Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Lze zavést stent do mozkové cévy?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 14733x )

Ti, kteří znají "stent" z oblasti léčby zúžených srdečních tepen, jistě nebudou překvapeni odpovědí.

shutterstock.com

Ano, existují speciální stenty, které jsou určeny pro zavádění do mozkových cév. Tento zákrok vyžaduje dokonalou znalost anatomie prokrvení mozku a velkou zkušenost lékaře, specialisty v oboru cévní neurochirurgie. Veškeré nástroje k tomu určené jsou velmi jemné a dosahují až mikroskopických rozměrů. Mikrokatétry a mikrovodiče, s jejichž pomocí se intrakraniální (nitrolební) stenty zavádějí, musí totiž projít i těmi nejtenčími mozkovými cévami.

ENTERPRISE je unikátní intrakraniální stent, který byl vyvinut speciálně pro řešení mozkových aneuryzmat neboli cévních výdutí. To, že se jmenuje stejně jako první americký raketoplán, postavený v roce 1977 pro NASA, není náhodou. Raketoplán Enterprise byl určen k prověření systému přepravy raketoplánů v atmosféře. Američané ho proto posadili na speciálně upravené letadlo Boeing 747. Oba stroje tak letěly na místo určení najednou, poháněny pouze motorem letadla.

Stent Enterprise je stejným způsobem předmontován na vlastním zaváděcím systému, který výrazně usnadňuje jeho zavádění k místu výduti. Další unikátností je možnost repozice stentu, kdy v případě potřeby lze stáhnout stent zpět do zaváděcího systému i při rozvinutí až do 70% délky stentu. Enterprise se používá v situacích, kdy nelze provést prostou embolizaci neboli vyplnění cévní výduti pomocí kovových spirálek. Tedy např. v situaci, kdy má aneuryzma široký krček a spirálky by tak měly uvnitř výduti nestabilní pozici či dokonce přečnívaly do mateřské tepny. Stent se zavede tak, aby svým průběhem kopíroval tepnu, postiženou aneuryzmatem. Enterprise je tvořen jemnou kovovou síťkou, jejímiž oky se do aneuryzmatu zavedou jemné platinové spirálky. Ty vyplní aneuryzma a zabrání dalšímu toku krve do výduti. Současně jsou velmi dobře fixovány díky kovové síťce stentu. Komunikace mezi cévou a aneuryzmatem se tak definitivně přeruší.

Intrakraniální remodelační stent představuje novou možnost pro léčebnou embolizaci, kdy prosté vyplnění aneuryzmatu spirálkami není z anatomických důvodů možné.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Misha80

Co to vlastně znamená embolie, embolizace? Nikde jsem to na ordinaci.cz nenašla.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Dotaz na angiografii

Manžel má 100% uzávěr levé krční tepny, druhá má průchodnost 30%. Při angiografii se dozvěděl, že se stoprocentním uzávěrem se nedá již nic dělat. Skutečně neexistují léky na uvolnění a zprůchodnění nebo například chirurgická cesta (angioplastika)? Trpí zároveň vysokým TK a nadváhou. Moc děkuji za informaci. M.Diartová

Dotaz na aterosklerozu

Potřebovala bych zjistit něco o Ateroskleroze a jejich rizikových faktorech?

Ateroskleróza

Ve většině civilizovaných zemích je ateroskleróza nejčastější příčinou úmrtí.

Perkutální transluminální angioplastika

Perkutální transluminální angioplastika je moderní a elegantní technika, která umožňuje zobrazit a zároveň léčit věnčité tepny Vašeho srdce. Pomocí této metody může lékař nalézt nemocnou oblast ve Vašem srdci a vzápětí ji i léčebně ovlivnit.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce