Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Nová operace ochrání mozek před mrtvicí

( Nemocnice České Budějovice, a.s. | přečteno: 12597x )

Mozková mrtvice většinou udeří zcela bez varování. Třetina z postižených zemře a dalších třicet procent se musí do smrti potýkat s vážnými následky. I proto potěší informace, že nově se dá mrtvici předejít operací, která zaručí prokrvení mozku.

shutterstock.com

Cévní mozková příhoda, někdy zvaná mozkový infarkt či iktus, je po infarktu myokardu a nádorových onemocněních třetí nejzávažnější příčinou úmrtí obyvatel vyspělého světa. Jen v České republice v loňském roce onemocnělo cévní mozkovou příhodou zhruba 30 tisíc lidí, z toho třicet procent zemřelo a třicet procent se potýká s nepříjemnými následky – částečné či úplné ochrnutí, poruchy řeči a podobně.

Nejčastější příčinou mozkového infarktu je civilizační nemoc zvaná ateroskleróza. Cévy postižené aterosklerózou bychom mohli přirovnat k zrezivělému potrubí, ve kterém se nečistoty v podobě aterosklerotických plátů ukládají na vnitřní stěny cévy a – jako rez či vodní kámen - zabraňují tak průtoku krve. Lví podíl na vzniku aterosklerózy má kouření, nadváha, vysoký krevní tlak, cukrovka, vysoká hladina choresterolu v krvi a nadměrná konzumace alkoholu.

Prevenci mozkových mrtvic zajišťuje cévní program, jehož součástí jsou operace na cévách zásobující mozek a dále cévní spojky, která zlepšují prokrvení mozku.

Neurochirurgické oddělení Nemocnice České Budějovice, a.s. patří mezi přední pracoviště v zemi, která intenzivně rozvíjí program operativní prevence cévní ischemie, tedy takzvaných cévních mozkových příhod neboli mozkové mrtvice. Po zhruba roce postupných příprav a testů nyní navíc zdejší lékaři začali už zcela rutinně používat jako první v České republice novou metodu, která podstatně zlepšuje kvalitu péče o pacienty s mozkovou ischemií.

Jejím základem je výzkum vědců z kliniky v Chicagu. „Tato metoda kombinuje přesnější vyhodnocení předoperačních a pooperačních vyšetření spolu s měřením aktuálního průtoku krve v cévách při operacích, zajišťuje maximální bezpečnost chirurgických zákroků,“ uvedl MUDr. Jiří Fiedler, Ph.D. z Neurochirurgického oddělení Nemocnice České Budějovice, a.s.

Čtěte také: Třicet minut cvičení za týden sníží riziko mozkov mrtvice

Neurochirurgové se snaží zachovat kvalitní prokrvení mozku. Mohou napodobit práci kardiochirurgů, kteří vytvoří bypass srdce a překlenout tepny, kterým hrozí ucpání nebo už ucpané jsou. Nová operační metoda je technicky velmi náročná. Chirurgové sešívají za pomoci speciálních mikroskopů cévy, které mají průměr jednoho milimetru, deseti až dvanácti ručně šitými stehy. Šicí materiál přitom není pouhým okem viditelný.

„Tepna, která původně zásobuje krví kůži, podkoží a svalstvo obličeje, se uvolní a po otevření lebky našije na tepnu na povrchu mozku. Takto se zajistí zvýšení průtoku krve v mozku. Během operace se dokážeme přesvědčit o správné funkci bypassu a tedy úspěšnosti operace. Výhodou také je, že kromě přesného měření průtoku v bypassu dokáže předpovědět jeho dlouhodobou průchodnost. Podobně lze metodu použít při řešení mozkových výdutí a zajistit tak maximální možnou bezpečnost optativy,“ poznamenal zástupce primáře Neurochirurgického oddělení Nemocnice České Budějovice, a.s. MUDr. Vladimír Přibáň, Ph.D.

Zdůraznil, že nedílnou součástí nové metody je už zdokonalené vyhodnocování předoperačních vyšetření. Ze sta vyšetřených pacientů se totiž pro novou metodu operace hodí v průměru deset z nich. Jsou to však právě ti, kteří by ještě před několika lety neměli šanci přežít. Posouzení vhodnosti operací u těchto pacientů vyžaduje pečlivé vyšetření pomocí moderních technologií jako je magnetická rezonance, CT a transkraniální doppler. Pokud se zjistí, že riziko mrtvice je vysoké, pak je provedena operace - bypass.

Čtěte také: Rehabilitace po mrtvici, rychlost rozhodne

Jen v rámci chirurgické prevence ischemické příhody mozkové provedou českobudějovičtí lékaři ročně zhruba 200 chirurgických zákroků. Vedle zmíněných bypassů cirka 50 stentů, rozšiřujících zúžené cévy přivádějící krev do mozku a přibližně 120 karotických endarterektomií.

 

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Centrální mozková příhoda

Prodělal jsem CMP .RES:Uzávěr A basilaris nad odstupy Aa cerebelli sup.sycení ACP oboustranně z karotického povodí přes zadní komunikanty.Uzávěr CI úseku A vertebralis 1.dx.Je možno tuto diagnosu vyřešit chirurgicky? Jaké jsou další možnosti léčby ,mimo používání léku "PLAVIX".

Mozková příhoda

Několikaminutové znehybnění spojené s poruchou řečijsem měl před tím,než byl zjištěn uzávěr a .basilaris.Stalo se mi to v noci ,syn mě odvezl do nemocnice a tam jsem asi po cca 2 hodinách měl stejnou CMP.Asi za 5 dnů mi byla provedeno na angiolince vyšetření kde mi byl zjištěn výše uvedený uzávěr.Od této doby jsem do dnešního dne CMP neměl.Od r.1999(podzim) jsem chodil na vyšetření k neurologovi protože jsem míval pocity nejistoty (hlava , chůze).Ten mě poslal na sono karotid,kde mi bylo zjištěno zůžení cévy.Jestli toto vyšetření ukazovalo zůžení cévy a následně uzávěr a.basilaris,nebo zůženou karotidu na pravé straně ,to nevím .Naposledy jsem byl na sonu karotid asi v 4/2002 a bylo mi řečeno , že výsledek je stejný jako minulé vyšetření(že se to nezměnilo,je to stejné) Oxiphillin neužívám,nevím jaký postup použít(mimo přivolání sanity a to určitě v každém případě)jaké léky užít na zmírnění nebo možná zastavení nastávající CMP. Děkuji a přeji mnoho úspěchů v životě a v povolání.Velmi jste mi pomohla. Bsonek ivo

Mozkové mrtvice se na začátku špatně poznává

Pocit přeleželé ruky. Třeba i tak se mohou projevit první příznaky mozkové mrtvice. Mnoho lidí je podceňuje.

Aktivní prevence vzniku aterosklerózy

Jedním z mechanizmů, vedoucích ke vzniku aterosklerózy, je nedostatek látek, odstraňujících volné radikály uvnitř cév.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce