Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jednodenní chirurgie zkracuje dobu hospitalizace

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3202x )

Otázka zkrácení pobytu v nemocnici je v dnešní době velmi aktuální. Moderní medicínské poznatky, vývoj v operační technice a v následné pooperační péči umožňují zkrátit nezbytně nutnou dobu pobytu v nemocnici na minimum a tím Vám umožnit co nejrychlejší návrat domů a pak do běžného života.

shutterstock.com

V posledních letech se čím dál častěji setkáváme s pojmem jednodenní chirurgie. Jednodenní péče na lůžku (JPL), jak zní oficiální název, představuje chirurgické oddělení s personálním 24hodinovým zajištěním lékařské i sesterské péče. Tato oddělení bývají co do počtu lůžek menší a umožňují tak individuálnější přístup, který pacienti oceňují. V důsledku využívání moderních chirurgických i anesteziologických postupů a metod lze hospitalizaci pacienta zkracovat na optimální dobu.

Jednodenní chirurgie

Oficiální název sice zní Jednodenní péče lůžková, ale neznamená, že by pacient nutně musel být na oddělení jen 24 hodin. Dobu pobytu určuje druh onemocnění a prováděné operace a pooperační stav pacienta. Mnohým pacientům je tak poskytována potřebná péče na oddělení i v trvání několika dnů tak, jak jejich stav vyžaduje. Čas přijetí je možné vhodně přizpůsobit předpokládanému času operace. Stejně tak i dobu propuštění nebývá problém přizpůsobit, a to i s ohledem na zajištění doprovodu pacienta domů. Dobu, kterou pacient na oddělení stráví, lze velmi dobře optimalizovat, což patří mezi velmi kladně hodnocené přednosti péče poskytované v tomto režimu. V případě komplikací musí být pacient přeložen na vyšší specializované pracoviště.

Jaké zákroky do kategorie jednodenní chirurgie spadají?

K operacím se přijímají ti pacienti, kteří spadají do nižších úrovní přidružených rizik, tedy ti, u nichž není předpoklad nutnosti zajištění multioborové pooperační péče či pobytu na specializované jednotce intenzivní péče pro jejich již léčená interní či jiná onemocnění.

Které výkony v jednodenní chirurgii převažují? Plánované výkony nebo řešení úrazů?

Operace patří do kategorie plánovaných výkonů, což při velmi dobré organizaci práce umožňuje především udržovat krátké objednací časy k plánovaným zákrokům. Jednotliví pacienti jsou k operacím dopředu začleňovaní v rámci operačního plánu. Ze strany takového oddělení tedy nemusí docházet k rušení či změnám již naplánovaných termínů.

Jak probíhá příprava pacienta na operaci?

Operace by u konkrétního pacienta měla být vždy provedena na takovém oddělení, které je schopno z odborného i technického hlediska zajistit provedení daného operačního výkonu. Současně by oddělení mělo být schopné poskytnout veškerou potřebnou pooperační péči. Příprava pacienta by se dala rozdělit na chirurgickou a nechirurgickou. Z chirurgického hlediska je nutné přesně stanovit diagnózu a způsob řešení. Z druhého hlediska je nutné provést řádně všechna potřebná předoperační vyšetření tak, aby byl pacient na danou operaci optimálně připraven, i co se týká jeho již léčených jiných onemocnění. Konkrétní detaily přípravy sděluje pacientovi vždy oddělení, kde bude přijat a kde bude operační zákrok prováděn. Předoperační vyšetření obvykle provádí praktický lékař a v případě potřeby se doplňují ještě některá specializovaná vyšetření, jako vyšetření interní, diabetologické, neurologické. Výsledky mají za cíl potvrdit, že pacient může podstoupit plánovaný operační zákrok na daném chirurgickém oddělení, které je schopno zajistit veškerou potřebnou péči během operace i v pooperačním období.

Jak se určuje výsledná podoba pooperační péče?

Pooperační péče by měla být vždy stanovována individuálně pro každého pacienta z různých úhlů pohledu, tedy na základě hlavní diagnózy a typu provedené operace, dle přidružených jiných onemocnění, přihlédnout je třeba i k již dříve provedeným operacím, k věku, ale i k zajištění potřebné domácí péče. Pokud ji nedokáže adekvátně v potřebném rozsahu poskytnout pacient sám sobě, ani rodina či známí, je nutno ji v případě potřeby zajistit v podobě profesionální domácí péče poskytované též pod užívaným označením home-care.

Jakých chyb se nejčastěji po operacích pacienti dopouští?

Jednou z nejčastějších chyb pacientů je podlehnutí dojmu, že po relativně krátkém pobytu na lůžku a rychlém ústupu obtíží jsou již tak rychle v pořádku, že přecení rozsah svých možností. Příliš rychle zatíží operovanou oblast nebo i celý organizmus, čili nedodrží doporučený rekonvalescentní režim. To může vést ke zcela zbytečným pooperačním komplikacím.

MUDr. Daniel Ehrenberger, primář chirurgického oddělení EUC Kliniky Kladno

Vice na www.euc.cz
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Abdominoplastika

Tento termín označuje estetickou operační metodu upravující vzhled a napětí břišní stěny. Upravuje se nadbytek tukové tkáně a kůže u převislého a ochablého břicha, případné deformity břišní stěny, kýly, nevzhledné jizvy nebo rozestup svalů břišní stěny.

Čeká vás nebo vaše blízké operace?

MUDr. Mojmír Kasalický, CSc.1. chirurgická klinika, 6. prosince 2001

Operace pokleslého víčka

Dobrý den, mám dotaz: mám pokleslé levé oční víčko, již jednou jsem na operaci byl je tomu 7 let a víčko mi začíná opět padat, má smysl operaci podstupovat znova, když mi pokles víčka zatím nekomplikuje vidění? Děkuji Mgr. R. Kučera

Operace očních víček

Jedná se o operační výkon prováděný téměř vždy z kosmetických důvodů, kdy se odstraňují esteticky nevzhledné přebytky tkáně horních nebo dolních víček.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce