Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Opruzeniny - časté trápení dětí i maminek

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 11306x )

Opruzeniny u malých dětí - asi každé dítě jimi trpělo a asi každá maminka s nimi bojovala. Stejně jako u jiných obtíží, i zde je důležitá prevence.

shutterstock.com

Kůže malého dítěte je jemná, a tak i více vnímavá k dráždivým účinkům exkretů. Samozřejmě, že v případě horšího udržování hygieny, zvláště pozdější výměny plenek při přebalení, bude tendence k rozvoji opruzení rychlejší. Nicméně u dítěte, které bude mít průjmové onemocnění, se opruzení objeví velmi rychle i přes sebelepší péči o jeho hygienu. Na rozvoji kontaktního zánětu kůže se často podílí mikroorganizmy, které štěpí močovinu z exkretů a ta v kontaktu kůži intenzivně dráždí.

Nemocná kůže je lesklá, živě červená a připomíná spáleninu. Druhotně vlivem infekce se mohou vytvářet až drobné puchýřky, které se snadno strhnou a vznikají drobné odřeniny. Samotné dítě je neklidné, protože ho to pálí a bolí.

Prevence a léčba opruzenin u kojenců

Pleny vyměňujeme miminku často, alespoň 7x denně a u novorozenců ještě častěji. I při používání kvalitních jednorázových plen se musí dítě přebalovat často a alespoň 1x i během noci. Kvalitní plena je zároveň do určité míry prodyšná a zajistí proudění vzduchu k povrchu kůže. Pleny by měly být přiměřeně velké, aby v nich dítě nebylo utaženo a omezeno v pohybu. Někdy se může stát, že děťátku nevyhovuje jednotlivý druh plenek, a tak pomůže změnit druh plen. Některým dětem nemusí vyhovovat jednorázové pleny, zkuste třeba i látkové pleny a perte je v jádrovém mýdle.

Dostatečná hygiena především v kožních záhybech a v ‚plenkových' místech je důležitou prevencí proti vzniku opruzenin. Důkladně vytřete ze všech záhybů a faldíků nečistoty, genitál myjte (zvlášť u holčiček) odpředu dozadu, aby se do pochvy nezanesla infekce. U chlapečků pozor na genitál a všechny kožní záhyby. Nezapomeňte na kůži pod šourkem a pod penisem, kde je velice citlivá pokožka.Po koupání je třeba kůži pořádně vysušit, aby nezůstala vlhká. Pokud už je kůže opruzená, bude miminku mytí postižených míst nepříjemné. Zvolte vlažnou vodu a lehce omývejte, prudší proud vody by děťátko bolel. Žínku si pořiďte co nejjemnější nebo použijte navlhčenou bavlněnou plenku. Vlhčené ubrousky pro rychlou hygienu vybírejte bez chemických příměsí a vůní. Postižených míst se vždy dotýkejte velmi jemně.

Při přebalování necháme zadeček chvíli volný a osušenou kůži ošetříme ochrannou mastí určenou pod plenky, nebo mastí proti opruzeninám. Můžeme používat také zinkovou pastu, nebo jiné složky, které zvyšují obranyschopnost kůže. Zásyp se na podrážděnou a zvlášť vlhkou pokožku nehodí. Nevhodné jsou i masti, které zabraňují přístupu vzduchu k pokožce.

Kdy kontaktovat lékaře

Pokud se stav dítěte nezlepší, nebo se dokonce začne zhoršovat, na kůži se objeví výrazné zarudnutí nebo hnis, pokožka začne mokvat, opruzeninová vyrážka se rozšíří za plenkovou oblast nebo se dostaví horečka, je nutné ihned vyhledat odbornou lékařskou pomoc, tedy pediatra nebo dermatologa.

Zmíněné potíže jsou obvyklými příznaky infekčního zánětu kůže. Infekcí zasažená pokožka je oteklá, napjatá a může začít praskat, někdy se objevuje i hnisavá sekrece. Dochází k narušení kožního pláště, který chrání kůži. Pokud je takto oslabená pokožka napadena bakteriemi nebo kvasinkami, není schopná se bránit. V případě bakteriální nebo mykotické infekce kůže je nezbytné zajít s dítětem k lékaři, který zahájí odbornou léčbu pomocí vhodných medikamentů. Samoléčba zde není na místě.

Pokud dítě trpí opruzeninami opětovaně, používejte vhodnou ochrannou mast jako prevenci. Pamatujte ale, že to nestačí. Opruzeninám nejlépe předejdete tím, že zadeček dítěte bude často na vzduchu. Nechávejte je proto co nejdéle bez plenek a po přebalení vždy zkontrolujte, zda pleny nejsou příliš utažené a neodírají na některých místech pokožku.

Přečtěte si také

Invazivní meningokoková onemocnění a jak jim předcházet

Mléko šetrně „obstarají“ homeopatika

Miminko má koliku? Chovejte ho v náruči

Inzerce
Zitenax_banner_500x150.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Péče o miminko
Partner rubriky Péče o miminko

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Neštovice

Na úvod jen vysvětlení: v zásadě existuje dvojí forma neštovic. Neštovice plané a neštovice pravé. Druhá forma již patří k onemocněním tzv. eradikovaným, tedy vymýceným na celém světě. Virus pravých neštovic je uchováván v současné době jen v laboratořích pro případ, že by došlo opět k objevení se nemoci a bylo by nutno znovu vyrobit účinnou očkovací látku. Následující řádky se tak týkají neštovic planých.

Zadeček

Každá maminka velice brzy po porodu pochopí, že nejdůležitější partie dětského tělíčka jsou bříško a zadeček. Je-li o ně náležitě postaráno, miminko nepláče a lze je kdykoli bez protestů odložit do postýlky. Pokud se péče o bříško nebo zadeček nedaří, miminko řve a není k utišení celé hodiny.

Pleny

Nedá mi to, abych nerozšířila článek o zadečku statí o plenkách. Dovolte mi tedy, abych vás seznámila s výsledky svého soukromého průzkumu na téma "Látková nebo papírová?".

První úsměv

Novorozenec přinesený z porodnice je krásný, avšak bez ducha. Neumí ještě ovládat mimické svaly. S nezúčastněným výrazem ve tváři spí, jí a pláče, občas vytvoří různé grimasy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce