Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Parkinsonova choroba - pohyb a fyzická zátěž pomáhají zpomalit rozvoj nemoci

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 12093x )

Parkinsonovu chorobu jako první v roce 1817 popsal britský lékař a chirurg James Parkinson. Doposud je nevyléčitelným onemocněním centrální nervové soustavy, které přímo souvisí s úbytkem nervových buněk produkujících dopamin. Důvodem je degenerace neuronů v jádrech mozkového kmene vedoucí k nedostatku dopaminu v bazálních gangliích, tedy v motorických okruzích mozku. „Jeho nedostatek způsobuje, že pacient postupně přestává kontrolovat svoje pohyby, což se navenek projevuje zpomalením a zmenšením rozsahu pohybů, svalovou ztuhlostí, ohnutým držením těla a případně třesem nebo jinými mimovolnými pohyby,“ vysvětluje MUDr. Petr Dušek z Neurologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. LF UK.

shutterstock.com

Již tradičně se 11. dubna, v den výročí narození britského lékaře a chirurga Jamese Parkinsona, koná Světový den Parkinsonovy nemoci. Podle odhadů jí v České republice trpí 14 až 16 tisíc osob. Každoročně navíc lékaři diagnostikují 1000 a 1500 nových pacientů. Parkinsonova choroba je dosud nevyléčitelným onemocněním, lékaři však dokáží cílenou léčbou potlačit příznaky nemoci a pomocí rehabilitačního cvičení i zpomalit její rozvoj. Parkinsonovou chorobou trpěli například papež Jan Pavel II., malíř Salvador Dalí nebo boxer Muhammad Ali.

K rizikovým faktorům vzniku nemoci patří dědičné predispozice

Principy a mechanismy neurodegenerace, která stojí také za vznikem Parkinsonovy choroby, se vědci snaží teprve pochopit. Jisté ale je, že k rizikovým faktorům patří dědičné predispozice. V současnosti je identifikováno přibližně 15 genů, jejichž mutace způsobí rozvoj Parkinsonovy choroby nebo výrazně zvyšuje riziko jejího vzniku.

Předpokládá se, že asi u 10 % nemocných je dědičná predispozice jedním z hlavních důvodů rozvoje nemoci.

Je známo, že genetická predispozice může být přítomna u pacientů s rozvojem Parkinsonovy choroby v mladším věku,“ říká MUDr. Dušek a upřesňuje: „U více než 20 % pacientů, u nichž choroba propukne před 40. rokem věku, nacházíme mutaci v jednom z genů, o nichž se ví, že jsou asociovány s Parkinsonovou chorobou. Naopak u nemocných s rozvojem klinických příznaků po padesátce většinou tyto mutace genů nenacházíme.“ Dalším faktorem urychlujícím neurodegeneraci jsou toxické látky z prostředí, které selektivně ničí buňky produkující dopamin.

Choroba postihuje nejčastěji osoby ve věku 50 až 60 let, ale každoročně tuto diagnózu vyslechne i několik třicátníků.

Diagnostikovat toto zákeřné onemocnění není někdy vůbec snadné, protože jeho počáteční projevy mohou být velmi nespecifické,“ dodává MUDr. Dušek.

Čtěte také: Nenápadné projevy Parkinsonovy choroby: třes, záškuby nohou, ztuhlá záda

Strategie léčby se řídí věkem pacienta, ovlivnit degeneraci mozku se ale zatím nedaří

Léčba nemoci spočívá v potlačení příznaků nemoci pomocí podávání léků nahrazujících dopamin. Strategie léčby se řídí věkem pacienta, klinickými projevy a funkčním postižením. Jiné potřeby mají mladší nemocní, odlišná strategie se volí u starších osob s nejrůznějšími pozdními komplikacemi.

„Základním lékem, který se používá už téměř 50 let a dosud je považován za nejúčinnější, je levodopa, tedy látka, z níž vzniká chemickou přeměnou dopamin v mozkových buňkách. Dále existuje celá řada novějších léků, především agonistů dopaminu, tedy látek stimulujících příslušné receptory. Žádný nový lék, který by zastavil rozvoj Parkinsonovy nemoci, dosud k dispozici není, ale na vývoji takových látek a léčebných postupů se usilovně pracuje“ říká prof. MUDr. Evžen Růžička, DrSc., přednosta Neurologické kliniky VFN v Praze a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Čtěte také: Neurostimulace pomůže i od bolesti, na kterou nic nezabralo

Pohyb a fyzická zátěž pomáhají zpomalit rozvoj nemoci

Ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze v současné době neurologové a fyzioterapeuti připravují pro pacienty s Parkinsonovou chorobou zavedení nového modelu organizace péče, který vymysleli jejich holandští kolegové.

„U pacientů s Parkinsonovou chorobou je velmi důležité, aby se hýbali. Vhodná fyzická zátěž pomáhá zmírnit příznaky nemoci a dle některých výzkumů dokáže zpomalit její průběh,“ vysvětluje Mgr. Ota Gál, fyzioterapeut z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Rehabilitační postupy se liší podle fáze onemocnění, v níž se pacient nachází.
„Ze studií vyplývá, že u lidí s počínající chorobou lze její rozvoj výrazně zpomalit cvičením. To nemusí být nijak speciální. Trénink ale musí mít dost vysokou intenzitu,“ vysvětluje metodu Mgr. Gál. Pacient se musí zapotit a zadýchat, proto se doporučuje šlapání na rotopedu, veslování, nebo posilování. Podle lékařů jakékoli cvičení může zpomalit degeneraci nervových buněk. „Pacientům říkáme: pokud chcete zpomalit rozvoj nemoci, choďte, jezděte na kole, cvičte, tančete,“ doplňuje prof. Růžička.

Rehabilitace se výrazně liší u pacientů s pokročilou fází nemoci. Zde se fyzioterapeuti soustřeďují zejména na to, aby naučili pacienty čelit nepříjemným situacím, do kterých se kvůli nemoci mohou dostat.
„Typicky stresová situace pro ně nastane ve chvíli, kdy chtějí vystoupit například z tramvaje a dostanou takzvaný freezing. Zamrznou a nemohou se rozejít,“ udává příklad Mgr. Gál. Většina pacientů pak reaguje na vnější sluchový, nebo zrakový podnět. Například jim jejich partner může nastavit nohu, kterou pak může nemocný překročit.
„Tím, že pacient uvidí překážku, mozek automaticky změní motorický program, a tím nastartuje pohyb, který se před tím zasekl,“ popisuje prof. Růžička pochody mozku.

11. dubna je Světový den Parkinsonovy choroby

„Jezděte na kole, cvičte, tančete!“ radí odborníci z VFN v Praze

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Docent Jan Roth: Pohled na Parkinsonovu nemoc dostal v posledních letech nový směr

Trpíte chronickou zácpou, nejste zrovna přeborníci v určování vůní, máte opravdu neklidný spánek a cigarety, káva a čaj vám nic neříkají? Podle vědeckých studií byste mohli onemocnět Parkinsonovou chorobou o něco pravděpodobněji, než ostatní. „Víme o této chorobě rozhodně víc, než před pětadvaceti lety, kdy jsem se na ni specializoval, ale to proč lidé onemocní, na to odpověď stále chybí,“ říká v rozhovoru Doc. MUDr. Jan Roth, CSc., vedoucí Centra extrapyramidových onemocnění Neurologické kliniky VFN Praha.

Metoda mozkové stimulace pomáhá léčit Parkinsonovu chorobu

V péči o nemocné s Parkinsonovou chorobou se uplatňuje metoda hluboké mozkové stimulace. Při použití této metody pacientovi neupevňují na hlavu nepříjemně stahující titanový rám, ale nahrazují jej pouze několika drobnými šrouby. Moderní přístup je pro nemocné šetrnější a zaručuje jim větší komfort během operace.

Rehabilitace pomáhá při léčbě Parkinsonovy choroby

Parkinsonova nemoc je chronické progresivní onemocnění nervové soustavy, které se projevuje typickou poruchou hybnosti. Zásadním způsobem ovlivňuje život nejen pacienta samotného, ale i celé jeho rodiny. Vede velmi často k invalidizaci pacienta a k jeho společenské izolaci. Toto závažné onemocnění připomíná každoročně Světový den Parkinsonovy nemoci, který letos připadá na 11. dubna.

Parkinsonova nemoc - pokroky v neurologické péči

V roce 1817 definoval James Parkinson příznaky choroby, která dodnes nese jeho jméno. Celosvětově je vynakládáno značné úsilí na zjištění příčin vzniku a hledání léčby této doposud nevyléčitelné nemoci. V ČR trpí Parkinsonovou nemocí (PN) přibližně kolem 15 tisíc lidí.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce