Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

O žloutence C mnoho nakažených dlouho neví

( Pavla Skurovcová | přečteno: 25512x )

O žloutence typu C není moc slyšet, přesto že jde o nemoc zákeřnou a preventivní vakcíny neexistují.

O žloutenkách se hovoří často. Žloutenka A je známa jako nemoc špinavých rukou, před žloutenkou typu B lékaři varují před odjezdem do zahraničí. Žloutenek ale existuje více druhů, kromě typu A a B, před kterými je možné nechat se očkovat i typy C, D, E a G. O těch je slyšet podstatně méně, přesto že jde o nemoci zákeřné a preventivní vakcíny neexistují.

V Česku se běžně vyskytují pouze virové žloutenky A, B a C. Typ B a C může přejít u nemocného do chronického stádia. Neléčená chronická žloutenka může po několika desítkách let skončit jaterní cirhózou (tvrdnutí jater) nebo dokonce rakovinou jater. Podle odhadů je na světě chronicky nemocných žloutenkou typu C více než 180 miliónů. V Česku počet nemocných rok od roku narůstá. V roce 1993 bylo hlášeno 158 nově zjištěných případů, v roce 2003 již 846 případů. Skutečná čísla však budou podle odborníků výrazně vyšší, protože mnoho lidí o své nemoci vůbec neví. Žloutenka typu C totiž často probíhá skrytě.

Před rokem 1992, kdy bylo zavedeno rutinní testování dárců krve, se většina lidí nakazila transfuzemi krve či krevními deriváty. To platí především pro hemofiliky a pacienty na hemodialýzách. Ve vyspělých státech světa ztratila tato cesta přenosu infekce v současnosti na významu.

Žloutenka typu C se přenáší hlavně přímým kontaktem s nakaženou krví. Nejohroženější jsou narkomané, kteří si drogu píchají. Rizikové je i tetování a piercing, pokud nejsou prováděny v dobrých hygienických podmínkách. Nakazit se lze dokonce i společným užíváním některých předmětů, které mohou být kontaminovány krví - zubní kartáčky, holicí strojky a podobně. Méně často dojde k přenosu viru při pohlavním styku, ale i to je možné. Rizikové jsou techniky, při kterých dochází k poranění tkání a kontaktu s krví . I při nejpečlivějším zkoumání zůstává u velké části nemocných cesta nákazy touto infekcí neznámá.

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Robert

Můůžu dostat žloutenku šáhnutím na inijekční stříkačku?? Myslím to tak ne že se píchnu ale šáhnu na stříkačku s uzavřeným hrotem....Děkuji za odpověď...

Bíba
1x

Ne,pouhým sahnutím na stříkačku se žloutenka typu C nepřenáší.Něco jiného by bylo poranění se o jehlu,či kontakt Vaší poraněné kůže se stříkačkou potřísněnou krví.Ale to už je spíše teoretická,než praktická záležitost,takže se není čeho obávat

zuzana
1x

můžu dostat žloutenku když jsem s dotyčným seděla v autě a daval mi peníze a dal mi pusu je to můj bývalý manžel a v pondělí mu zjistily žloutenku ....děkuji za odpověď...


Celkový počet příspěvků v diskusi: 4. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak vybrat vhodnou antikoncepční pilulku

Moderní antikoncepce nabízí svým uživatelkám nejen jistotu, že neotěhotní, ale i další zdravotní přínosy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce