Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Každý dvanáctý člověk má žloutenku

( Renata Vyšínová | přečteno: 23249x )

Každý dvanáctý člověk na světě žije s chronickou infekcí žloutenky B nebo C. Dalších asi 1,4 milionu ročně dostane žloutenku typu A. V České republice vloni onemocnělo žloutenkou A, B a C skoro tisíc lidí. Nákaza se přenáší různě, právě podle typu hepatitidy – od kontaminované vody, až po nechráněný sex.

shutterstock.com

28. červenec je už počtvrté vyhlášen Světovým dnem boje proti žloutenkám. Chce upozornit na to, že lidí s chronickou infekcí žloutenky B nebo C je víc než licí trpících AIDS nebo rakovinou. Cílem kampaně je zvýšit povědomí o jednotlivých typech žloutenky, přimět lidi ke zvážení rizik nákazy a seznámit je s možnostmi ochrany. Proti žloutence A a B je možné se chránit očkováním, proti typu C očkování neexistuje.

Druhy hepatitidy

Lékaři rozlišují sedm druhů žloutenky, ale nejčastěji na celém světě onemocní lidé prvními třemi typy: A, B a C.

Žloutenka A se nejvíce lidí nakazí pozřením kontaminovaného jídla či nápoje. Zjistit příčinu nákazy v jednotlivých případech bývá velmi těžké, zvlášť pokud se člověk nakazí nepřímo. Ohroženi jsou i cestovatelé a lidé, kteří pracují s dětmi, sociální pracovníci a pak zaměstnanci vodáren a kanalizací. Žloutenka A trvá až několik měsíců a je při ní zapotřebí dodržovat přísnou dietu.

Podle Světové zdravotnické organizace se v zemích s vysokým výskytem žloutenky B tato nemoc nejčastěji přenese při porodu z matky na dítě. Mezi častý zdroj nákazy patří také kontaminované nástroje a krevní transfuze. Ohroženi jsou proto i nemocní, kteří často potřebují krevní deriváty. Zvýšené riziko hrozí i lékařům a zdravotnímu personálu, který z krví často pracuje. Ve vyspělých zemích s nízkým výskytem nemoci se žloutenka B šíří nejčastěji sexuálním stykem s infikovanou osobou a mezi narkomany infikovanou jehlou. Žloutenka B může přecházet do chronického onemocnění jater a zvyšovat pak riziko vzniku rakoviny jater.

V komunitě narkomanů se ve vyspělých zemích snadno přenáší i žloutenka C. V zemích s vysokým výskytem žloutenky C hrozí riziko nákazy hlavně prostřednictvím kontaminovaných chirurgických nástrojů a krevních transfuzí.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Tablety na dezinfekci vody

Chtel bych se zeptat na moznost koupe tablet pro dezinfekci vody, jejich cenu a ucinnost. Dekuji Hadrava

Virová neboli infekční hepatitida

Infekční hepatitidě se často a nesprávně říká "žloutenka". Žloutenka je však příznak onemocnění, pro které je typické, že se kůže a sliznice barví zvýšeným obsahem bilirubinu dožluta...

Co je to virus

Virus je nebuněčný živý organismus, drobná částice tvořená pouze bílkovinným obalem, pouzdrem, uvnitř kterého se skrývá dědičná informace ve formě nukleové kyseliny ...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce