Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Patní ostruha - léčba vyžaduje trpělivost

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 10501x )

Patní ostruha patří mezi poměrně častá onemocnění dolních končetin. Projevuje se bodavou bolestí paty nejen po velké fyzické zátěži ale i po období odpočinku. Pata může být bolestivá i na dotek, oteklá či zabarvená do červena. Jedná se o velmi nepříjemnou záležitost, při jejíž léčbě je zapotřebí trpělivost.

shutterstock.com

Patní ostruha je degenerativní, zánětlivé onemocnění, které vzniká jako následek dlouhodobého přetěžování plosek nohou dlouhodobým stáním, nošením nevhodné obuvi či vadným postavením nohy. Může se rovněž jednat o stav po úraze nebo o jeden z projevů systémového onemocnění jako je revmatoidní artritida. Svou roli sehrává i nadváha a dědičnost. Výrůstek na patní kosti připomíná jakýsi malý vápenatý krápník, jenž roste dovnitř. Člověk, který se s ostruhou potýká, tak čelí při každém kroku nesnesitelné bolesti, jako by došlapoval na malou jehličku. 

Jak vzniká patní ostruha

Ostruha patní kosti vzniká při přetížení vazivového aparátu v oblasti úponů na patní kosti. Pokud k něčemu takovému dojde, tkáň není dostatečně okysličována, je omezen přítok živin a také odvod odpadních látek z postižené oblasti. Na místě se projeví tzv. ischemický zánět, který je známý také pod názvem plantární fasciitida nebo zánět chodidlové povázky.

Jestliže faktory, které vyvolávají zánět vazivového obalu svalů, působí trvale, organismus se s tímto problémem snaží vypořádat. V postiženém místě se proto pomalu začne rozvíjet proces kalcifikace a vytvoří se kostěný výběžek známý jako patní ostruha.

Příčiny vzniku patní ostruhy

  • Dlouhodobá či opakovaná zátěž nohy (chůze po tvrdém terénu, běh…)
  • Deformity nohy (ploché nohy v podélné ose, propad příčné klenby…)
  • Nevhodná obuv (nevhodný tvar stélky, příliš tvrdá stélka, úzká špička…)
  • Úrazy chodidla, paty nebo Achillovy šlachy
  • Revmatická onemocnění

Příznaky ostruhy patní kosti

K nejčastějším příznakům ostruhy patní kosti patří bodavá bolestivost v patní krajině, která se objevuje při nášlapu a mnohdy i při pouhém doteku paty a je lokalizována vprostřed paty, může vystřelovat do plosky. Dále se může objevit zarudnutí paty, otok a později i různé nárůstky v oblasti úponu Achillovy šlachy.

Mezi hlavní příznaky patní ostruhy patří:

  • Bodavá bolest paty při zátěži či na dotek
  • Bolest při chůzi nebo při došlapu
  • Vystřelování bolesti do celého chodidla
  • Vystřelování bolesti po Achillově šlaše do lýtka
  • Zarudnutí
  • Mírné otoky
Někdo však může mít patní ostruhu a nečiní mu žádné obtíže, pak se na tento problém přijde zpravidla náhodně při rentgenu z důvodu jiného zdravotního problému.

Diagnostika patní ostruhy

Pokud pacient začne pociťovat některé z výše popsaných příznaků, je dobré vyhledat ošetřujícího lékaře, který může pomocí vyšetření vyloučit další možné příčiny bolestí paty, jako je například úraz, zánět kosti, artróza v oblasti hlezna, osteoporóza nebo i nádor. Přítomnost patní ostruhy pomůže odhalit diagnostický ultrazvuk nebo rentgenové vyšetření.

Léčba patní ostruhy

Jelikož za vznik patních ostruh i přítomnost neustále se zhoršujících bolestí může být zodpovědná velká zátěž a nevhodná obuv, v první řadě je nutné zaměřit se na odlehčení paty. Ke snížení zátěže slouží třeba korekční latexové podpatěnky nebo speciální gelové podpatěnky pro patní ostruhu. Pomoci může také zdravotní obuv nebo změna výšky podpatku, čímž se změní směr zátěže úponů na patní kosti. Vhodné je také snížení tělesné hmotnosti a s tím svázaná úpravu životního stylu a životosprávy.

Úlevu od bolesti mohou přinést také speciální gely nebo masti na tlumení bolesti a zánětu, které obsahují protizánětlivé látky, zapařovací obklady, tejpování patní ostruhy nebo třeba obstřik patní ostruhy v podobě lokální aplikace kortikoidů či anestetik. Tyto metody ovšem často zabírají pouze krátkodobě a není možné je aplikovat často, neboť mají výrazné vedlejší účinky.

K dispozici je v současné době také fyzikální terapie, jako je například:

  • Radioterapie – léčba nízkou protizánětlivou dávkou rentgenového záření
  • Léčba patní ostruhy laserem
  • Léčba terapeutickým ultrazvukem
  • Magnetoterapie

Léčba patní ostruhy rázovou vlnou

Velmi oblíbenou a moderní metodou je léčba rázovou vlnou, která vykazuje značnou úspěšnost a dlouhodobý efekt. Jedná se o poměrně silnou a zároveň neinvazivní léčebnou metodu, která má dva různé druhy. Radiální rázová vlna nepůsobí na samotnou ostruhu, ale spíše na povrchu kůže, kde uvolňuje měkké tkáně. Fokusovaná rázová vlna působí intenzivně přímo na patní ostruhu, eliminuje zánět a přináší úlevu od bolesti. Tuto léčbu si však budete muset sami zaplatit, jelikož ji nehradí pojišťovna.

Léčba patních ostruh ozařováním není pro každého

Léčba zářením na nenádorové indikace bývá doporučována až jako léčba poslední volby nebo až po vyčerpávání jiných léčebných metod. To znamená například ultrazvukem, magnetoterapie nebo léčba obstřiky. Je potřeba zvážit, jestli to opravdu je nejvhodnější metoda léčby, a to především u mladých pacientů, u žen, u kterých nelze vyloučit těhotenství a při ozařování na lokalizaci, která je nějakým jiným způsobem poškozena, například předchozím poleptáním nebo po omrzlině. U ozařování těchto nenádorových onemocnění jsou aplikované dávky záření sice významně nižší než u ozařování onkologicky nemocných, ale samozřejmě i ty nízké dávky můžou mít nějaké nežádoucí účinky. Nicméně léčba zářením konkrétně na patní ostruhu je poměrně efektivní metodou, která může zbavit pacienta bolestí, zabírá to zhruba u tří čtvrtin pacientů a v případě potřeby lze eventuálně ještě jednou až dvakrát zopakovat s určitým časovým odstupem. 

Operace patní ostruhy

K operaci lékaři přistupují zřídka a jen v případě neúspěchu předchozí léčby a při úporných bolestech. Nejčastěji se jedná o výkony spočívající v odstranění patní ostruhy, nebo se provede protnutí přetížených úponů. V dnešní době operatér zavede skrze malé řezy dovnitř artroskop a z druhé strany nástroje pro obroušení ostruhy a přetnutí vazivových úponů. Tento moderní operační výkon je méně invazivní oproti původní metodě s velkým řezem. Po operaci je nutné po dobu až 6 týdnů chodit s berlemi a návrat k plnému zatížení včetně sportu je možný nejdříve po 3 měsících.

Terapie krevní plazmou

Klientovi je odebrána plasma a růstové faktory jsou prostřednictvím injekce aplikovány do místa bolesti. Podobně jako u léčby rázovou vlnou není předmětem zákroku odstranění již vzniklého kalcifikátu, ale především eliminace bolestivého chemického zánětu. Jedná se o účinné, nicméně opět invazivní řešení.

Pravidelné cvičení a masáže 

Pacientům s ostruhou patní kosti je doporučováno pravidelné protahování svalů, speciální cviky na patní ostruhu, masáže nohou, teplé obklady pro uvolnění svalového napětí (v akutní fázi zánětu teplý zábal nepodávejte, došlo by ke zhoršení zánětlivého procesu) či relaxační koupele. Dobrými pomocníky v péči o nohy Vám mohou být molitanový míček či masážní míček s bodlinkami v podobě ježka.

Ostruha patní kosti a homeopatika

Jednou z nejúčinnějších metod léčby patní ostruhy je kupodivu homeopatie. Homeopaté doporučují na léčbu patní ostruhy používat přípravek Hekla lava 9 CH, a to 5 granulí dlouhodobě. Je to vlastně homeopaticky ředěný lávový popel z islandské sopky Hekla. Na jeho účinky se přišlo na základě pozorování ovcí, které se pasou na stráních sopky. Tato zvířata dlouhodobě nechtěně požívala sopečný popel a díky tomu trpěla bolestivými výrůstky na kostech. A protože platí homeopatické pravidlo, že látky v homeopatickém ředění jsou schopny vyléčit potíže a příznaky, které ve vysoké koncentraci vyvolávají, došlo i u islandských ovcí po podání homeopatika Hekla lava k velkému zlepšení až vyléčení. Tato zkušenost vedla homeopaty k předepisování Hekla lava i u lidí, kteří trpí patní ostruhou.

Hekla lava 9 CH

Tento přípravek je volně dostupný bez receptu v našich lékárnách. Obvykle se užívá 2x 5 granulí denně. Klinická zkušenost říká, že u některých pacientů lék zabírá během několika dnů, jiní ho musí užívat i několik týdnů. Výsledek je u u více než 3/4 pacientů výtečný," říká MUDr. Tomáš Karhan, jeden z předních homeopatů v ČR.

Tento lék vám může nejen odstranit bolest, ale i po dlouhodobém užívání zredukovat výrůstky.

Další možnosti léčby

V lidovém léčitelství se na zmírnění potíží používají například zábaly z listů černého bezu, zábaly z česneku s tvarohem, cibule, případně koňská mast. Osvědčily se také masti s konopím.  Co se týče tradiční čínské medicíny, její vyznavači doporučují především kombinaci akupunktury a bylinné terapie. 

Prevence

Předcházet bolestem pat a nohou lze hlavně správnou péčí o nohy kvalitním obutím, cvičením, masírováním a protahováním nohou prstů, korekcí vadného postavení nohou správnými protetickými pomůckami. U sportovců, po operacích a úrazech nohou, ale i při trvalejších bolestech z přetížení jsou vhodné zejména termoplastické ortopedické stélky, které zajistí ideální rozložení zátěže těla na plosku.

Zdroj: www.fyzioklinika.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Bolesti v zádech a chiropraxe

Podle světových statistik 8 z 10 mužů a žen ve věku 40 let trpí trvalou bolestí v zádech anebo po nějaký čas touto bolestí trpělo. Později se číslo ještě zvětšuje. V ordinacích praktických lékařů si každý čtvrtý pacient stěžuje na bolesti v zádech. Navíc řada jiných si již na bolesti zvykla natolik, že si už ani nestěžují.

Bolesti žaludku a strach z gastroskopie

dobrý den, je mi 22 let mám dotaz týkající se bolestí žaludku. Těmito bolestmi trpím asi 2-3 měsíce a popravdě řečeno je to hrozné. Stává se, že mě žaludek bolí hned po ránu a bolest trvá až do večerních hodin(v noci necítím bolest). Nevím zda to s tím má souvislost, ale před měsíce (za 2 měsíce) se mi podařilo zhubnout 10kg - nemyslím si však, že je to jen tím. Příjem potravy jsem sice radikálně omezila (jedna jsem mnoho zeleniny a ovoce, tmavé pečivo, maso skoro ne), ale také jsem poctivě cvičila. Byl jsem již u lékařky, která mi dala nějaké léky (asi 4 druhy bohužel nevím názvy - vím je Malox,Spasmopan ... a další léky na nadýmání. Tyto přípravky mi ale nijak zvlášť nepomohly. Bojím se jít na Gastroskopii (všichni známí říkají: že je to hrůza - bolí to,je to nepříjemné a člověk zvrací - já zvracení nesnáším a mám z něj vždy hrůzu a depresi). Můžete mi prosím poradit co by mohlo být příčinou těchto hrozných bolestí. Jsme nekuřačka, alkohol piji pouze příležitostně v mělé míře. Děkuji za Váš čas i případnou odpověď VJ

Bolesti hlavy

Bolesti hlavy jsou jako bolesti v zádech nebo bolesti břicha velmi všeobecným příznakem a mohou být způsobeny celou řadou nejrůznějších příčin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce