Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Pohotovostní antikoncepce - její spotřeba v létě roste o 15 %

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2055x )

Pohotovostní antikoncepce dokáže zabránit neplánovanému otěhotnění po nechráněném styku. Nejde o antikoncepční metodu v přesném slova smyslu. Jde o první pomoc při nehodě. Pohotovostní antikoncepci lze zakoupit v sekci volného prodeje v lékárně bez předpisu a bez předkládání občanského průkazu. Čím dříve po nechráněném styku pilulku žena užije, tím bude účinnější.

shutterstock.com

„Spotřeba pohotovostní antikoncepce vykazuje určitou sezónnost. V letních měsících se pravidelně zvýší, obvykle je přibližně o 15 %  vyšší než v ostatních měsících. Tradičně bývá nejsilnějším měsícem srpen,“ komentuje data MUDr. Tomáš Kótka, MBA, marketingový manažer Gedeon Richter (výrobce „pilulek po“ Escapelle a Postinor).

Trendem u pohotovostní antikoncepce je zvyšování její dostupnosti. Po rozhodnutí o volné prodejnosti na konci roku 2011 nejdřív s omezením, kdy se uživatelka musela prokázat občanským průkazem a zodpovědět v lékárně několik otázek, je od roku 2015 pohotovostní antikoncepce volně prodejná již bez omezení. V posledních letech byl zaznamenán růst obliby pohotovostních pilulek, o čemž svědčí jejich rostoucí spotřeba, která se pravidelně v létě ještě skokově zvýší.

Pohotovostní antikoncepce zabraňuje těhotenství dříve, než k němu dojde. Limit pro použití pilulky je 72 - 120 hodin, což by mělo být dostačující pro to, aby každá žena během této doby pilulku stačila zakoupit a užít, pokud ji nemá po ruce. Každému může selhat běžně používaná antikoncepční metoda bez ohledu na jeho sexuální chování nebo rodinný stav. Letní měsíce, čas dovolených, cestování a s ním spojený nepravidelný režim tomu jen nahrávají,“ dodává gynekoložka MUDr. Kamila Nouzová.

Čtěte také: Mužská antikoncepce: vasektomie intimní hrátky nezkazí

Postkoitální (nouzová) antikoncepce „pilulka po styku“

Tato metoda dokáže zabránit otěhotnění v případě nechráněného pohlavního styku, nebo po selhání použité metody kontracepce (protržený kondom, zapomenutá tableta perorální antikoncepce aj). Podmínkou její účinnosti je použití dříve, než dojde k uhnízdění oplozeného vajíčka v děložní sliznici (což nastává zhruba 6. den po oplození).

Díky dávce hormonů dojde k zábraně ovulace poměrně složitým mechanismem: hormonální náraz má komplexní účinek, který závisí na typu a množství použitého hormonu a na fázi menstruačního cyklu, ve které byl podán. Obecně lze říci, že na účinku se podílí ovlivnění zpětnovazebné regulace funkce vaječníku (blokáda produkce hormonů mezimozku a podvěsku mozkového – podle okolností pak dojde k zábraně ovulace nebo k zániku žlutého tělíska), ovlivnění pohyblivosti vejcovodů a (zřejmě především) změna struktury děložní sliznice.

Nejčastější situace pro použití nouzové antikoncepce jsou nechráněný pohlavní styk, obavy z možného selhání antikoncepce, nesprávné použití antikoncepce, nebo sexuální napadení. 

Čtěte také: Mýty o antikoncepci

Bezpečnost nouzové antikoncepce

Vedlejší účinky po užití nouzové antikoncepce jsou podobné účinkům perorálních kontraceptiv. Patří sem nevolnost a zvracení, únava, mírné a nepravidelné vaginální krvácení. Naštěstí tyto stavy nejsou časté a většinou samovolně vymizí. Pokud během 2 hodin od podání léku dojde ke zvracení, je třeba tabletu užít znovu. V praxi se podání antiemetika před nouzovou antikoncepcí nedoporučuje. Léky používané pro nouzovou antikoncepci nemají negativní vliv na následující plodnost.

Postkoitální antikoncepci není možné použít:

  • pokud máte vážné onemocnění jater, těžké astma, nevysvětlitelné záchvaty migrén
  • pokud máte alergii na levonorgestrel / ulipristal-acetát
  • pokud od předpokládaného početí uplynulo více než 120 hodin nebo máte podezření, že jste těhotná (např. menstruace zpožděná o více než 5 dní, v nezvyklé síle, ...)

Pilulka by neměla být užívána víckrát než jednou během jednoho menstruačního cyklu. Není vhodné používat nouzovou antikoncepci jako hlavní způsob zabránění početí, protože časté užívání nouzové antikoncepce může vést k nepravidelnosti menstruačního cyklu. Dále bylo zjištěno, že nouzová antikoncepční tableta je méně účinná u obézních žen.

Po použití nouzové antikoncepce mohou ženy opět pokračovat ve své pravidelné antikoncepci za šest dní.

Čtěte také: Antikoncepce a neplodnost? Největší problém je v délce užívání

Účinnost nouzové antikoncepce

Nouzová antikoncepce může zabránit více než 95 % těhotenství. V ideálním případě by měly být tablety užity co nejdříve po nechráněném pohlavním styku, nejpozději do 120 hodin. Je prokázáno, že mezi 72-120 hodinami po pohlavním styku jsou účinnější tablety obsahující ulipristal acetát - EllaOne.

Dostupnost nouzové antikoncepce

Nyní je nouzová antikoncepce v ČR k dostání bez lékařského předpisu (platí pro osoby starší 16 let). K jejímu vydání postačí občanský průkaz. Na trhu v ČR jsou k 2. 12. 2015 registrované a dostupné v lékárnách léčivé přípravky Postinor-2, Escapelle, EllaOne a Nulsora. 

Nouzová antikoncepce v žádném případě neslouží jako pravidelná forma antikoncepce. O nejvhodnějším typu pravidelné antikoncepce se poraďte s gynekologem. Pokud dojde po užití nouzové antikoncepce k dalšímu nechráněnému pohlavnímu styku, přípravek již nezabrání otěhotnění. Až do začátku následující menstruace je nutné používat jinou formu antikoncepce, například kondom. Závěrem je vhodné říci, že se rozhodně nejedná o potratovou pilulku, jak je někdy chybně zaměňováno. V případě těhotenství tableta již působit nebude, ale ani neohrozí zdraví dítěte.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Chtěli bychom miminko, ale ... část 1.

Pokud právě vy jste se v těchto slovech (nebo myšlenkách) poznali, jste těmi pravými, pro koho jsme připravili toto téma. Protože autorka textu není lékařka, nýbrž terapeutka, která se zabývá touto problematikou z psychosociálního hlediska, nebudeme se zde zabývat měřením bazálních teplot, počtem vajíček, transfery… ale spíše tím, co znamenají problémy s početím potomka pro konkrétní páry a jak zvládnout úskalí léčby.

Chtěli bychom miminko, ale ... část 2.

Mimotělní oplodnění je jednou z metod asistované reprodukce a jeho psychická náročnost plyne jednak z faktu, že páru je již jasné, že všechny ostatní přirozenější způsoby počet v jeho případě byly neúspěšné, jednak z faktu...

Chtěli bychom miminko, ale ... část 4.

Léčím se již 7 let, v posledním roce jsem 2x byla na IVF, ale neúspěšně. Jednou jsem sice otěhotněla, ale ve 5. týdnu jsem potratila...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce