskopie

Hysteroskopie je metoda, která lékaři umožní prohlédnout děložní dutinu. V jejím průběhu vyšetření je možné provést i léčebný zákrok nebo odebrat vzorek tkáně.

Gynekologické potíže k létu patřit nemusí

Horké počasí a koupání dovedou potrápit. Své o tom ví mnoho žen, které právě v tuto dobu sužují opakované záněty. Jak jim předejít?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce