Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Obrňte se proti chřipce, už se na nás valí!

( Redakce | přečteno: 5370x )

V prvním lednovém týdnu onemocnělo akutními respiračními infekcemi tolik lidí, že odborníci varují: Jsme na počátku epidemie této infekce. Největší ohrožení to znamená pro těhotné ženy, diabetiky, astmatiky, lidi s kardiovaskulárními a plicními nemocemi. Ale i pro ostatní je to nepříjemná komplikace. Nabízíme pár rychlých rad, jak ji nepřenášet, přežít a léčit.

shutterstock.com

Chřipku vyvolává virus, který se přenáší vzduchem. Jestliže se viru nadýcháte, dostane se do průdušek a do plic. Usídlí se hlavně na sliznici dýchacích cest. Zde se velmi rychle množí, postižené buňky se postupně rozpadají a virus napadá další, nebo jej s vydechovaným vzduchem šíříte po okolí.

Chřipka člověka porazí – náhle a razantně. Ohlásí se teplotou často i přes 39 stupňů, zimnicí, bolestí svalů, kloubů a hlavy. K těm se zanedlouho přidá suchý kašel a pálení v krku. Co většinou chybí, to je rýma – i když jsou chřipkové viry, které ji také vyvolávají, takže stoprocentní tenhle příznak není. Pokud chřipka napadne děti, pak se mohou objevit i průjem a zvracení. Horečka trvá většinou tři dny a pak klesá, stejně jako polevují i ostatní příznaky. Nejdéle vás bude zřejmě trápit kašel a pocit únavy – s tím můžete bojovat i několik týdnů.

Jak uchránit sebe i své nejbližší před nákazou?

Nepotřebujete nic zásadního, jen dodržovat několik pravidel a hygienických zvyklostí.

Snižte riziko přenosu:

  • V době chřipkové epidemie nepodávejte ruku, neobjímejte se a nelíbejte se při pozdravu.
  • Nedotýkejte se nosu, očí a úst špinavýma rukama – tedy ani rukama, které sahaly na kliky dveří ve veřejných místnostech, držely se madel v autobusu, držely nákupní košíček..
  • Myjte si pravidelně ruce vodou a mýdlem. Šikovné je mít po ruce i nějaký dezinfekční prostředek, kterým lze ruce ošetřit ve chvíli, kdy není umývadlo k dispozici – k dostání jsou různé gely, dezinfekční kapesníčky…
  • Nejezte špinavýma rukama – stačí se zakousnout do rohlíku, na který jste sáhli chvíli poté, co jste odložili košíček v obchodě a nakazíte se.

Nemocní, nepřenášejte chorobu dál!

  • Příznaky chřipky by vás měly zahnat do postele. Nechoďte do práce, mezi ostatní lidi, raději zůstaňte v posteli. Ostatně – ta pravá chřipka většinu lidí vyřadí alespoň pro první dny zcela ze života.
  • Kontaktujte lékaře a konzultujte s ním nejvhodnější léčbu - zvlášť, pokud trpíte nějakým chronickým onemocněním, které by mohla chřipka komplikovat.
  • Odstěhujte se do kouta bytu – od ostatních byste si měli udržet odstup alespoň metr.
  • Používejte na smrkání jen jednorázové kapesníčky, které ihned vyhodíte do koše. Používejte je i v případě, že budete kýchat nebo kašlat.
  • Poctivě si myjte ruce nebo je dezinfikujte.
  • Děti, které měly chřipku, neposílejte do kolektivu ostatních příliš brzy. Děti šíří viry daleko delší dobu, než dospělí.

Něco na vás leze?

  • Vezměte něco na horečku
  • Hodně pije, při horečce potřebujete denně 2 až 4 litry tekutin.
  • Jezte lehkou, na vitamíny bohatou stravu.
  • Dopřejte si pár dnů klidu (stejně s tou třeštící hlavou nic pořádného nejste schopni dělat).
  • Pamatujte na dostatek vitamínu C.
  • Když se vám neuleví, jděte k lékaři – jen ten rozpozná komplikace.

Jak se léčí chřipka v českých domácnostech?

Pobavte se, poučte si při pocení v posteli sousedskými radami, co nejlépe zabírá na chřipku. Sladké dřevo, indulona, zázvor, jitrocel, echinacea… Ještě více sousedských rad najdete zde.

Přečtěte si také:

Chřipka u astmatika je vyzváním k neplánované návštěvě Vašeho ošetřujícího lékaře, k provedení spirometrie po chřipce – podrobnosti v článku Astmatik a chřipka. Také těhotné ženy by si měly dát pozor, o tom píšeme v článku Chřipka může těhotenství pořádně zkomplikovat. A není ona nakonec prasečí? Čtěte článek Prasečí chřipku poznáte podle vysoké teploty.

Jak jste chřipku zvládli vy? Napište nám do diskuse nebo na redakce@ordinace.cz.

thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Pavla

Já proti chřipce na imunitu piju stopbacil, je z několika bylinek, dávám ho i mým dětem, bráníme se nachlazení jak se dá a tohle fakt zabírá! :-)

Monika

Já jsem spokojená s echinaceovými kapkami od Imunitu. Pijeme je doma celí rodina a jsem fit .


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Chřipka
Partner rubriky Chřipka

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Chřipka - léky

Ucpaný nos, urputná rýma nebo naopak bolest hlavy, kloubů a strašlivá únava provázející chřipku, to jsou nepříjemnosti, které vás mohou přepadnout kdykoli. Je dobré začít s nimi bojovat co nejrychleji a mít doma po ruce některý z přípavků, který pomůže zmírnit všechny průvodní potíže.

Prevence chřipky u dětí

Nejúčinnější prevencí proti onemocnění chřipkou je u dospělých očkování. Jak je tomu u dětí?

Chrapot

Chrapot může být příznakem celé řady různých onemocnění. Základem pro vznik hlasu je zvuk, který vzniká v důsledku vibrace hlasivek. A právě při porušení vibračních vlastností hlasivek vzniká chrapot. Jeho tíže může kolísat od lehkého zastření hlasu až po slabý dyšný chraplavý hlas.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce