Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Periorální dermatitída

(MUDr. MBA Kateřina Klauzová | přečteno: 321684x )

Jde o onemocnění velmi nepříjemné, zejména svým dlouhodobým průběhem a sklonem k recidivám.

shutterstock.com

Jaká je příčina?

I přes to, že přesný mechanizmus vzniku tohoto onemocnění není znám, jsou známy okolnosti, za kterých toto onemocnění nejčastěji vzniká. Podle vyvolávajícího faktoru můžeme rozdělit periorální dermatitdu na dvě hlavní skupiny.

  • Periorální dermatitída, která se objeví po předchozí lokální aplikaci kortikoidů. V rukách odborníka jsou kortikoidní externa (tj. masti, krémy, gely, roztoky…). velkými pomocníky, pokud se však použijí nesprávně, zejména při jejich špatně zvolené síle a typu, místu a době aplikace nebo diagnóze pro kterou jsou předepsány, může dojít ke vzplanutí tohoto svízelného onemocnění. Vznik se vysvětluje především oslabením imunity kůže a změnami kožní mikroflóry (normálního bakteriálního osídlení kůže).

  • Druhou skupinou je periorální dermatitída, při které je kůže podrážděna kosmetickými přípravky - pleťové krémy, mléka, make-up, mýdla, čisticí vody, zubní pasty s obsahem fluoru, ústní vody, spreje, papírové kapesníčky.

Ostatní faktory, které jsou podezřelé z vyvolání nebo zhoršení tohoto onemocnění jsou, sluneční záření, umělé UV záření (solária), hormonální antikoncepce, poruchy střevního bakteriálního osídlení, poruchy mazových žláz a labilita kožních cév. Vyvolavatelé mohou být i silice uvolňované při loupání kůry citrusových plodů, chlorovaná voda, prašné prostředí, vousy partnera, ale i sahání na postižená místa apod.

komerční sděleníZitenax_active_banner_350x250.jpg

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
dajyna
9x

Velmi Vám děkuji za podrobné vysvětlení této nepříjemné zdlouhavé a velmi těžce léčitelné kožní komplikace. Již 9 ĺet se trápím těmito problémy, navštěvovala lékaře,užívala různé léky a masti problém se stále vrací-jen se přemisťuje na různá místa kolem úst a brady.Jsem z toho již velmi nešťastná a dosud jsem nevěděla,co se vlastně děje.Teprve dnes jsem objevila Váš článek i s obrázkem a toto je právě můj velký problém.Ještě se pokusím řídit Vašimi radami a uvidím zda nastane zlepšení.Stále doufám,že tento problém snad jednou zdolám.

vendul
7x

tento problém se u mě vyskytuje dosti často,už si na to zvykám,opravdu to chce se všeho vyvarovat,a hodně přísně vše dodržovat

veny
19x

Periorální dermatitida mě trápila asi tak měsíc, způsobila mi jí pravděpodobně kortikoidní mast Dermatop. Nejdřív se na obličeji, kolem pusy a na bradě, objevily červené flíčky, později menší puchýřky, postupně toho bylo čím dál víc i přesto, že jsem šel ke kožnímu lékaři, který mi poprvé předpsal nějaký roztok a mast Pumifucort, podruhé pak mast,kterou vyrobili přímo v lékárně. Používám pastu bez fluoru, nepoužívám žádnou kosmetiku.Výsledek? Žádný! Bylo to spíš horší než lepší. Navíc v zaměstnání pracuji s lidmi, pocity hrozný. Přešel jsem na samoléčbu. Vysadil jsem masti, začal s obklady z Jarishovy vody a co hlavně, postižená místa jsem potíral urinou (vlastní močí-čerstvou, jednodenní, dvoudenní)!Doplnil o zinek a B komplex a výsledky byly patrné už třetí den!Teď je to cca 5 dní, co dermatitidu takto léčím a červené fleky postupně mizí a pleť se mi výrazně zlepšila. Stojí to určitě za vyzkoušení!


Celkový počet příspěvků v diskusi: 126. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Kožní nemoci
Partner rubriky Kožní nemoci

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Lupénka

Lupénka, latinsky psoriasis, je chronické zánětlivé kožní onemocnění, postihující cca 2-3% středoevropské populace.

Rosacea (růžovka)

Projevuje se zpočátku prchavým, později trvalým zčervenáním s rozšířenými žilkami, dále pupínky až hnisavými puchýřky. V poslední fázi dochází ke zbytnění podkožní tkáně nosu ...

Svědění

Jedná se o nepříjemný kožní pocit, vznikající na základě zevních či vnitřních faktorů. Při hledání příčiny je třeba nejdříve konzultovat odborného kožního lékaře, včetně laboratorních vyšetření, pak eventuálně další odborníky.

Akné

Akné není jen problémem puberťáků.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce