Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Zánět očního nervu (Oční neuritida)

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 69514x )

Oční neuritida je akutní zánětlivé onemocnění zrakového nervu, při kterém je klinickým projevem postižení zrakových funkcí. Statisticky je toto onemocnění prvním příznakem u 15 až 20 procent pacientů s roztroušenou sklerózou. Proto je nezbytné u pacientů s optickou neuritidou vždy pomýšlet na možnost diagnózy RS a odeslat pacienta k neurologickému vyšetření. Úzká spolupráce oftalmologa a neurologa v tomto případě přispěje k včasné diagnostice RS, adekvátní léčbě a následně může zlepšit prognózu pacienta.

shutterstock.com

Příznaky zánětu očního nervu

Zánět očního nervu (optická neuritida) obvykle postihuje jedno oko, oboustranný zánět je raritní. Zánět očního nervu může zahrnovat tyto příznaky:

  • Bolest při pohybu oka
  • Kolísání zrakové ostrosti během dne v závislosti na fyzickém stavu
  • Porucha barvocitu
  • Snížená zraková ostrost

Tyto uvedené příznaky mohou být projevem autoimunitního onemocnění zvaného roztroušená skleróza. U 15 až 20 procent lidí, u kterých se nakonec vyvine roztroušená skleróza, je zánět zrakového nervu jejich prvním symptomem.

Čtěte také: Malý slovníček očních onemocnění

Příčiny zánětu očního nervu

Zánět očního nervu však nemusí znamenat diagnózu RS, může se vyskytnout i sám o sobě bez zjevné příčiny.

Infekční příčiny jsou vzácné a vyskytují se spíše při přítomnosti dosud nerozpoznaného zánětlivého ložiska obličejové části hlavy (zubu, čelisti, vedlejších dutin nosních). Stejně tak i dříve častější příčina v podobě tzv. specifických infekčních zánětů (jako např. TBC, lues) je v éře očkování a antibiotik už vzácná. Naopak z hlediska infekčních příčin je v dnešní době potřeba pomýšlet na borreliosu nebo na poruchu imunity např. u AIDS. Nejčastější příčinou je dnes tak neinfekční postižení při roztroušené (mozkomíšní) sklerose.

Rizikové faktory

  • Věk - zánět se může objevit v každém věku, ale nejčastěji postihuje mladé dospělé ve věku 20 - 40 let. Průměrný věk nástupu je asi 30 let.
  • Pohlaví - ženy mají více než dvakrát vyšší pravděpodobnost, že se u nich rozvine zánět zrakového nervu.
  • Genetické mutace - některé genetické mutace mohou zvýšit riziko vzniku zánětu optického nervu nebo roztroušené sklerózy.

Diagnostika zánětu

Mezi klinické zkoušky patří vyšetření barvocitu, kontrastní citlivosti a vyšetření zornicových reakcí. Je vhodné nechat nemocného vyšetřit neurologem k vyloučení, či potvrzení roztroušené sklerózy. 

Čtěte také: Co obsahuje komplexní vyšetření zraku?

Komplikace zánětu

  • Poškození optického nervu - většina lidí má po zánětu nějaké trvalé poškození optického nervu, nemusí však mít žádné příznaky vyplývající z tohoto poškození.
  • Snížená ostrost zraku - někdy může přetrvávat ztráta zraku, ale většině lidí se vrací normální nebo téměř normální vidění během několika měsíců.
  • Vedlejší účinky léčby - steroidní léky, používané k léčbě očních neuritid, působí na imunitní systém, tím pádem je člověk více náchylnější k infekcím. Dlouhodobé užívání steroidů může také způsobit řídnutí kostí (osteoporóza).

Léčba zánětu očního nervu

Oční neuritidu je vhodné léčit co nejdříve. Léčba se odvíjí od příčin, které zánět očního nervu způsobily. Základem léčby jsou obvykle kortikosteroidy, které pomáhají snižovat zánět zrakového nervu. Podání je žilní nebo perorální. Pokud dojde k průkazu roztroušené sklerózy, další sledování a léčebná péče je prováděna neurology.

Čtěte také: Zrakový trénink - posilovna pro vaše oči

 

banner_ks_poradna.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Využití laseru v očním lékařství

Uplatnění laserových technologií znamenalo výrazný pokrok v mnoha oblastech medicíny, což beze zbytku platí i o oftalmologii. Pokroky v očním lékařství a medicíně vůbec jsou dlouhodobě úzce spjaty s vývojem nových přístrojů, jejichž zavedení do praxe následně umožňuje vypracování progresivních diagnostických a terapeutických postupů. Nejinak tomu bylo i s lasery, které záhy zaujaly významné místo v léčbě mnoha očních nemocí a v poslední době se uplatňují i při vyšetřování.

REFRAKČNÍ VADY (krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, presbyopie-vetchozrakost)

Mezi lidmi jsou refrakční vady spíš známé jako oční nebo optické vady.

Šilhání

Šilhání je porucha, při které postavení očí není paralelní, ale oči se buď sbíhají k sobě nebo rozbíhají od sebe. Přesnější, ale poněkud méně srozumitelná definice říká, že při sledování určitého bodu se osy očních bulbů neprotínají v tomto bodě.

Ječné zrno

Ječné zrno je zánět mazové žlázky v očním víčku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce