Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Orální glukózový toleranční test odhalí cukrovku i gestační diabetes

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2019x )

Podstatou orálního glukózového tolerančního testu je ústní podání cukru a následné měření, zda je organismus pacienta po zátěži glukózou schopný udržet její hladinu v krvi v normálním rozmezí, a jak rychle dokáže zátěž zpracovat.

shutterstock.com

Jako orální glukózový toleranční test (zkratka oGTT) se označuje vyšetření, které se v dnešní době používá hlavně pro včasné odhalení těhotenské cukrovky nebo porušené glukózové tolerance. Jde o zátěžový test, jenž slouží ke stanovení koncentrace krevního cukru (glykémie). Spočívá ve vypití sladkého roztoku s obsahem 75g glukózy a následném změření hladiny krevního cukru (glykemie) po jedné a dvou hodinách. Test se má provádět ráno po 10-16 hodinovém lačnění. Normální hodnota po 2 hodinách je nižší než 7,8 mmol/l.

Kdo musí podstoupit oGTT?

V současné době se používání oGTT doporučuje v rámci screeningu diabetu, nebo v  případě, že diagnóza není jednoznačně stanovena podle glykemie nalačno. OGTT se dále používá v těhotenství k vyloučení přítomnosti gestačního diabetu.

Tento test bývá dále indikován u pacientů starších 15 let, u nichž v rodině se diabetes mellitus objevil. Lékaři ho pak doporučují také u obézních jedinců, u osob s vysokým krevním tlakem nebo u pacientů s hraniční glykémií nalačno (prediabetes), jež se pohybuje v rozmezí 5,60-6,99 mmol/l.

Kontraindikace oGTT

  • hodnota plazmatické glukózy nad 7 mmol/l
  • akutní onemocnění a nejméně 6 týdnů po něm
  • horečnaté stavy
  • akutní oběhové poruchy
  • zažívací obtíže
  • akutní stresové stavy
  • proběhlé závažnější onemocnění nebo operace (odstup minimálně 6 týdnů)

Pokud je u dospělého člověka hladina glukózy v krvi nalačno vyšší než hodnota 7 mmol/l, vyšetření oGTT se již neprovádí, protože by pro vyšetřovaného bylo zbytečnou zátěží. To samé platí také v případě těhotných žen, u nichž hladina glukózy v krvi nalačno přesáhne hodnotu 5,1 mmol/l.

oGTT v těhotenství

Provádění orálního glukózového tolerančního testu u těhotných žen vychází z doporučení České diabetologické společnost (ČDS) a České společnosti klinické biochemie (ČSKB), jejichž stanovisko je v souladu s protokolem vydaným Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Konkrétní doporučení k provedení tohoto vyšetření přitom vydává gynekolog.

U těhotných žen se oGTT používá pro včasné odhalení gestačního diabetu, což je onemocnění, které může způsobit řadu komplikací matce i jejímu nenarozenému dítěti. Patří sem například vysoký krevní tlak matky, preeklampsie, vyšší porodní váha dítěte, různé vývojové poruchy nebo dokonce smrt plodu v posledních týdnech těhotenství.

Na základě rozhodnutí ošetřujícího lékaře se v rámci předporodní péče oGTT provádí obvykle ve druhém trimestru (typicky mezi 24. a 28. týdnem gravidity). Existují ale i výjimky, kdy je nutné toto vyšetření provést již v prvním trimestru (mezi 10. a 14. týdnem těhotenství), protože nastávající maminky jsou považovány za rizikové.

Indikací k dřívějšímu provedení oGTT může být:

  • obezita,
  • věk nad 30 let,
  • opakované potraty,
  • výskyt cukrovky v rodinné anamnéze,
  • porod dítěte s hmotností vyšší než 4000 gramů,
  • těhotenská cukrovka během předchozí gravidity,
  • přítomnost cukru v moči (glykosurie),
  • porod mrtvého plodu v dřívějším těhotenství,
  • hypertenze či preeklampsie při předchozí graviditě.

U žen s vysokým rizikem či výsledkem screeningového oGTT na horní hranici normy se pak může vyšetření opakovat ještě ve 32. týdnu těhotenství (nebo později), což platí i pro situace, kdy lékař pojme podezření, že se gestační diabetes rozvinul až po 28. týdnu těhotenství.

Jak se na oGTT připravit?

Jeden až tři dny před vyšetřením by člověk neměl svůj jídelníček nijak závratně měnit. Nejlepší je tedy konzumovat běžnou stravu, bez omezení příjmu cukrů a provozovat přiměřenou fyzickou aktivitu.

Minimálně po dobu 24 hodin před samotným vyšetřením je nutné vyhnout se konzumaci alkoholických nápojů (včetně piva a vína).

K vyšetření je nutné se dostavit nalačno, tedy alespoň 8-12 hodin před testem by neměl nic jíst. Pití je samozřejmě povoleno, ale doporučuje se volit pouze neslazené tekutiny (neslazený čaj nebo čistou vodu).

Před oGTT vyšetřením ani v jeho průběhu pacient nesmí kouřit, přičemž v tomto případě platí stejné intervaly jako u lačnění.

Po dohodě s lékařem je také možné vynechat ráno v den testu běžně užívané léky. Například medikamenty s antiinzulinovým účinkem je možné podat až po dokončení oGTT testu.

Orální glukózový toleranční test se provádí ráno ve specializované laboratoři a zabere minimálně dvě hodiny, s čímž by měl vyšetřovaný dopředu počítat (zařídit si v práci volno, vzít si s sebou něco na čtení). 

Jak se provádí oGTT?

Pacientovi se nejprve nalačno odebere krev z loketní žíly. 

Poté následuje podání zátěžové dávky cukru (jedná se o 75 gramů glukózy), kterou vyšetřovaný vypije ve formě sladkého nápoje. Nejčastěji se jedná o čaj, přičemž 250-350 ml roztoku by měl pacient zkonzumovat během 5-10 minut. Po dobu celého vyšetření je nutné zachovávat tělesný klid (setrvat vsedě nebo vleže), nejíst, nekouřit a vypít maximálně 250 ml vody.

U těhotných žen se pak další dva žilní odběry provádí vždy po 60 a 120 minutách od chvíle, kdy pacientka vypila sladký roztok. U ostatních pacientů stačí odebrat krev pouze 2 hodiny po zátěži, čímž je orální glukózový toleranční test ukončen. V odebraných vzorcích následně lékaři stanoví hladinu glukózy (krevního cukru).

Kromě výše uvedeného způsobu oGTT se může provádět ještě podrobnější tzv. glykemická křivka, kdy se krev odebírá vícekrát, zpravidla ve 30 minutových intervalech.

Výsledky oGTT

U zdravých osob se hodnoty glykémie nalačno pohybují pod 5,6 mmol/l a ve 120. minutě při orálním glukózovém tolerančním testu poté bývají nižší než 7,8 mmol/l.

Zvýšená glykémie nalačno je pak charakterizována hodnotami 5,6-6,9 mmol/l, což svědčí o prediabetu, přičemž porušená glukózová tolerance se vyznačuje glykémií ve 120. minutě oGTT, která dosahuje hodnot 7,8-11,0 mmol/l.

Že se člověk opravdu potýká s cukrovkou, je pak možné odhalit pomocí těchto kritérií:

  • glykémie nalačno > 7,0 mmol/l
nebo
  • náhodná glykémie > 11,1 mmol/l
nebo
  • glykémie > 11,1 mmol/l ve 120. minutě oGTT

společně s klasickými klinickými příznaky (žízeň, polyurie, hubnutí bez příčiny).

Ačkoliv je způsob provádění testu oGTT v těhotenství stejný jako v případě jiných pacientů, hodnocení se liší. Má-li těhotná žena glykémii nalačno (po 8hodinovém lačnění) opakovaně vyšší než 5,1 mmol/l, lékař diagnostikuje gestační diabetes a není nutné vůbec oGTT podstupovat. Pokud je však první výsledek vyšší než 5,1 mmol/l a druhý naopak nižší, vyšetření se standardně provádí.

Pro těhotenskou cukrovku pak svědčí tyto hodnoty:

  • glykémie v 60. minutě oGTT ≥ 10,0 mmol/l,
  • glykémie ve 120. minutě oGTT ≥ 8,5 mmol/l.

Ať už lékař zaznamená takto zvýšené hodnoty u odběru krve v 60. minutě, nebo až u odběru ve 120. minutě, vždy svědčí o přítomnosti gestačního diabetu. Kromě toho pak může být u těhotných žen zachycen také zjevný diabetes mellitus, jenž splňuje diagnostická kritéria cukrovky platná pro všeobecnou populaci – tedy glykémie nalačno ≥ 7,0 mmol/l nebo ve 120. minutě oGTT ≥ 11,1 mmol/l. Tento stav pak zpravidla přetrvává také po šestinedělí. 

Rizika a možné komplikace

Po vypití nápoje se může vzácně dostavit pocit nevolnosti, zvracení nebo průjem. V případě jakýchkoliv potíží ihned uvědomte zdravotnický personál.

Po skončení vyšetření setrvat ještě hodinu v čekárně vzhledem k možnému riziku kolapsového stavu v důsledku poklesu hladiny krevního cukru. Je vhodné mít s sebou svačinu, kterou po skončení posledního žilního odběru sníte.

Nápoj obsahuje kyselinu citrónovou, jste-li alergik, sdělte tuto informaci zdravotnickému personálu před provedením vyšetření.

Máte-li epilepsii, sdělte tuto informaci zdravotnickému personálu před provedením vyšetření.

Zdroj: ikem.cz, cukrovka.cz, bulovka.cz, ftn.cz


Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Sekundární prevence v prenatální péči

Sekundární prevencí nazýváme soubor prenatálních vyšetření, jejíž cílem je zjistit, zda se plod vyvíjí správně. Tato informace je důležití jak pro rodiče, tak i pro lékaře, kteří se budou po porodu o dítě starat.

Dědičné poruchy a vrozené vývojové vady

Downův syndrom, Turnerův syndrom, poškození plodu zarděnkami, nebo některými léky užívanými v těhotenství - to všechno jsou choroby, které řadíme mezi dědičné poruchy a vrozené vývojové vady.

Pajizévky (strie) v těhotenství

Jelikož jsem si během těhotenství pravidelně natírala mastí břicho, po porodu nemám na břichu pajizévky (strie), takže jsem na ně celkem pyšná. Problém jsou ale moje prsa, která se mi hodně zvětšila a vytvořili se mi pajizévky, které mi zůstaly i po skončení kojení. Jakou kosmetiku mám použít na dekolt a prsa, aby byla kůže pevnější a alespoň trochu se mi zlepšily pajizévky?

Prenatální diagnostika

Tři až pět dětí ze sta se rodí s vrozenou vývojovou vadou. Většinou se jedná o děti mladých a zdravých nepříbuzných rodičů bez jakékoliv zátěže v rodině.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce