Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Každý dvanáctý člověk má žloutenku

( Renata Vyšínová | přečteno: 23270x )

Každý dvanáctý člověk na světě žije s chronickou infekcí žloutenky B nebo C. Dalších asi 1,4 milionu ročně dostane žloutenku typu A. V České republice vloni onemocnělo žloutenkou A, B a C skoro tisíc lidí. Nákaza se přenáší různě, právě podle typu hepatitidy – od kontaminované vody, až po nechráněný sex.

shutterstock.com

28. červenec je už počtvrté vyhlášen Světovým dnem boje proti žloutenkám. Chce upozornit na to, že lidí s chronickou infekcí žloutenky B nebo C je víc než licí trpících AIDS nebo rakovinou. Cílem kampaně je zvýšit povědomí o jednotlivých typech žloutenky, přimět lidi ke zvážení rizik nákazy a seznámit je s možnostmi ochrany. Proti žloutence A a B je možné se chránit očkováním, proti typu C očkování neexistuje.

Druhy hepatitidy

Lékaři rozlišují sedm druhů žloutenky, ale nejčastěji na celém světě onemocní lidé prvními třemi typy: A, B a C.

Žloutenka A se nejvíce lidí nakazí pozřením kontaminovaného jídla či nápoje. Zjistit příčinu nákazy v jednotlivých případech bývá velmi těžké, zvlášť pokud se člověk nakazí nepřímo. Ohroženi jsou i cestovatelé a lidé, kteří pracují s dětmi, sociální pracovníci a pak zaměstnanci vodáren a kanalizací. Žloutenka A trvá až několik měsíců a je při ní zapotřebí dodržovat přísnou dietu.

Podle Světové zdravotnické organizace se v zemích s vysokým výskytem žloutenky B tato nemoc nejčastěji přenese při porodu z matky na dítě. Mezi častý zdroj nákazy patří také kontaminované nástroje a krevní transfuze. Ohroženi jsou proto i nemocní, kteří často potřebují krevní deriváty. Zvýšené riziko hrozí i lékařům a zdravotnímu personálu, který z krví často pracuje. Ve vyspělých zemích s nízkým výskytem nemoci se žloutenka B šíří nejčastěji sexuálním stykem s infikovanou osobou a mezi narkomany infikovanou jehlou. Žloutenka B může přecházet do chronického onemocnění jater a zvyšovat pak riziko vzniku rakoviny jater.

V komunitě narkomanů se ve vyspělých zemích snadno přenáší i žloutenka C. V zemích s vysokým výskytem žloutenky C hrozí riziko nákazy hlavně prostřednictvím kontaminovaných chirurgických nástrojů a krevních transfuzí.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Žloutenka (ikterus)

Pojmu "žloutenka" se běžně používá ve dvojím významu: jednak správně pro příznak, spočívající ve žluté barvě kůže a sliznic (latinsky ikterus) v důsledku ukládání žlučového barviva, jednak nesprávně pro jednu z příčin žloutenky, virovou hepatitidu ("infekční žloutenka"). Zde se budeme věnovat prvnímu případu.

Tablety na dezinfekci vody

Chtel bych se zeptat na moznost koupe tablet pro dezinfekci vody, jejich cenu a ucinnost. Dekuji Hadrava

Virová neboli infekční hepatitida

Infekční hepatitidě se často a nesprávně říká "žloutenka". Žloutenka je však příznak onemocnění, pro které je typické, že se kůže a sliznice barví zvýšeným obsahem bilirubinu dožluta...

Cirhóza jater

Nejčastější příčinou cirhózy u nás je alkoholismus a dále chronický zánět jater v důsledku infekce virem hepatitidy B nebo C.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce