Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Čeká vás výměna kyčelního kloubu? Co je vhodné vědět předem?

(30. října 2023, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3822x )

Totální endoprotéza kyčle (TEP) je chirurgický zákrok, při kterém je nahrazena poškozená kyčelní kloubní část umělou náhradou, tzv. endoprotézou. Tento zákrok je obvykle indikován u pacientů s těžkými a bolestivými degenerativními změnami kyčelního kloubu, které omezují jejich schopnost chůze a provádění každodenních aktivit.

shutterstock.com

Úplná náhrada kloubu (TEP – totální endoprotéza) je operativní výměna hlavice kosti stehenní a jamky kosti pánevní za jejich umělý model. Během operace chirurg nejprve odstraní poškozenou část kyčelního kloubu a následně do něj vloží kovovou, keramickou nebo plastovou náhradu. Tato endoprotéza funguje jako nový kloubní povrch a umožňuje pacientovi opět normálně chodit a provádět běžné aktivity.

Před operací

Pacienti před operací procházejí podrobným předoperačním vyšetřením, které se zaměřuje na vyšetření kardiovaskulárního aparátu, komplexní laboratorní screening, dále na zjištění a eventuální přeléčení infekčních fokusů (močových cest, ORL, zubních či gynekologických apod.).

Jak probíhá operace

Samotná operace TEP kyčle je komplexní chirurgický zákrok, který obvykle vyžaduje pobyt v nemocnici po dobu několika dní. Operace se provádí v celkové nebo v spinální anestezii. Během operace lékař vytvoří řez na kyčelním kloubu, odstraní poškozenou kost a upraví zbývající kost tak, aby byla připravena na přijetí endoprotézy. Poté je endoprotéza vložena do kloubu a upevněna na místě pomocí speciálního cementu, hydroxyapatitu, trabekulárního titanu nebo šroubů. Je třeba vyzkoušet stabilitu kloubu, aby byla endoprotéza stabilní, pozornost je věnována i zachování stejné délky končetin. Z operační rány je vyveden drén, který odvádí krev z okolí rány. 

Bezprostředně po operaci

Ihned po operaci budete převezeni na jednotku intenzivní péče, kde Vám budou podávány protizánětlivé léky, léky proti bolesti a monitorovány životní funkce. Pokud nedojde ke komplikacím, druhý den Vás převezou na standardní pokoj. Jako prevence tromboembolické nemoci jsou vhodné kompresní punčochy. Tento postup je důležitý pro prevenci vzniku zánětu/trombózy žil či plicní embolie. Ze stejného důvodu se podávají antikoagulační prostředky bránící vzniku trombu (sraženiny) žil. Přibližně po dvou dnech vám lékař odstraní drény a provede se převaz. Další postup v pooperační fázi se liší v každém zdravotnickém zařízení. Některá zařízení dovolí pacientům vstát hned druhý den po operaci, jiná až třetí, záleží na vnitřních předpisech a tradici. Nejpozději tedy třetí den po operaci byste měli vstát z postele a pokusit se o chůzi o dvou berlích (francouzských, podpažních). Následující dny pacient spolu s rehabilitační sestrou nacvičuje zvýšení rozsahu pohybů, chůzi o berlích a svalovou sílu dolních končetin, včetně dechové gymnastiky. Pacient bývá propuštěn pátý až desátý den. Následuje 14 - 30 denní následná péče, buď v rehabilitačním zařízení nebo doma, kde dochází k plnému obnovení funkce operované končetiny, jak z hlediska hybnosti kloubu, tak i motoriky (přetočení na lůžku prosazení, chůze, kompletní sebeobsluha). Pacient po operaci má nárok i na následnou lázeňskou péči, kde rehabilitace většinou vrcholí.

Po operaci je vhodné používat antidekubitní měkké podsedáky, klínky, bederní opěrky a anatomicky tvarované polštáře z paměťové pěny.

Návrat k aktivnímu životu

Po příchodu z nemocnice domů je nezbytné odstranit z podlahy různé koberečky a podložky, které by mohly způsobit nečekaný pád. Přizpůsobit je nutné také výšku lůžka tak, aby při sedu byly kyčelní klouby výše než kolenní a chodidla se dotýkala podlahy. Nízké lůžko je dobré zvýšit buď další matrací, nebo klínky pod nohami postele. Nejvyužívanější předměty a potraviny je dobré uložit do snadno dosažitelných polic. 

Kompenzační pomůcky

Pomáhají co nejlépe zvládat běžné denní úkony, osobám se sníženou pohyblivostí. Většina pomůcek je hrazena z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Pomůcky na poukaz předepisuje lékař odbornosti neurologie, ortopedie, rehabilitace, vnitřního lékařství či praktický lékař. Některé pomůcky podléhají také schválení revizním lékařem příslušné pojišťovny. Pokud není možné pomůcku uhradit z veřejné zdravotního pojištění, je možné vybranou pomůcku zakoupit přímo.

Sedačka na vanu: Umožňuje bezpečný přesun do vany. Sedačka není hrazena zdravotní pojišťovnou. POZOR: Existují také sedačky do vany (závěsný typ) - nejsou vhodné, protože člověku po totální endoprotéze vstup do vany neusnadní.

• Sedačka do sprchy: Umožňuje bezpečné sprchování. Důležité je zvolit při výběru sedačku s nastavitelnou výškou pro udržení optimálního úhlu v operovaném kyčelním kloubu. Sedačky nejsou hrazeny zdravotní pojišťovnou.

Nástavec na WC: Plastová snímatelná pomůcka zvyšující výšku sedu na WC, která brání luxaci kloubní náhrady. Jeho výška je od 5 do 15 cm. Některé typy nástavců jsou hrazeny zdravotní pojišťovnou, u dalších je různě vysoký doplatek. V nabídce je také například vyměkčený nástavec nebo nástavec jako součást celé přenosné konstrukce včetně madel pro osoby s horší stabilitou.

Protiskluzová podložka: Vhodný doplněk při provádění hygieny zvyšující bezpečnost pohybu po vlhké podlaze. Není hrazena zdravotní pojišťovnou, cena se pohybuje kolem 300 Kč ve zdravotních potřebách. Někdy na ně však lze narazit v obchodech s domácími potřebami a bytovými doplňky za nižší cenu.

• Pomůcky na mytí: Mycí houba nebo meziprstní žínka s prodlouženou rukojetí, díky kterým lze dosáhnout při mytí na nohy bez zakázaného nadměrného předklonu. Tyto pomůcky nejsou hrazeny zdravotní pojišťovnou. 

• Madla: Usnadní Vám jednak posazování, ale taktéž vstávání např. z WC nebo z vany. Madla bohužel nejsou hrazena zdravotní pojišťovnou. Z bezpečnostních důvodů je výhodnější zakoupit madla s protiskluzovou úpravou povrchu (drobné drážkování), která nedovolí uklouznutí ani po kontaktu s kluzkým mýdlem.

Zdravotnické pomůcky do koupelny zakoupíte na Lékárna.cz.

• Švédský podavač: Pomůcka pro oblékání kalhot a spodního prádla nebo sbírání předmětů spadlých na zem. Bývá zakončen malým magnetem pro sbírání nejdrobnějších kovových předmětů. Není hrazen zdravotní pojišťovnou. Zakoupit lze ve zdravotnických potřebách. Podavač má standardně délku 60-80 cm, existuje však také teleskopický podavač. Lze sehnat i podavač s integrovanou lžící na boty.

• Navlékač ponožek a obouvací lžíce: Pomohou vyvarovat se nadměrnému předklonu. Pokud pacientovi nevyhovuje oblékání ponožek pomocí ručníku, lze využít navlékač ponožek z pevného plastu, který je k dostání ve zdravotnických potřebách. Po operaci je pro usnadnění oblékání pořídit si na dobu zotavování volnější zdravotní ponožky bez lemu. Obouvání bot probíhá pomocí dlouhé obouvací lžíce, která je k zakoupení v obchodech s obuví nebo domácích potřebách.

• Pomůcky k chůzi: Předepsání závisí na rozhodnutí lékaře, který zohledňuje aktuální fyzický stav a míru ortopedem povolené zátěže operované dolní končetiny. Lékař vybírá mezi podpažními a francouzskými holemi (nebo eventuálně chodítkem). Základní typy pomůcek jsou plně hrazeny zdravotní pojišťovnou. Pro pocit většího bezpečí v zimním období lze ve zdravotnických potřebách sehnat protiskluzový nástavec na hůl s hroty nebo tzv. nesmeky na obuv. 

Část pomůcek je hrazena ze zdravotního pojištění. Na některé pomůcky nehrazené ze zdravotního pojištění je možné žádat o příspěvek na Úřadě práce. S výběrem pomůcky vám pomůže praktický nebo odborný lékař, či v prodejnách zdravotních a ortopedických pomůcek. Existují také půjčovny kompenzačních pomůcek – informace o nich získáte na odborech sociální péče městských či obecních úřadů nebo u poskytovatelů terénních sociálních služeb (pečovatelské služby, či osobní asistence).

Péče o jizvu

Běžnou dobou vyndávání stehů je 10. - 14. pooperační den. O jizvu pečujte po vyndání stehů a odloučení strupů. Strupy z jizvy a jejího okolí nestrhávejte. Jizva nesmí být zarudlá, horká, hnisavá a nesmí krvácet. Sprchujte jizvu středním proudem vlažné vody (pro vás příjemným), avšak v prvních týdnech nepoužívejte mýdlo, pouze oplachujte vodou. Udržujte jizvu čistou, po koupeli ji jemně osušte. V první fázi krátce po operaci lze jizvy ošetřit Hemagelem, což je gel, který urychluje hojení, snižuje bolestivost a tvorbu strupu. Zabraňuje přischnutí obvazu k ráně. Po vytažení stehů a co se jizva zacelí ji promazáváme mastnější měsíčkovou, řepíkovou mastí. Nevystavujte jizvu přímému slunečnímu záření minimálně 6 měsíců, popřípadě používejte krém s vysokým ochranným faktorem. Po zhojení operační rány je vhodná povrchová masáž okolí jizvy směrem k řezu. Pro masáž je vhodný jemný krém, například Indulona. Úplně nejlepší je nesolené vepřové sádlo. Po zhojení je také dobré jizvu sprchovat pro lepší prokrvení. 

Na co si dát po operaci pozor

Je nutné dávat pozor na pohyby v operovaném kyčelním kloubu, aby nedošlo k uvolnění kloubní náhrady z jamky. Zapovězené jsou tři základní jednotlivé pohyby i jejich kombinace – rotace v kyčelním kloubu směrem dovnitř (tzv. interní rotace kyčle), pokrčení kyčelního kloubu nad 90° (tzv. flexe kyčle), například hluboký sed při zavazování tkaniček, ohýbání se k zemi, a do třetice překřížení nohou (tzv. addukce). Kombinací všech tří zakázaných pohybů, které vedou k vykloubení implantátu, je noha přes nohu v sedu! Toho všeho by se měl pacient vyvarovat minimálně tři měsíce po operaci, dokud operované svaly nebudou opět pevné a silně držet implantovaný kloub. Důležitý je nácvik správného stereotypu chůze – našlapovat přes patu, nevytáčet špičku směrem ven a dělat stejně dlouhé kroky oběma nohama. Kulhání totiž přetěžuje pouze některé části těla a svalové skupiny, což se posléze může řetězit do dalších problémů.

Doporučuje se:

  • Spát na rovném a pevném lůžku, pod hlavu stačí 1 polštář.
  • Provádět cvičení 20–30 minut denně.
  • 2x denně ležet 30 minut na břiše.
  • Přizpůsobit si výšku pracovní židle nebo si dávat pod sebe polštář. Správná výška židle je taková, při které bude váš kyčelní kloub ve větší výšce než kloub kolenní. Vaše chodidla se musejí dotýkat podlahy.
  • Pečovat o jizvu.
  • Při ležení na boku vkládat mezi kolena tužší polštář.
  • Dávat si pozor na infekce.
  • Každodenní procházka.
  • Vhodný sport je turistika, plavání, jízda na kole (či rotopedu).

Nedoporučuje se:

  • Sed v hlubokém měkkém křesle.
  • Šest týdnů od operace řídit automobil.
  • Používat papuče či pantofle.
  • Přetáčet se na lůžku bez polštáře mezi koleny a bérci.
  • Dělat dřepy, shýbat se a předklánět.
  • Zvedat operovanou dolní končetinu nataženou v koleni.
  • Dávat nohu přes nohu.
  • Nosit předměty těžší než 5 kg.
  • Doskakovat na operovanou končetinu.
  • Provozovat kontaktní sporty, jízdu na koni, prudší běh a skoky, sjezdové lyžování v těžším terénu (pozor na pády), fotbal.

Pokud potřebujete pomoci s výběrem pomůcek, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz - milerádi vám poradí!

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Komerční sdělení
Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Bolesti zad a kloubu.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Bolesti zad a kloubů
Partner rubriky Bolesti zad a kloubů

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Chiropraxe II.

Existuje poměrně účinný systém léčby, za našimi hranicemi značně rozšířený, který dokáže odpomoci od bolesti. Jde o chiropraxi, která se v našich podmínkách nazývá manuální nebo myoskeletální medicínou.

Bolest svalů a kloubů - léky

S bolestí kloubů a svalů vám pomohou četné gely, masti, ale i tablety. Většinou zaberou velmi rychle, stačí je mít je při ruce v domácí lékárničce.

Bolest kolenních kloubů

Je mi 22 let a již delší dobu mě pobolívají kolenní klouby. V lékárně mně poradili "želatinu". Existuje několik různých léků, které ji obsahuji. Nevim, podle čeho si vybírat a jak dlouho je potřeba ji užívat. Dalším problémem je její cena. Hradí na ni něco pojišťovna, nebo existuje i něco levnějšího? Eva

Co můžete očekávat od rehabilitace?

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s panem doc. MUDr. Jiřím Votavou, CSc. z Kliniky rehabilitačního lékařství VFN, která proběhla ve čtvrtek 18. dubna 2002 mezi 10. a 12. hodinou na www.ordinace.cz.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce