Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Oční migréna

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 44856x )

Oční migréna je onemocnění, které se projevuje světelnými záblesky či mžitky v očích, trvá obvykle několik minut až hodinu a obvykle na ni navazuje záchvat bolestí hlavy. Vždy je třeba vyšetření oftalmologem a neurologem.

shutterstock.com

Migréna jsou záchvaty pulzující, zpravidla jednostranné bolesti hlavy, které mohou trvat 4-72 hodin, bývají provázeny nevolností, popřípadě zvracením, přecitlivělostí na světlo a hluk. Začátku záchvatu mohou předcházet ložiskové neurologické příznaky – tzv. aura. Pokud má tato aura podobu očních vjemů, pak toto onemocnění nazýváme oční migrénou.

Příčina oční migrény

Příčinou jsou nedokrvená místa sítnice, která se zobrazují jako přechodný výpadek zorného pole a navazuje migrenózní bolest hlavy. Jedná se jen o funkční postižení. Není nebezpečná, jen obtěžující.

Další příčinou může být nekorigovaná dioptrická vada. Někdy stačí korekce skryté drobné dioptrické vady a frekvence záchvatů se zmírní a můžou i zcela vymizet. Nelze ani vyloučit souvislost s nízkým krevním tlakem, proto je vhodné absolvovat vyšetření a to oční, u praktického lékaře (tlak) a eventuálně na jejich doporučení neurologické.

Čtěte také: Zánět očního nervu (Oční neuritida)

Příznaky oční migrény

Bolesti hlavy předchází oční aura, kterou nemocný vnímá zpravidla jako třpytivé útvary v zorném poli, které se mohou chvět, zvětšovat se, může pozorovat černou skvrnu. Tato aura trvá kolem 20 minut, po krátké době vždy vymizí. Může být provázena poruchou intelektuální činnosti, jako je zpomalené myšlení, špatná výbavnost slov a podobně. Po té nastupují již typické bolesti hlavy. Celý den po záchvatu může nemocný pociťovat zvýšenou únavu. 

Léčba oční migrény

Léčba se odvíjí od příčiny a rovněž od spouštěče, který oční migrénu vyvolává.

Vhodné je navštívit oftalmologa a nechat si přezkoušet, zda nebude potřeba korekce zraku pomocí brýlí /změnit současné dioptrie/. Zároveň by prohlídka měla obsahovat i vyšetření šířky komorového úhlu a nitroočního tlaku. Pokud bude vše v pořádku, pak je vhodné vyšetření u neurologa, který doporučí odpovídající léčbu (léčí se obdobně jako klasická migréna).

Čtěte také: Komu hradí pojišťovna kontaktní čočky

Většině pacientů pomůže úprava životního stylu, dostatek spánku a eliminace stresu. Kromě úpravy režimu se podávají i léky jako např. aspirin a léky snižující krevní tlak. Ke zmírnění bolesti pomáhají analgetika, odpočinek v tmavé, tiché místnosti, dostatečný přísun tekutin.

Dále je vhodné zvýšit příjem magnézia a vitaminu B. Pomáhá to na podráždění nervů, které pak vede ke svalovým záškubům.

Při častých atakách záchvatů je vhodné přistoupit k pravidelnému užívání léků, které snižují riziko vzniku dalšího záchvatu.

Prevence oční migrény


Důležité je dodržovat pravidelný režim, přiměřený spánek, zdravou životosprávu, vyhnout se stresu, hluku, kouření, některým potravinám a dalším podnětům vyvolávající záchvat.

Komplikace migrény

Komplikací migrény je tzv. chronická migréna, kdy se bolesti hlavy vyskytují více než 15 dní v měsíci a zvyšuje se frekvence záchvatů. Další komplikací je status migrenosus, kdy trvá záchvat déle než 3 dny.
Komerční sdělení
2022_Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Bolesti hlavy.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Bolesti hlavy
Partner rubriky Bolesti hlavy

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Migréna

Nevolnost, zvracení, světloplaschost, větší citlivost na zvuky, zápachy - to může proovázet migrénu.

Dotaz na migrénu

Mám žaludeční neurózu spojenou s migrénou a potící se nohy. Poraďte! Vendula

Nadměrné pocení v oblasti hlavy

Syn se poslední dobou nadměrně potí.Nejvíce ale v oblasti hlavy. I když je chladné počasí, potí se tak,že má úplně mokré vlasy.Trápí ho to a společensky velmi znemožňuje.Je mu 19let,180/90,nepije,nekouří.Doporučeno mu bylo magnesium,ale žádný efekt nenastal.Děkuji předem za odpověď a radu,kam se obrátit a co může být příčinou.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce