Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Metoda mozkové stimulace pomáhá léčit Parkinsonovu chorobu

( Fakultní nemocnice Olomouc | přečteno: 9363x )

V péči o nemocné s Parkinsonovou chorobou se uplatňuje metoda hluboké mozkové stimulace. Při použití této metody pacientovi neupevňují na hlavu nepříjemně stahující titanový rám, ale nahrazují jej pouze několika drobnými šrouby. Moderní přístup je pro nemocné šetrnější a zaručuje jim větší komfort během operace.

Fakultní nemocnice Olomouc

Metoda hluboké mozkové stimulace se používá v léčbě pacientů, u nichž už na zmírnění projevů neurodegenerativního onemocnění nestačí standardně užívané léky. „Tam, kde je stereotaktická chirurgická léčba správně předepsána, nastává zlepšení po provedeném výkonu a zahájení stimulace velmi výrazně, jakoby mávnutím kouzelného proutku. Pacienta jeho nemoci nezbavíme, vyléčit ji současná medicína bohužel neumí. Dokážeme ale odstranit invalidizující projevy pokročilého onemocnění a můžeme tak výrazně zlepšit kvalitu jeho života,“ popisuje prof. MUDr. Petr Kaňovský, CSc., přednosta Neurologické kliniky FN Olomouc.

Čtěte také: Neurostimulace pomůže od bolesti, na kterou nic nezabralo

Metodu hluboké mozkové stimulace používají olomoučtí specialisté od roku 2008, v celé České republice fungují pouze tři centra (VFN Praha, FN u sv. Anny v Brně a FN Olomouc), kde jsou pacienti tímto moderním způsobem léčeni. Při dosud používaném stereotaktickém chirurgickém výkonu byl pacientovi nejprve na hlavu pomocí čtyř šroubů ukotvených v lebeční kosti upevněn takzvaný stereotaktický rám z titanu. S jeho pomocí v kombinaci s moderními zobrazovacími metodami a špičkovou navigační technikou dokáže chirurg s přesností na desetiny milimetru umístit do mozku speciální elektrody. Ty jsou potom spojovacími vodiči vedenými pod kůží napojeny na stimulátor vložený chirurgicky do podkožní kapsy pod klíční kostí. Celé zařízení funguje velmi podobně jako kardiostimulátor.

Operace, při níže se do mozku pacienta zavádějí elektrody pro hlubokou mozkovou stimulaci

„Slabé elektrické impulsy stimulují mozková jádra a zmírňují projevy onemocnění, k nimž patří především neovladatelný třes končetin, zpomalené nekoordinované pohyby, svalová ztuhlost a podobně. Operaci pacient podstupuje při vědomí, spolupracují tu neurochirurgové s neurology, podle reakcí nemocného si ověřujeme optimální umístění a maximální funkčnost elektrod,“ konstatuje MUDr. Pavel Otruba, MBA, primář Neurologické kliniky FNOL a vedoucí lékař Neuromodulační laboratoře.

Olomoučtí specialisté metodou hluboké mozkové stimulace pomáhají přibližně dvaceti pacientům ročně. Jedná se o nemocné trpící Parkinsonovou chorobou nebo dystonií, což jsou rovněž onemocnění projevující se poruchami řízení pohybu. „Potlačení nepříjemných projevů nemoci bylo dosud u těchto našich pacientů velmi výrazné, jejich stav se v průměru zlepšil o sedmdesát procent,“ vypočítává primář Otruba.

Olomoučtí odborníci operovali devětapadesátiletého muže trpícího pokročilou Parkinsonovou nemocí. Namísto stereotaktického rámu použili jen šest drobných šroubků zavedených v místním znecitlivění do lebeční kosti. „Pro pacienta je tato metoda šetrnější a přináší mu větší komfort i tím, že operaci i její přípravu zvládneme v kratším čase. Navíc zavedení šroubků a všechna přípravná vyšetření (magnetická rezonance, počítačový tomograf) provádíme už den předem, takže v den operace už je pacient více v klidu,“ říká odb. as. MUDr. David Krahulík, Ph.D., zástupce přednosty pro vědu a výuku Neurochirurgické kliniky FN Olomouc, který tuto operaci s použitím nového přístupu provedl. Olomoučtí lékaři získali na novou metodu certifikát v italském Udine, v ČR ani východní Evropě ji zatím nikdo před nimi nepoužil.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Parkinsonismus

Parkinsonismus je označení příznakového komplexu složeného z akinézy (pohybová chudost), rigidity (zvýšené svalové napětí) a tremoru (třes).

Syndrom karpálního tunelu

Jedná se o onemocnění středového nervu ruky (lat. nervus medianus), způsobené jeho stištěním v oblasti zápěstí. Zde se nachází tzv. karpální tunel. což je anatomická struktura, ohraničená zpředu příčným karpálním vazem a ze zadní strany zápěstími kůstkami. Skrze tento tunel prochází celkem devět šlach ohýbačů prstů a palce a spolu s nimi i středový nerv.

Akatizie, neboli syndrom neklidných nohou

Akatizie, nebo též restless legs syndrom, česky syndrom neklidných nohou, je charakterizována nepříjemnými pocity v nohou -mravenčením, pálením, svěděním- které pacienta velice obtěžují a nutí ho pohybovat nohama, chodit, nenechají ho v klidu. Objevují se nejčastěji při usínání, ale i v jiných situacích.

Diabetická neuropatie

Diabetická neuropatie zahrnuje postižení nervů u diabetiků, jde o jednu z tzv. pozdních komplikací diabetu mellitu. Přitom mohou být postiženy nervy motorické, zodpovědné za svalovou činnost, nervy senzitivní, které umožňují vnímání např. tepla, a nervů, vedoucích k různým tělním orgánům.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce