Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Pigmentové skvrny - jak předcházet jejich vzniku?

( aktualizováno 3. července 2023, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1127x )

Slunce má blahodárný vliv na naši náladu a zdraví obecně. Z estetického hlediska nám naopak způsobuje nepříjemnosti v podobě tzv. pigmentových skvrn. I když tuto estetickou vadu na kráse lze již dnes odstranit, nejlepším způsobem podle odborníků zůstává prevence.

Dobrá rada
shutterstock.com

Pigmentové skvrny je možné rozdělit na dvě skupiny. Tu první tvoří skvrny vrozené, což jsou většinou běžná mateřská znaménka. Druhou skupinu tvoří skvrny získané. Patří mezi ně stařecké pigmentace, které se často objevují na hřbetech ruky, pigmentace sluneční (těmi se naše tělo brání proti slunci, když se nemažeme ochranným krémem) a melasmata. Posledně jmenovaná se nejčastěji objevují v obličeji a na horním rtu, jsou to rozsáhlé mapovité skvrny. Většinou za ně mohou hormonální změny při užívání antikoncepce nebo v těhotenství. Někdy postupně odezní, někdy ne.

Příčiny vzniku pigmentových skvrn

Pigmentové skvrny jsou způsobeny nadměrnou tvorbou pigmentu melaninu v organismu, kterou vyvolává převážně sluneční záření nejčastěji v kombinaci s hormonálními vlivy. Nejvyšší výskyt je zaznamenán v období těhotenství. Může se objevit i u žen, užívajících hormonální antikoncepci či podstupujících hormonální substituční léčbu. Svou roli zde hrají estrogenní i gestagenní složky těchto preparátů. Samozřejmě i řada dalších léků, které slouží k léčbě různých chorob, je občas příčinou tvorby nadměrného pigmentu. Někdy může být viníkem i hypertoxicita, tedy negativní reakce pokožky na parfém či esenciální oleje. Za skvrnami někdy stojí i nedostatek vitaminů a stopových prvků ve stravě nebo nedostatečná funkce jater. Hyperpigmentace mohou vzniknout i po prodělaném zánětlivém kožním onemocnění nebo při některých interních onemocněních. Riziko pigmentací také roste u pravidelných návštěvníků solárií.

Pozor také na některé bylinky, které mají fotosenzibilizující efekt a mohou stát za zvýšenou pigmentací kůže, pokud ji v letních měsících vystavíme slunci. Mezi bylinky, které nechte raději na zimu patří: třezalka tečkovaná, routa, kerblík, andělika, celer, třapatka i vratič. Pozor si dejte také na citrón a citronový éterický olej, který také zvyšuje tvorbu pigmentace kůže.

Vznik pigmentových skvrn může souviset i s přítomností hormonálně aktivních nádorů, jako jsou nádory vaječníků. Za další ohroženou skupinu jsou považovány pacientky, které užívají léky na epilepsii. Svůj nemalý vliv hraje samozřejmě i genetika.

Jak se vyhnout vzniku pigmentových skvrn

Nechoďte na slunce bez SPF

Zvláště pokud máte světlou pleť nebo jste náchylnější k tvorbě pigmentových skvrn. V tom případě se namažte opalovacím krémem, BB krémem nebo make-upem s minimálním SPF 30, lépe ale 50. Na ochranu dbejte zejména v období těhotenství. Těhotenství je obecně propigmentační stav, proto bychom se měly po dobu jeho trvání nadměrného slunění vyvarovat. Při ochraně před sluncem pomůže i mechanická bariéra, jako je klobouk či šátek a sluneční brýle. 

V nabídce Lékárna.cz najdete různé druhy opalovacích přípravků - opalovací krémy, mléka, spreje, mlhy aj.

Nenanášejte parfém na odhalená místa

Parfém zpravidla nanášíme na krk a za uši. To ale může být problém. Éterické silice obsažené v parfémech v kombinaci se slunečními paprsky mohou na pokožce vyvolat vznik pigmentace. Parfém proto nanášejte na místa, která slunci nevystavujete, anebo jej stříkněte před sebe a tímto aerosolem projděte. Budete vonět, ale koncentrace vonných a dráždivých látek na kůži nebude tak kritická.

Místo parfému je možné volit vůně z esenciálních olejů, které se používají za ucho, na zápěstí nebo ještě lépe pouze na oblečení. Ani vůně přírodní není dobré aplikovat na kůži vystavenou slunečnímu záření. 

Nemačkejte si pupínky a nerýpejte ranky

Vzniku pigmentových skvrn se můžete dočkat i poté, co si příliš intenzivně a opakovaně mačkáte pupínky nebo sloupáváte jeden a ten samý stroupek. Dojde k zánětu v pleti a melanocyty vyprodukují nadbytek pigmentu – na místě bývalého pupínku nebo ranky a v jejich okolí se objeví pigmentová skvrna. Tyto pigmentové skvrny mohou díky obnově pokožky časem vymizet, ale není to pravidlem.

Nepřehánějte to s peelingem

Mechanický nebo chemický peeling mohou stav pleti, a tím i výskyt pigmentových skvrn, výrazně zlepšit. Ale tak jako se vším i v tomto případě platí, že všeho moc škodí. Silná a příliš častá mechanická exfoliace pleti může naopak vyburcovat aktivitu melanocytů, a tím zvýšit produkci pigmentu. 

Pozor na antikoncepci a léky

Samozřejmě, pokud víte o genetické zátěži v rodině, volte i hormonální antikoncepci s nižšími dávkami hormonů, eventuálně jinou formu antikoncepce. Pokud užíváte různé druhy léků, které mají fototoxické účinky (antibiotika, antidiabetika, psychofarmaka, diuretika, antiepileptika, hormony, některá protizánětlivá analgetika a některé léky k léčbě akné), pak je vhodné se o užívání daného léku a vystavení se slunci, poradit s lékařem či lékárníkem.

Minimalizujte pobyt ve vysokých teplotách

Nejen přímé slunce, ale i vysoké teploty podněcují aktivitu melaninu. Tím, že jeho činnost minimalizujete, dosáhnete i zesvětlení nebo vymizení pigmentových skvrn. Pleť byste zkrátka měli udržet v nižších teplotách. Proto byste měla omezit pobyt nejen v létě ve vedru, ale třeba i v saunách a na lekcích bikram jógy. Jestliže pravidelně cvičíte, pleť byste se měli snažit během i po cvičení co nejvíce zchladit – opláchněte ji studenou vodou a dopřejte jí i chladivou hydratační masku.

Proti tmavým skvrnám vitamíny

Základem jsou vitamíny C a E, které kromě toho, že zesvětlují pleť, podporují i její vlastní ochranu a odolnost před UV paprsky. Vedle toho působí proti „černým tečkám“, sjednocují tón pleti a odstraňují barevné rozdíly způsobené třeba akné a fungují navíc i proti vráskám, protože stimulují produkci kolagenu v kůži. Navíc jsou silné antioxidanty, které pleť chrání před reaktivními druhy kyslíku zodpovědnými za předčasné stárnutí pleti.

Doplňky stravy proti hyperpigmentaci je možné zakoupit na Lékárna.cz

Jak na pigmentové skvrny

Nejdříve ze všeho zajděte na kontrolu ke kožnímu lékaři. Žádné kožní projevy, tedy ani pigmentové skvrny, bychom totiž neměli podceňovat, a tak je kontrola u dermatologa při jejich vytvoření určitě na místě. Jen lékař může posoudit, jestli je afekce bezpečná nebo nikoliv. Pak doporučí eventuálně odstranění, ať již ze zdravotní nebo estetické indikace. Pokud se při prohlídce dozvíte, že jsou tyto projevy v pořádku a že jde pouze o estetický problém, pak je možné začít přemýšlet o tom, co s nimi.

K eliminaci skvrn někdy stačí, když odstraníme příčinu, která ji vyvolala. To znamená, že po porodu část žen má to štěstí, že skvrny samy zmizí. Ostatní musí sáhnout ke kosmetickým produktům či zákrokům.

Lékárna.cz nabízí přípravky na pigmentové skvrny různých značek: ACMBIODERMAEUCERINREDUPETIN.

Pokud vám žádná z výše uvedených metod nepomůže, volte kvalitní krycí kosmetiku v podobě make-upů, tónovacích krémů, BB krémů a korektorů.  Tento typ kosmetiky volte již s ochranným faktorem SPF.

Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz - milerádi vám poradí!

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Komerční sdělení
BCH2.PNG
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Pokožka
Partner rubriky Pokožka

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Jak se léčí kožní nemoci?

MUDr. Ilonou Procházkovou, Dermatovenerologická klinika, 25. dubna 2002

Ochranný sluneční faktor (SPF)

Je pravda, ze cim vyssi ochranny slunecni faktror je na opalovacich kremech uveden, tim dele bude trvat nez se krasne opali? Predem dekuji za odpoved

Suchá kůže v těhotenství

Dobrý den, chtěla jsem Vás požádat o radu. Jsem v 7. měsíci těhotenství, váhový přírůstek je v doporuč.limitu, můj "problém" je spíše kosmetického charakteru. Ať se mažu jakýmkoliv speciálním krémem na tělo v těhotenství (zkoušela jsem např. českou Bonellu a některé zahraniční výrobky),klasickou a oblíbenou NIVEOU, mandlovým či dětským olejem, kůže na celém těle, nejen na prsou a břiše, je nepříjemně suchá a loupe se. Vím, že to není žádný vážný problém, jen nepříjemnost, ale já bych i v těhotenství pro své tělo chtěla udělat maximum. Ještě bych doplnila, že uvedené výrobky kombinuji a mažu se i několikrát denně (olej používám i do koupele a vtírám do vlhké kůže). Můžete mi doporučit nějaký konkrétní výrobek, který by byl opravdu účinný? Moc děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Nadměrné maštění kůže

DOBRY DEN, je mi 20 let jsem muz, jiz druhym rokem trpim nadmernym mastenim kuze na obliceji, celistech a zad. Spousta lidi rika, ze jsem jeste ve vyvinu a tim me takto uklidnuji, ale i pri opakovanych navstevach dermatologa, ktery me predepisuje (Eryfluid sol. a Aknecolor past.) me nepomahaji, ba dokonce zhorsuji! Pri sdeleni tohoto problemu, me lekar odmita cokoliv jineho predepsat a pokracuje vytrvale jiz druhym rokem v techto "lecich"! Je to sice pouhy kosmeticky problem, ale velmi me trapi a tak bych Vas prosil o jakoukoliv radu. (Pripravky jako Oxy, Clean and Clear, Zinat, atd. jsou neucinne ba naopak mou plet jeste podrazdi.) Děkuji

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce