Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Opar: trest za dovolenou

( Renata Vyšínová | přečteno: 42052x )

Celý rok jste v pohodě, a když konečně máte pár dní dovolené, vyrazí se vám opar. Je to totiž "potvora", která se ve vás schovává a vyrazí většinou při oslabení nervového systému a imunity. Takže si ho vlastně přivoláte nervózním počítáním plavek, ručníků a "cestovní horečkou" - anebo stresem po návratu do práce, když se na vás navalí vše, co se během vaší dovolené událo.

shutterstock.com

Opar, to jsou bolestivé malé puchýřky naplněné vysoce infekční tekutinou. Mohou se objevit nejen na rtu, ale i kolem očí, na tvářích, v nose. Přenáší se slinami i dotykem. Opar nemůžete mít, pokud nejste napadeni herpesvirem 1 (HSV – 1). První kontakt s ním si většina z nás odbude již v dětství – v těle ho má až 90 % populace. Ti, kteří s oparem nikdy neměli tu čest, jsou hlavně přenašeči, u kterých se neprojevuje. Virus ve vás může klidně léta pochrupávat a objeví se až v momentě oslabení – při rychlé změně podnebí, únavě, přílišném slunění, ale i chladu, onemocnění, stresu, při menstruaci a podobně.

Jak opar vzniká?

Prvními projevy jsou svědění, zarudnutí a otok na rtu či kůži. Pokud ho odhalíte ještě v této fázi a začnete ho ošetřovat volně prodejnými léky, máte velkou šanci uspět a opar zahnat. Ve chvíli, kdy už se vytvoří puchýřky, není léčba už tak účinná – i když ošetřovat opar můžete i tak, i když "jen" urychlíte průběh. To ale také není k zahození, protože opar je bolestivá a pěkně otravná věc.

Internetová Lékárna.cz nabízí tyto produkty.

Většinou opar trvá 12 – 14 dní. Od prvního svědění, přes vřídky, až po jejich mizení a tvorbu strupu. Pokud by trval déle, je to důvod zajít k lékaři. Jinak si můžete vypomoci virostatiky prodávanými bez předpisu nebo zinkovou mastí. Někteří mají dobré zkušenosti s podáváním vitamínu E.

Nestojíte o opar? Bojujte!

  • Podpořte svůj imunitní systém přísunem vitamínů, hlavně B 12 – tím ho vyzbrojíte natolik, že se opar schová do zákopů.
  • Protože je sluníčko častým spouštěčem vzniku oparu, používejte na rty speciální ochranný krém s vysokým UV faktorem.
  • Na talíř si nandejte mléčné výrobky či sóju – ty vzniku oparu zamezí, protože obsahují aminokyselinu lyzin.
  • Pravidelně měňte kartáček na zuby, protože na něm se může držet virus a může vás druhotně nakazit.
kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Lucka P
3x

Tygří mast ( čínská nebo thajská ) účinně zabírá na opary, popáleniny, odřeniny rýmu a bolest hlavy... problém jě akorát v to, že to hrozně pálí... výhoda zas je, že to stojí 10,- Kč

Bára S.

Vyhovují mi náplasti Compeed. Jsou sice drahé ( 12 kusů stojí 179,-), ale pomáhá to, jedna krabička Vám opravdu vystačí na dva opary.

Zbyněk Novák
5x

Mně se osvědčila léčba setinfekcí Jodisolem, doporučuju.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 15. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Opary

Velice trpím na opary.Pokud ho podchytím hned, pomůže mi Duvira, ale pokud to neudělím včas, opar pak již na žádnou jinou léčbu nezabírá.Zkoušela jsem i Vectavir, ale po třetím oparu již vůbec nezabíral. Neměla bych brát raději vitaminy? Po oparech mi zůstávají červené skvrnky. Dají se nějak odstranit a dá se jim nějak předejít? Jana

Změna pigmentace kolem úst a opary

Mám změnu pigmentace kolem úst a na tvářích " fleky", které se velmi zvýrazní na prvním jarním slunci. Často se mi také, hlavně v zimním období dělají opary i mimo rtů.Poraďte prosím, co dělat.

Co je to virus

Virus je nebuněčný živý organismus, drobná částice tvořená pouze bílkovinným obalem, pouzdrem, uvnitř kterého se skrývá dědičná informace ve formě nukleové kyseliny ...

Echinacea virostatikum Indiánů

Máte často angínu? Vyřadí vás banální chřipka z normálního života? A co nachlazení?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce